vrijdag 19 januari 2018

Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs

De vorige keer vertelde ik je over een stapel losbladige recepten, die ik voor een appel en een ei op de kop tikte bij een boekenstalletje in Buenos Aires. Mijn recept voor de paté de campagne kwam daar vandaan. Maar dat is niet het enige recept uit die verzameling dat ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig uit de kast trek: het binnen ons gezin populaire Grand-Marnierroomijs is van dezelfde komaf.


Recept Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs


Het gebruik van de bekende sinaasappellikeur Grand Marnier in roomijs is verrukkelijk. Alleen, kom niet in de verleiding om meer alcohol toe te voegen dan in het recept vermeld staat. Alcohol verlaagt het vriespunt van het ijs. Daardoor blijft ijs met te veel drank erin erg zacht. Helaas... 😞


Een klein glaasje Grand Marnier


Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs


Ingrediënten:

 • 8 niet te kleine sinaasappels
 • 2 grote eieren, goed gewassen en gedroogd
 • 140 gram witte basterdsuiker
 • 350 ml slagroom
 • 1 dl volle melk
 • 5 eetlepels Grand Marnier
 • 80 gram grof gehakte groene bigarreaux (gekonfijte kersjes)
 • 80 gram grof gehakte rode bigarreaux

Bereiding:

 1. Snijd van de sinaasappels het kapje af. Hol de sinaasappels uit met een scherp mesje of een meloenbolletjeslepel. Doe dit boven een kom of schaal en vang zoveel mogelijk sap op. Hou er rekening mee, dat je 150 ml sinaasappelsap nodig hebt voor het ijs. Snijd ook van de onderkant van de sinaasappels een heel dun stukje af, zodat de sinaasappelbakjes goed rechtop blijven staan; er mag geen gat ontstaan.
 2. Leg in je vriezer een stukje bakpapier en plaats hier de sinaasappelbakjes op.
 3. Zeef het sinaasappelsap dat je eerder hebt opgevangen. Schenk 150 ml van het sap in een steelpannetje, breng het aan de kook en laat het inkoken totdat het een volume heeft bereikt van 75 ml. Laat het ingedikte sap goed afkoelen.
 4. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten.
 5. Voeg vervolgens de suiker toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger. Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost.
 6. Daarna kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
 7. Op het laatst roer je de melk, het sinaasappelsap en de Grand Marnier door je compositie.
 8. Doe het ijsmengsel over in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel. Na 15 minuten is het ijs stevig genoeg om de bigarreaux door de vulopening toe te voegen. Laat ondertussen de ijsmachine gewoon doordraaien. Draai het ijs nog ±5 minuten.
 9. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en laat het in de vriezer verder opstijven.
 10. Roer het ijs na het eerste uur eventueel nog een keer door met een lepel.
 11. Vul vlak voor het serveren de sinaasappels met het ijs. Schep ook een lekker bolletje ijs boven op de sinaasappels. De sinaasappelbakjes zien er aan de buitenkant frosted uit doordat ze zelf ook ingevroren zijn. Mooi!

Tips:

 1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Hoe je hiermee moet omgaan lees je in een van mijn eerdere blogs.
 2. Je kunt het ijs een dag voordat je het nodig hebt al maken. Ook kun je dan de sinaasappels al in de vriezer zetten. Is het ijs te hard als je het wilt scheppen? Zet het even in een magnetron die je inschakelt op de allerlaagste stand. Dan wordt het snel schepbaar.
 3. Heb je de smaak van het zelf ijs maken te pakken? Bekijk dan ook eens een van mijn eerdere ijsrecepten: roomijs met M&M's en echte vanille, ananassorbet met rum of maanzaadijs met geflambeerde kersen!

Roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille


Ananassorbet met rum


Maanzaadijs met geflambeerde kersen


Geen opmerkingen: