woensdag 16 januari 2019

Spaanse mayonaise met pimentón en gepofte knoflook

Het is al dagen grauw weer! Geen wonder dus dat wij gisteren opeens enorm veel zin hadden in een straaltje zon. 'Wie niet?', zou ik zeggen.

Buiten zat dat er niet in. Dus toverden we binnen maar een zomerzonnetje tevoorschijn. Een Spaans zomerzonnetje. Op tafel!

Ik rolde wat Spaanse gehaktballetjes (hier geen recept, maar volg de link), pofte een handvol cherrytomaten en bakte een gulle portie ovenfriet (volgende keer het recept!). Om het helemaal af te maken moest daar nog een lekker sausje bij, toch?!

Het werd een Spaanse mayonaise - helemaal vanaf het begin zelfgemaakt - met gepofte knoflook, pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder), zongedroogdetomatentapenade en gefruite sjalotjes. In de mayo natuurlijk, niet erbij! En ja, dát recept krijg je vandaag. Hèhè!


Wij genoten en vergaten even dat het winter is. Wanneer ga jij je gezin verwennen met dit maaltje?

 

Buen provecho!


Recept Spaanse mayonaise met pimentón en gepofte knoflook



Zó maak je zelf Spaanse mayonaise!


Ingrediënten:

  • 1 bolletje  knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 à 3 sjalotjes (afhankelijk van de grootte)
  • 2 theelepels pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn of condimento bianco
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels poedersuiker
  • zout, peper
  • 1 eetlepel lauw water
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • 1,5 dl zeer milde olijfolie (ik gebruik graag picudo-olie van Valderrama; is je olie niet zo mild, vervang dan 0,5 dl of 1 dl door zonnebloemolie)
  • 3 theelepels zongedroogdetomatentapenade
  • eventueel pimentón-flakes voor de garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C. Snijd de teentjes knoflook los en leg ze - in hun schilletjes - in een schaaltje met 2 eetlepels olijfolie. Pof ze een klein halfuur in de oven totdat ze gaar en heerlijk zacht zijn. Druk de knoflookpulp uit de schilletjes en laat de knoflook afkoelen tot kamertemperatuur. 
  2. Snipper de sjalotjes. Fruit de uitjes in 1 eetlepel olijfolie totdat ze zacht en goudgeel zijn. Fruit de laatste minuut 1 theelepel pimentón mee. Laat ook de uitjes afkoelen tot kamertemperatuur. 
  3. Ondertussen kun je al beginnen met de mayonaise. Zorg ervoor dat alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de olie op kamertemperatuur zijn.
  4. Doe alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met het water in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
  5. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
  6. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
  7. Voeg nu de afgekoelde knoflook, de uitjes, de zongedroogdetomatentapenade en de resterende theelepel pimentón toe. Laat de foodprocessor nog even draaien totdat alle ingrediënten goed vermengd en fijngehakt zijn. De mayonaise hoeft niet superglad te zijn; een beetje 'rustiek' mag best!
  8. Schep de Spaanse mayonaise uit de foodprocessor. Proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. 
  9. Ben je tevreden over de dikte van je mayonaise? Die kan een beetje variëren afhankelijk van het watergehalte van je uitjes en het oliegehalte van de tapenade. Wil je je mayonaise iets dikker? Roer er dan nog wat olie doorheen. Wil je hem iets afslappen? Dat doe je met een of meer eetlepels lauw water. 
  10. Bewaar je Spaanse mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  11. Ik strooi er vlak voor het serveren graag nog wat pimentón-flakes overheen. Dat ziet er prachtig uit! 

Tips:

  1. In het recept van de mayonaise wordt gewerkt met rauwe eieren. Lees mijn eerdere blog over hoe je hiermee moet omgaan. Ik raad je in elk geval aan om je eieren voor het splitsen te wassen en te drogen. 
  2. Als je eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in lauw tot warm (niet heet) water te leggen.
  3. Witte balsamicoazijn/condimento bianco is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
  4. Een restje mayonaise kun je nog minimaal een week in de koelkast bewaren.
  5. Spaanse mayonaise is niet alleen lekker bij Spaanse gehaktballetjes en (oven)friet, maar ik serveer hem ook graag bij een gegrilde ribeye of een sappige schouder- of ribkarbonade, die ik dan braad met een beetje knoflook (pas de laatste minuut toevoegen) en bestrooi met pimentón-flakes. 

    Verse ovenfrietjes met Spaanse mayonaise


      Spaanse gehaktballetjes

      Geen opmerkingen: