Laat ik dit eerste blog van het jaar starten met iedereen een fantastisch en vooral heel erg lekker 2020 toe te wensen! Ik heb al op jullie geproost tijdens de jaarwisseling. En ja, dat smaakte voortreffelijk!
Alhoewel, voornemens... Het is er dit jaar maar één!
Dit jaar wil ik een frisse start maken met een nieuwe blogrubriek en -nieuwsbrief!
Elke maand, aan het begin van de maand, ga ik iedereen die zich geabonneerd heeft op mijn
gratis receptenservice een e-mail sturen met daarin 10 recepten- en menutips. Speciaal voor díe maand!
Vandaag breng ik mijn rubriek officieel ten doop en ik geef hem de naam Je Culinaire Bagage voor Januari (of Februari, Maart, etc. dat begrijp je): de maand in 10 recepten!
De bedoeling is dat ik je - naast mijn 'gewone' blogs natuurlijk - iedere maand wat extra culinaire inspiratie geef. Zo kook je je door de maand heen met de lekkerste seizoensrecepten!
Hier komen mijn kook- en baksuggesties voor januari. Stop de recepten allemaal in je eigen culinaire bagage en geniet!
1. Januari schreeuwt om warme, stevige gerechten. En wat mij betreft dus om stamppot! Boerenkoolstamppot is één van mijn favorieten, maar dan wél op míjn manier: boerenkoolstamppot als pannenkoekjes. Fantastisch met karbonades en een kruidige jus!
Kooktips voor de boerenkoolpannenkoekjes:
- bereiden: je kunt je pannenkoekjes ook maken van een restje stamppot, mits je stamppot niet te 'slap' is
- combineren: als je karbonades braadt bij je boerenkoolpannenkoekjes, kun je van de aanbaksels in de pan een heerlijke jus maken; ook speklapjes lenen zich hiervoor, maar verwijder dan wel een teveel aan - uitgebakken - spekvet voordat je de jus afmaakt
2. Alla vooruit: nóg een stamppotrecept! Een hutspot-ovenschotel met onder een dekentje van luchtige hutspot een laagje sappig en kruidig gehakt. Een januaritopper!
Kooktips voor mijn hutspot-ovenschotel met gehakt:
- bereiden: het makkelijke van deze schotel is dat je hem al uren - of zelfs een dag - van tevoren al kunt voorbereiden en pas later in de oven schuiven
- combineren: wij drinken graag een glaasje wijn bij de warme maaltijd, maar voor deze hutspot maken we graag een uitzondering en kiezen we voor een biertje
3. En dan ook nog maar een ovenschotel, eentje met kip. En romige spinazie, aardappelschijfjes en kaas. In de herfst en de winter verschijnt deze schotel bij ons in huis elke maand wel een keer op tafel, maar in januari komt hij het beste tot zijn recht!
Kooktips voor mijn romige aardappel-kipschotel met spinazie en kaas:
- bereiden: je hebt voor deze ovenschotel geen grote zakken met verse spinazie nodig, maar makkelijk op te warmen spinazie uit de diepvries
- combineren: kies als dessert na deze krachtige schotel voor iets lichts als een fruitsalade of een luchtige mousse
4. Geen januarimaand zonder stoofpotjes, vind je niet? Wat dacht je van een stoofpotje van botermalse rundersukade met oud bruin bier? De smaak én het aroma van de saus zijn meer dan voortreffelijk. Maken dus!
Kooktips voor mijn stoofvlees met oud bruin bier:
- bereiden: maak deze stoofpot de dag voordat je hem serveert; daar wordt hij alleen maar lekkerder van én het is supermakkelijk. Je kunt je gerecht zelfs invriezen als je dat wilt!
- combineren: maak je maaltijd compleet met versgebakken aardappeltjes en zoete ovengeroosterde regenboogworteltjes met tijm en honing!
5. Een hartverwarmende soep, die hóórt er gewoon bij in januari. En dan vooral een soep gemaakt van kruidige wintergroenten. Hollandse groentesoep met balletjes is natuurlijk erg lekker en ouderwetse erwtensoep met rookworst. Maar de minder bekende aardappel-preisoep is ook een echte aanrader! Serveer hem met krokante spekjes erin.
Kooktips voor mijn romige aardappel-preisoep met krokante spekjes:
- bereiden: je maakt deze romige soep pittig op smaak met verkruimeld krokant gebakken ontbijtspek; en daarna gaan er vlak voor het serveren ook nog eens spekreepjes doorheen. Je kunt je aardappel-preisoep makkelijk voorbereiden en zelfs invriezen!
- combineren: serveer je preisoep met in de oven gebakken bagel chips of - heel speciaal - een focaccia met gerookte zalm (laat de spekjes in de soep dan achterwege, maar maak hem wel op smaak met verkruimeld ontbijtspek; zie voor de focaccia de januaritip nummer 6 hieronder)
6. Een luxe lunchtip voor januari, want ook nu de kerstdagen voorbij zijn mag je wel eens een keer feestelijk uitpakken: een zelfgebakken Italiaanse focaccia met gerookte zalm, olijven, rucola, basilicum en citroenmayonaise!
Kooktips voor je focaccia met gerookte zalm:
- bereiden: zelfs voor beginnende broodbakkers is deze focaccia heel makkelijk om te maken. Serveer hem als je gasten krijgt voor een brunch of lunch en je maakt gegarandeerd indruk!
- combineren: de focaccia alleen met zalm en gewone mayonaise smaakt fantastisch bij de aardappel-preisoep van hierboven!
7. Zin om deze maand ook een keertje op de exotische toer te gaan? Maak dan de pikante Indiase currysoep met gemarineerde kip en verse groenten waarvoor ik inspiratie opdeed toen ik in Maleisië woonde.
Kooktips voor mijn Indiase currysoep met kip:
- bereiden: marineer je kip al een dag van tevoren; op de dag zelf is je currysoep in een mum van tijd klaar!
- combineren: je Indiase currysoep is heerlijk als voorgerecht, maar als je er pappadums of knoflooknaan bij geeft, is hij ook perfect als maaltijdsoep!
8. Ze zijn er nog in januari: Gieser Wildemannetjes oftewel stoofpeertjes! Dit recept met rode port, kaneel en vanille is echt grandioos!
Kooktips voor mijn stoofpeertjes met rode port:
- bereiden: je kunt je stoofpeertjes makkelijk een dag voor het serveren al maken
- combineren: stoofpeertjes horen bij wild, runderstoofpotjes en ouderwetse gehaktballen!
9. Bij het ontbijt, bij lunch of brunch, als tussendoortje, bij het dessert: mijn drie-in-de-pan - kleine pannenkoekjes - met appel en rum-rozijnen zijn altijd lekker!
Kooktips voor je drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen:
- bereiden: eten er kinderen mee, vervang dan de rum door warm water
- combineren: wij eten graag pannenkoekjes met appel na een winterse soep; en als we onszelf echt willen verwennen, dan smelten we er als extraatje ook nog een klontje roomboter op...
10. En de uitsmijter van de maand januari is... een goddelijke walnoten-kruidcake met honingglazuur en sukade! Een juweeltje van een recept dat je niet mag missen. Wie ga jij hiermee verwennen de komende paar weken?
Baktips voor mijn walnoten-kruidcake:
- bereiding: het winterse karakter van deze cake komt met name tot uiting in het zelfgemaakte specerijenmengsel met Ceylon-kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en nootmuskaat. Als je het kunt opbrengen om een dag te wachten voordat je je cake aansnijdt, wordt je optimaal beloond omdat dan de smaken van de specerijen zich perfect hebben kunnen ontwikkelen!
- combineren: serveer je kruidcake bij de thee, bij een feestelijke high tea of brunch of - in reepjes gesneden - als friandise bij een kopje koffie na een winters etentje!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten