Als je mijn blog een beetje volgt, weet je het inmiddels: mijn kerst-diner-motto voor dit jaar luidt 'kies voor je kerstmenu gerechten uit die je makkelijk kunt voorbereiden'! Zo kun je als thuiskok zelf ook genieten!
Ik postte de laatste paar weken al een paar blogs met recepten voor makkelijk voor te bereiden voorgerechten, stoofpotjes en groentegerechten.
Vandaag zijn de desserts aan de beurt. Je maakt ze allemaal ruim voor je kerstdiner; de meeste al een dag van tevoren. Na het hoofdgerecht hoef je er alleen nog maar de laatste hand aan te leggen. En sommige desserts tover je zelfs al helemaal klaar op tafel, zó uit de koelkast!
Al dat gemak betekent overigens niet dat je gerechten saai zijn. Mijn desserts zijn superlekker en verhogen gegarandeerd de feeststemming aan je kersttafel!
Ik wens je verrukkelijke én ontspannen feestdagen!
1. Toetje 1 is één van de beloofde 'direct-uit-de-koelkast-op-tafel-gerechten'. De luchtige, lichte en tintelend frisse frambozenmousse is in alle opzichten fantastisch!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je frambozenmousse al een dag voor kerst en verdeel hem direct over glazen/coupes/schaaltjes
- bewaren: afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: de mousses kunnen direct uit de koelkast op tafel
2. Nog zo'n 'direct-uit-de-koelkast-op-tafel-dessert': een heerlijk luchtig en romig rijstdessert met stukjes krokante, geroosterde amandel!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je rijstdessert al helemaal de dag van tevoren
- bewaren: in een grote, goed afgedekte schaal in de koelkast; leg ook nog een stuk huishoudfolie rechtstreeks op de rijst om uitdroging te voorkomen
- afmaken en serveren: zet de schaal op tafel (met de laatste paar amandeltjes eroverheen) of verdeel je roomrijst over glazen of schaaltjes en garneer met de achtergehouden stukjes amandel; ook lekker: geef er los wat gesuikerde amandelen - zelfgemaakt of van de kerstmarkt - bij!
3. Nummer 3 is de favoriet van mijn gezin: deze chocolade-desserttaart met heel veel vers rood fruit en slagroom is niet alleen verrukkelijk, hij ziet er ook nog eens spectaculair uit! En hij is heel makkelijk te maken en voor te bereiden!
Kersttips:
- voorbereiden: tot en met stap 14 kun je het hele recept de dag voor kerst al uitvoeren, dus het bakken en uitsnijden van de chocoladebodem, het kloppen van de slagroom en het schoonmaken van het fruit
- bewaren: hiervoor staan er uitgebreid tips in het recept
- afmaken en serveren: je desserttaart is verssamengesteld het allerlekkerst; doe dat dus pas vlak voor het serveren en... oogst dan veel succes! Genieten!
4. Lijkt mijn chocolade-desserttaart je vreselijk lekker, maar wil je liever individuele porties serveren? Snijd de taartbodem dan in kleine blokjes. Leg deze in laagjes in mooie glazen om en om met wat fruit en room. Zo krijg je feestelijke trifles!
Kersttips:
- voorbereiden: bak en snijd je chocoladecake al de dag voor kerst, net zoals je de slagroom al klopt en het fruit schoonmaakt; overigens zou je er ook voor kunnen kiezen een kant-en-klare chocoladecake te kopen bij de banketbakker
- bewaren: alles mag - apart van elkaar - afgedekt in de koelkast behalve de cake; leg je blokjes in een schaal en bewaar ze afgedekt buiten de koeling
- afmaken en serveren: vul je glazen vlak voor het serveren. Nog een extra tip: miniglaasjes met trifle doen het ook goed als klein gerechtje bij een grand dessert of op een dessertbuffet!
5. Na een zwaar of uitgebreid diner wil je graag een licht dessert serveren. Een fruitgerecht is dan altijd een goede keuze. Deze dronken aardbei-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur is echt grandioos: feestelijk, fris en tegelijkertijd hartverwarmend door het gebruik van de alcohol-marinade!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je dronken fruitsalade voordat je aan tafel gaat voor het voorgerecht
- bewaren: in de koelkast
- afmaken en serveren: verdeel de aardbeien-appelsalade over glazen of schaaltjes en serveer meteen; als je dat leuk vindt, kun je er nog flensjes of ijs bij serveren
6. Zin in een warm dessert? Maak dan mijn briochepudding met appeltjes en rozijnen! Nog een extra tip: hij is ook erg lekker bij je kerstbrunch!
Kersttips:
- voorbereiden: bereid je briochepudding tot en met stap 9 al voor je kerstdiner
- bewaren: zet je schaal neer op een koele plek; in de koelkast is niet nodig
- afmaken en serveren: bak je briochepudding tijdens het hoofdgerecht; bestuif hem pas vlak voor het serveren met poedersuiker
7. Nog een warm dessert met appel: feestelijke flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appelpartjes!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt je flensjes al een dag voor kerst bakken; ook de appeltjes kun je dan al karamelliseren
- bewaren: flensjes en appels apart - afgedekt - in de koelkast
- afmaken en serveren: in het recept staan uitgebreide opwarminstructies; maak je flensjespakketjes verder af en dien ze meteen op; je dessert wordt nóg feestelijker als je er een bolletje - kant-en-klaar - kaneelijs bij serveert
8. Heb je een ijsmachine? Maak dan zelf dit geweldige cappuccino-ijs - met een vleugje kaneel! - en serveer het in cappuccinokopjes met een paar amaretti erbij!
Kersttips:
- voorbereiden: maak het cappuccino-ijs de dag voor kerst of nog eerder; ook de slagroom en de chocoladerasp kun je al eerder maken
- bewaren: bewaar het ijs in een goed sluitende diepvriesdoos, waar het net in past, in de vriezer; de slagroom en de chocolade mogen in de koelkast
- afmaken en serveren: neem het ijs een halfuur voor het serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast; maak je cappuccinokopjes op en serveer meteen
9. Nog een superfeestelijk ijsdessert: zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je maanzaadroomijs al een dag voor kerst of eerder
- bewaren: bewaar het ijs in een goed sluitende diepvriesdoos, waar het net in past, in de vriezer
- afmaken en serveren: neem het ijs een halfuur voor het serveren uit de vriezer en zet het in de koelkast; verwarm en flambeer je kersen en maak je desserts op
10. Als laatste op de lijst een mini-dessert: mini-appeltaartjes van brosse kaneelbodempjes met daarop wat karamelappeltjes en een toefje slagroom. Ik serveer ze vaak na een uitgebreid diner als friandises bij de koffie of met zijn drieën tegelijk als echt dessert. De appeltaartjes zijn ook fantastisch als onderdeel van een grand dessert of een dessertbuffet!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt alle onderdelen al een dag voor kerst maken: de bodempjes, de appelvulling en de slagroom
- bewaren: bewaar de bodempjes na afkoeling in een goed afgesloten koektrommel; de appelvulling en de slagroom gaan afgedekt de koelkast in
- afmaken en serveren: bouw je appeltaartjes pas vlak voor het serveren op
Geen opmerkingen:
Een reactie posten