dinsdag 23 augustus 2016

Trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom

Heerlijk bij je high tea of verrukkelijk als dessert, deze (mini-)trifles van chocoladecake, zomerfruit en versgeklopte slagroom!


Mini-trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Kersen, kersen, kersen


Jammer, het kersenseizoen zit er weer bijna op… Maar we mogen niet klagen: we hebben hier in huis dit jaar optimaal geprofiteerd van dit heerlijke zomerfruit. We combineerden het met scones, pannenkoekjes, ijs.

En natuurlijk bakte ik een aantal keren de chocoladetaart met slagroom en zomerfruit, die hier de torenhoge feestfavoriet is.


Chocoladetaart met vers zomerfruit en slagroom


Restjes chocoladecake?


Als je het recept voor deze taart leest dan zal het je al snel opvallen, dat niet de hele taartbodem wordt gebruikt. Het middelste deel van de cake snij ik eruit om de taart te kunnen vullen. Maar dat betekent niet dat ik dat deel weggooi! Vaak verdwijnt het al als sneeuw voor de zon tijdens het koken van de rest van de maaltijd. Soms lukt het me echter het schaaltje met de restjes op een slimme plek te verstoppen. Voor het dessert voor de volgende dag.


Restjesdag: feestdag!


Aan de hand van het onderstaande recept voor chocoladetrifles maak ik van mijn restjesdag gewoon weer een feestdag! Natuurlijk kun jij dat ook!

Voor de trifles snijd je de chocoladecakerestjes in blokjes en die leg je in laagjes (of gewoon door elkaar, dat mag ook) om en om met vers fruit en lobbig geklopte slagroom in dessertglazen.


Trifles van chocoladecake met zomerfruit en slagroom


Mini-trifles voor je high tea


Als ik net een high tea op de planning heb staan, maak ik er mini-trifles van. Het recept blijft hetzelfde, alleen de glaasjes zijn een maatje kleiner. Zo maak ook jij in een handomdraai een imponerend high-tea-gerechtje!

Overigens, ook na de zomer kun je al de hierboven genoemde gerechten, vanaf de chocoladetaart tot en met de mini-trifles gewoon maken, zij het zonder kersen. Ook met alleen aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen smaakt alles superfeestelijk!


Geen bakprins(es)?


Tip: als je een keer een beetje zou willen cheaten - bijvoorbeeld omdat je in tijdnood komt of omdat je niet zo’n bakprins(es) bent - kun je zelfs de cake vervangen door kant-en-klare chocoladecake. Ga dan wel naar een gerenommeerde bakker, die een goede chocoladecake verkoopt. Eentje die ook echt naar chocolade smaakt en niet alleen een chocoladekleur heeft, zoals  zo veel supermarktcakes…

Nog een tip: heb je op enig moment je best gedaan om wel zelf een chocoladecake te bakken, maar is deze wat ingezakt of gebroken tijdens het lossen? Geen nood: snijd ook deze cake in blokjes en serveer geen plakjes cake, maar trifles! Je gasten zullen je alleen maar prijzen voor het heerlijke gerecht en niemand zal je verdenken van een mislukking!


Recept Mini-trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Ingrediënten:

 • (restjes) chocoladecake (bijvoorbeeld naar het recept van de chocoladetaart met zomerfruit)
 • allerlei soorten vers rood zomerfruit, zoals aardbeien, kersen, frambozen, bramen en blauwe bessen
 • slagroom
 • poedersuiker naar smaak
 • wat blaadjes verse munt

Bereiding:

 1. Snijd de chocoladecake in blokjes.
 2. Klop de slagroom dik-lobbig met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
 3. Ontpit de kersen. Snijd de aardbeien in partjes.
 4. Verdeel de cake, de slagroom en het fruit op decoratieve wijze over de beschikbare glazen.
 5. Garneer de gerechtjes met een paar blaadjes verse munt.

Tips:

 1. Serveer dit gerecht in grote glazen voor een dessert of in kleine glaasjes voor een luxe high-tea-verrine! Zie de post hierboven.
 2. De hoeveelheden ingrediënten hangen helemaal af van hoe jij dit gerecht wilt gaan serveren en voor hoeveel personen. Of van de grootte van je restje cake natuurlijk!

Geen opmerkingen: