donderdag 10 januari 2019

Hutspot-ovenschotel met een laagje kruidig en sappig gehakt

Ben jij ook zo'n fan van stamppot? Boerenkoolstamppot, stamppot rauwe andijvie, hutspot: in deze tijd van het jaar kunnen wij Nederlanders er niet genoeg van krijgen.


Eentonig? Nee hoor! Want wat we ook doen met zijn allen, is volop variëren met ons favoriete winterprakje. 

Neem nou deze hutspot-ovenschotel. Die is allesbehalve doorsnee!

En zo lekker!


Recept Hutspot-ovenschotel met een laagje kruidig en sappig gehakt


Twee geheime ingrediënten


Onder een dekentje van hutspot - luchtig geklopt met ei en warme melk - bevindt zich een laagje gehakt in een kruidige jus. 

Met in die jus piepkleine blokjes winterwortel (ja, nog meer wortel), gefruite uitjes, verse tuinkruiden, Limburgse mosterd en twee, perfect bij elkaar en de hutspot passende, ingrediënten die ik tot op de dag van vandaag geheim heb weten te houden...


Twee niet-meer-zo-geheime ingrediënten


'Maar vooruit, voor de dag ermee!', dacht ik gisteren toen we weer eens ongegeneerd zaten te smullen. 

Het zijn... tromgeroffel... appelstroop en appelciderazijn!

Vreemd? Dat valt wel mee. Jullie zijn allemaal dol op mijn Limburgse gehaktballetjes in uiensaus met oud bruin bier, een van de meest populaire recepten van mijn blog. Die zouden lang niet zo lekker zijn zonder een paar fikse lepels stroop en een scheut appelciderazijn!


Limburgse gehaktballetjes in uiensaus met oud bruin bier


Dus waar wachten jullie nog op? Zet hem op tafel, deze hutspotschotel met kruidig gehakt én appelstroop én appelciderazijn!


En, hou mijn twee speciale ingrediënten nog even geheim voor je gezinsleden of gasten... 

Een snufje mysterie maakt een gerecht meestal nog lekkerder dan het al was!


Mijn hutspotschotel hoeft alleen nog maar even de oven in


Hutspot-ovenschotel met een laagje kruidig en sappig gehakt


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de hutspot:

  • 1,2 kg kruimige aardappels
  • zout
  • 700 gram winterwortels
  • 4 niet te kleine uien
  • vloeibare margarine
  • 2 medium eieren
  • een forse scheut warme volle melk
  • versgemalen zwarte peper

Voor de gehaktvulling:

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel margarine
  • 3 uien
  • 300 gram winterwortels
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels versgehakte bladselderij
  • 3 afgestreken eetlepels appelstroop
  • 3 eetlepels appelciderazijn
  • 2 theelepels grove Limburgse mosterd
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • een mespuntje gemalen nootmuskaat
  • 4 dl water
  • 2 theelepels aardappelmeel
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 3 eetlepels paneermeel
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in wat water met zout.
  2. Schil ook de winterwortels. Snijd 700 gram van de wortels in plakjes en snipper 2 uien grof. Kook de groenten samen, apart van de aardappels, gaar met wat water en zout.
  3. Snijd 2 uien in kwart ringen en fruit deze zachtjes in een koekenpan met 1 eetlepel margarine. Na ongeveer 10 minuten zijn ze mooi zacht en goudgeel. 
  4. Ondertussen kun je de gehaktvulling al maken. Snipper daartoe 3 uien fijn. Snijd de resterende winterwortels in piepkleine blokjes.
  5. Verhit nog wat margarine in een (andere) pan. Fruit hierin de uiensnippers samen met de wortelblokjes en het laurierblaadjes totdat de uien glazig zijn. Voeg dan de bladselderij toe.
  6. Na nog eens twee minuten mag het gehakt erbij. Bak het gehakt mooi rul en goudbruin. De groenten krijgen dan ook wat meer kleur.
  7. Maak het gehaktmengsel op smaak met de stroop, de azijn, de mosterd, de tijm, de nootmuskaat en wat zout en versgemalen zwarte peper. 
  8. Voeg 3 dl water toe aan het gehakt. Roer in een kommetje een mengsel van de rest van het water, het aardappelmeel en het bouillonpoeder. Voeg dit toe aan het gehakt. Breng het gehaktmengsel aan de kook, zodat er een gebonden jus ontstaat, die echter nog vrij dun is. 
  9. Strooi het paneermeel over het gehaktmengsel. Daardoor wordt het geheel wat dikker en smeuïger. Nogmaals proeven is vervolgens het advies. Misschien moet er nog wat zout en/of peper bij. Je mag het gehaktmengsel best stevig kruiden.
  10. Verwarm de (hetelucht)oven voor tot 200°C. 
  11. Ondertussen zijn de aardappels en de groenten gaar; prik er even met een vork of de punt van een mes in om de gaarheid te testen. Giet de aardappels en de groenten af. Pureer  de aardappels (bijvoorbeeld met een pureeknijper of een stevige handmixer) en maak de puree af met de eieren, de melk en wat peper. 
  12. Prak de gekookte groenten vrij grof en voeg ze, samen met de gefruite uien, toe aan de aardappelpuree. Maal er ook wat peper overheen. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of melk toe. De hutspot mag best wat vochtig zijn; dan gaat hij straks in de oven mooi rijzen. 
  13. Vet een flinke ovenschaal in met margarine. Verdeel de gehaktvulling over de bodem. Daarbovenop mag een laag hutspot. Strijk de hutspot niet helemaal glad. Oneffen ribbels en toefjes worden in de oven lekker krokant!
  14. Bak je hutspot-ovenschotel ±25 minuten totdat hij een mooi korstje heeft en licht gerezen is. 

Tip:

Je kunt je hutspot-ovenschotel makkelijk uren van tevoren al voorbereiden (tot en met stap 13). Bewaar hem na afkoeling in de koelkast. Het bakken in de oven duurt wel wat langer als de schotel koud is: ongeveer 35 à 40 minuten. 

Geen opmerkingen: