donderdag 15 februari 2018

Flensjes met kalkoenreepjes in romige wittewijnsaus

Leuke recepten? Wist je dat je mij nu ook kunt volgen via Instagram? Doen! 😊


Toen ik een paar dagen geleden mijn blog schreef over Pancake Day, realiseerde ik me dat ik jullie nog een recept schuldig ben voor flensjes met een hartige vulling: flensjes gevuld met kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus! 


Daarom hier en nu het recept! 


Recept Flensjes met kalkoenreepjes in romige wittewijnsaus


Zürcher Geschnetzeltes


Jaren geleden maakte ik voor het eerst het Zwitserse gerecht Zürcher Geschnetzeltes. Dat is een soort ragout van dunne reepjes kalfsvlees in een romige saus met champignons en witte wijn: vreselijk lekker en verbazingwekkend makkelijk en snel klaar. De Zwitsers serveren hun geschnetzeltes het liefst met rösti of noedels.


Geschnetzeltes van kalkoen


Nadat ik al vele malen geschnetzeltes had gemaakt, wilde ik graag een keer wat variatie aanbrengen in het oorspronkelijke recept. Na wat experimenteren bleek dat mijn gezin het gerecht het allerlekkerste vond met kalkoen. Dat vlees heeft wat meer smaak dan kalfsvlees.


Krokant gebakken kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus


Geschnetzeltes met rösti, noedels of met...


Op een dag stond ik kalkoen-geschnetzeltes te maken, toen ik zag dat er nog een bord met een paar flensjes in mijn koelkast stond. Ik verwarmde ze en vulde ze met de geschnetzeltes. En daarna hebben we het gerecht nooit meer anders gegeten, zo lekker bleek dat te zijn!

Ik raad jullie dus allemaal aan: probeer dit recept voor flensjes gevuld met krokant gebakken kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus ook een keer. Smullen!


Een grote stapel flensjes


Flensjes met kalkoenreepjes in romige wittewijnsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen of een voor- of lunchgerecht voor 8 personen:

 • 8 grote flensjes (zie het recept in mijn eerdere blog)
 • ±600 gram kalkoenfilet (dunne plakjes zijn makkelijk)
 • margarine
 • 2 uien
 • 1½ eetlepel bloem
 • 2 dl droge witte wijn
 • ¼ l slagroom, ongeklopt 
 • een beetje bouillonpoeder naar smaak
 • 8 eetlepels fijngehakte verse peterselie
 • zout, peper

Bereiding:

 1. Snijd de kalkoenfilet in dunne reepjes. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees onder af en toe omscheppen stevig aan in wat hete margarine.
 2. Snipper de uien.
 3. Neem de kalkoenreepjes uit de pan en fruit de uiensnippers zachtjes  in het resterende vet totdat ze glazig zien.
 4. Voeg het vlees weer toe. Strooi de bloem over het gerecht en roer goed.
 5. Voeg vervolgens de (liefst in een apart pannetje verwarmde) wijn en slagroom en het bouillonpoeder toe. Roer goed. Laat de saus nog 2 minuten inkoken.
 6. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel nog wat bouillonpoeder. Roer er vlak voor het serveren 4 eetlepels gehakte peterselie doorheen.
 7. Bak de flensjes volgens het recept uit mijn eerdere blog. Je hebt 8 grote flensjes nodig.
 8. Leg op elk (liefst verwarmd) bord een flensje. Schep in het midden een beetje van de kalkoenragout. Vouw de randen naar binnen zoals te zien is op de foto.
 9. Je kunt op een bord maar één flensje per persoon serveren. Dat is prima als voorgerecht. Zet voor een hoofdgerecht de resterende flensjes en de kalkoenragout op tafel, zodat iedereen zelf zijn of haar tweede flensje kan maken. Garneer het gerecht met de resterende peterselie.

Tips:

 1. Je kunt dit gerecht tot en met stap 7 ruim van tevoren voorbereiden. Verwarm de flensjes in de magnetron of in een voorverwarmde oven van 150°C. Dek ze in het laatste geval af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. De kalkoenreepjes in wittewijnsaus kun je verwarmen in een pan. Voeg indien nodig een beetje water toe.
 2. Als je de flensjes vouwt op de borden, worden deze een beetje vet. Je kunt de borden na het vouwen schoonwrijven met een stukje keukenpapier, dat je gedoopt hebt in wat wittewijnazijn. 
 3. Serveer je de flensjes als hoofdgerecht of lunchgerecht? Dan hoort daar een frisse salade bij! Wat dacht je van een salade van komkommerlinten met vrolijke rodepuntpaprikasnippers?

Komkommerlintensalade met rode puntpaprika


Geen opmerkingen: