dinsdag 23 januari 2018

Zo bak je de lekkerste flensjes

Elk jaar in januari tekent zich op mijn Facebook-pagina en mijn Instagram-account hetzelfde beeld af: tientallen foto's van skinny gerechten en dames in sportoutfits passeren de revue. Het is overduidelijk dat iedereen om me heen druk bezig is de kerstkilootjes er weer vanaf te lijnen en te trainen.

Vriendinnen vragen zich gefrustreerd af of ze inmiddels naar een peerfiguur aan het toe groeien zijn of, erger nog, een appelfiguur. En of/hoe ze dat - liefst voor het aanbreken van het bikiniseizoen - weer in een slanke den kunnen transformeren.

Het is moeilijk om niet in deze flow mee te gaan. Ook hier in huis doen we het wat voorzichtiger aan qua calorieën de laatste tijd. Zo stonden er de vorige week een slank groentesoepje en een gezonde - maar natuurlijk wel lekkere - linzenschotel op het menu.

Aan de andere kant, die appels en die peren van mijn vriendinnen kon ik nauwelijks loslaten toen ze eenmaal in mijn hoofd zaten. Maar dan meer in culinaire zin. Ik betrapte mezelf erop dat ik soms gewoon zat te dagdromen over decadente bak- en dessertrecepten met deze, toch op zich niet ongezonde, vruchten.

Afgelopen weekend ging ik voor de bijl... Ik bakte een stapel flinterdunne flensjes, die ik vulde met zalige, zachte, zoete gekaramelliseerde appelpartjes! Onder het mom van 'als je over de schreef gaat, doe het dan wel met iets echt heel lekkers'! 😉


Recept Hoe bak je de lekkerste flensjes


Vandaag het recept voor de flensjes. De gekaramelliseerde appeltjes volgen morgen. Om de spanning er nog even in te houden!


Flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appelpartjes


Zo bak je de lekkerste flensjes


Ingrediënten voor ±12 grote flensjes:

 • 250 gram witte bloem
 • 6 eieren (L)
 • een mespuntje zout
 • 1 liter volle melk
 • 2 eetlepels gesmolten roomboter
 • vloeibare margarine, roomboter of geklaarde boter voor het bakken van de flensjes

  Bereiding:


  Roer de bloem, het zout en het ei stevig door elkaar totdat de massa homogeen is, dus zonder klontjes.
  Tip: gebruik hiervoor een foodprocessor; die doet dit voor je in een handomdraai!

  Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer steeds goed (liefst nog steeds in de foodprocessor). Er ontstaat een dun en glad beslag. Voeg als laatste 2 eetlepels gesmolten boter toe.
  Tip: de boter maakt je flensjes malser en smaakvoller. 

  Je kunt nu meteen flensjes gaan bakken als je dat zou willen.
  Tip: laat het beslag (afgedekt en buiten de koelkast) een uurtje rusten. Dan krijg je nog mooiere, stevige flensjes. 

  Verhit een beetje margarine/boter/geklaarde boter in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag.
  Tip: vloeibare margarine/bak&braadproduct is het makkelijkst in het gebruik, maar ook het minst speciaal qua smaak. Roomboter is lekkerder, maar die kan niet zo goed tegen verhitting. Daarom is geklaarde boter de ideale oplossing. Dat is boter zonder de snel verbrandende melkbestanddelen. In dit filmpje zie je hoe je makkelijk zelf geklaarde boter maakt.

  Schep een klein beetje beslag in de pan en draai deze snel rond, zodat het beslag zich verdeelt over de hele bodem van de pan.
  Tip: gebruik een soeplepel voor het scheppen van het beslag. Na het eerste of tweede flensje weet je precies tot hoe hoog de lepel vol moet zitten voor de ideale dikte. Zo kun je alle flensjes makkelijk even dik maken.

  Bak de eerste kant van het flensje goudbruin op matig hoog vuur. Draai het vuur klein en laat het flensje een beetje drogen aan de bovenkant.
  Tip: een flensje dat al droog is vanboven is veel makkelijker om te draaien.

  Draai het flensje om en bak het op groot vuur ook bruin aan de andere kant.
  Tip: je hoeft je flensje niet in de lucht te gooien zoals ze dan in de film doen. Dat kan ik ook niet. 😉 Ik gebruik gewoon twee houten spatels.

  Laat het flensje uit de pan op een groot bord glijden en houd het indien nodig warm. Bak zo alle overige flensjes.
  Tip: je kunt je stapel al gebakken flensjes warm houden in een oven van 60°C. Of zet je bord met flensjes op een pan met bijna kokend water. 


  Extra tip:

  Binnenkort zal ik een heerlijk hartig recept posten met flensjes: flensjes gevuld met kruidige kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus!


  Flensjes gevuld met kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus  Ouderwetse groentesoep met balletjes  Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad   Geen opmerkingen: