donderdag 26 januari 2017

Drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen

Ik schreef het gisteren al: na een flinke kom erwtensoep is het bij ons in huis nog niet uit met de pret! Dan volgt nog een grote stapel met pannenkoeken!


Soms zijn dat dunne flensjes die ieder naar eigen inzicht mag beleggen. Maar vaak ook bak ik deze oer-Hollandse drie-in-de-pan. Alhoewel Hollands? Ik voeg er altijd wat Jamaicaanse rum aan toe...


Daar wel ik de rozijnen in, zodat die heerlijk sappig worden én de pannenkoeken meteen een extra (alcoholische) dimensie geven!


Wanneer verras jij je vrienden met deze verrukkelijke drie-in-de-pan?Recept Drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen


Drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen


Ingrediënten voor ±32 stuks:

 • 375 gram zelfrijzend bakmeel
 • een snufje zout
 • 1,5 ei, losgeklopt in een kopje
 • 4,5 dl volle melk
 • 150 gram rozijnen
 • een forse scheut rum
 • 3 jonagoldappels
 • een beetje citroensap
 • vloeibare margarine
 • poedersuiker
 • gemalen kaneel (bij voorkeur echte Ceylonkaneel; zie mijn eerdere blog)
 • eventueel 100 gram roomboter

Bereiding:

 1. Verwarm de rozijnen samen met de rum in een pannetje. Draai het vuur uit als de rum goed warm is maar nog niet kookt. Laat de rozijnen bij voorkeur enkele uren wellen in de warme rum. Heb je weinig tijd? Dan is een kwartier ook al voldoende.
 2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schep er een beetje citroensap doorheen.
 3. Voeg het zout toe aan de bloem. Roer het ei door de bloem en schenk er vervolgens beetje bij beetje de melk bij. Roer elke keer goed en voeg pas meer melk toe als het mengsel egaal en glad is.
 4. Schep de appels en de rozijnen door het beslag.
 5. Verhit een beetje margarine in een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag). Schep kleine hoopjes beslag in de pan. Drie hoopjes als je een kleine pan hebt, maar het mogen er natuurlijk ook meer zijn; laat de naam drie-in-de-pan je niet van de wijs brengen. 😉
 6. Bak de pannenkoekjes bruin aan de onderkant. Draai daarna het vuur klein. Laat de pannenkoekjes aan de bovenkant een beetje gaarder worden. Draai vervolgens de pannenkoekjes om en bak ze op groot vuur ook bruin aan de andere kant.
 7. Schep de pannenkoekjes uit de pan. Bak zo ook de rest van de pannenkoekjes.
 8. Vermeng ondertussen wat poedersuiker met kaneel naar smaak.
 9. Leg op elk bord een paar pannenkoekjes.
 10. Doe wat van het poedersuikermengsel in een theezeefje en bestuif de pannenkoekjes met een gulle hoeveelheid kaneelsuiker. Serveer meteen.

Tips:

 1. Als je een foodprocessor hebt, kun je daarin het beslag maken. Dat gaat razendsnel.
 2. Drie-in-de-pan worden ook wel gebakken van een gistbeslag. Dit recept met zelfrijzend bakmeel is echter veel makkelijker! En het is naar mijn mening minstens zo lekker!
 3. Je kunt de pannenkoekjes ruim voor de maaltijd al bakken. Warm ze na het hoofdgerecht, bijvoorbeeld erwtensoep, even op in de magnetron. Opwarmen in de oven kan ook: afgedekt met aluminiumfolie een kwartiertje op 150°C.
 4. Als je dat wilt kun je op elk bord nog een klontje roomboter leggen. Erg lekker, maar misschien iets minder goed voor de lijn…
 5. Zet de schaal met de resterende pannenkoekjes op tafel voor eters die extra veel honger hebben. Zet er ook een kommetje met kaneelsuiker bij.
 6. Serveer de pannenkoekjes ook eens met een bolletje kaneelijs of rum-rozijnenijs.
 7. Deze pannenkoekjes zijn lekker als dessert, maar als lunch-, brunch- of ontbijtgerecht slaan ze ook geen slecht figuur!
 8. Eten er kinderen mee? Wel de rozijnen dan gewoon in water!

Erwtensoep op smaak gemaakt met verkruimeld ontbijtspek

Geen opmerkingen: