woensdag 24 januari 2018

Flensjespakketjes met gekaramelliseerde appeltjes: dat pakt lekker uit!

Dat pakt lekker uit, deze flensjespakketjes! Als je ze opensnijdt, blijken ze gevuld met verrukkelijke appelpartjes 'gecoat' met een zoet laagje van karamelsaus!


Recept Flensjespakketjes met gekaramelliseerde appeltjes


Appeltjes karamelliseren


Flensjespakketjes met gekaramelliseerde appeltjes


Ingrediënten voor 6 pakketjes:

 • 6 grote, dunne flensjes (de helft van het recept van gisteren; mijn pan heeft een doorsnede van 32 cm)
 • 6 jonagoldappels
 • 45 gram roomboter
 • 80 gram gele basterdsuiker
 • ±1 eetlepel citroensap
 • 3 eetlepels calvados of rum
 • poedersuiker
 • kaneel (bij voorkeur versgemalen Ceylonkaneel; zie mijn eerdere blog hierover)

Bereiding:

 1. Bak de flensjes.
 2. Schil de appels en snijd ze elk in 8 partjes. Verwijder de klokhuizen.
 3. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de gele basterdsuiker toe. Laat de suiker op een laag pitje smelten en licht karamelliseren.
 4. Gooi dan in één keer alle appeltjes erbij. Pas op voor spetten. De karamel wordt in eerste instantie meteen hard, maar lost langzaam maar zeker weer op in de sappen van de appels wanneer je deze verwarmt. Roer af en toe. De appeltjes moeten een beetje garen, maar niet te zacht worden.
 5. Maak de appeltjes op smaak met de calvados/rum en het citroensap. Het geheel zal nu nog wat vochtig zijn. Draai het vuur even hoog, zodat een teveel aan vocht kan verdampen en de appeltjes mooi glanzend ‘gecoat’ worden door een laagje karamelsaus. 
 6. Maak kaneelsuiker door een paar eetlepels poedersuiker te mengen met een hoeveelheid kaneel naar smaak. 
 7. Leg in het midden van elk flensje wat appelpartjes. Vouw de zijkanten van de flensjes over de appeltjes. Vouw vervolgens ook de boven- en onderkant naar binnen. Draai het zo ontstane pakje voorzichtig om met een spatel.
 8. Leg op elk bord een flensjespakketje. 
 9. Schep de kaneelsuiker in een theezeefje en zeef de suiker boven de gerechten. 

Tips:

 1. Dit dessert wordt nog lekkerder als je er een bolletje kaneelijs of een flinke toef kaneelslagroom (slagroom stijfgeklopt met wat poedersuiker en kaneel) bij serveert!
 2. Je kunt zowel de flensjes als de gekaramelliseerde appeltjes ruim voor de maaltijd al maken. Na het hoofdgerecht verwarm je de flensjes even in de magnetron (een paar minuten op ±75%) of in een oven van 120°C (afgedekt met aluminiumfolie; 10 à 15 minuten). De appeltjes kun je gewoon opwarmen in de pan. 
 3. Op dit blog vind je nog veel meer lekkere recepten met flensjes en pannenkoeken. Volg de link 'pannenkoeken' of ga direct naar de recepten van bijvoorbeeld de chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs of drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen!

Chocoladeflensjes met kersen en stracciatellaroomijs


Pannenkoekjes met appel en rum-rozijnen


  Geen opmerkingen: