woensdag 10 augustus 2016

Ananassorbet met rum: tropisch genieten!

Echt een aanrader, dit verrukkelijke ananassorbetijs met rum! Maak het vandaag nog en serveer het als je naar de zonnige televisiebeelden van de Olympische Spelen zit te kijken! Zo haal je de tropen een beetje naar Nederland!


Ananassorbet met rum


Op reis naar Rio


Alle ogen zijn gericht op Rio deze dagen. Petje af voor onze Nederlandse sporters. Er wordt geweldig gepresteerd!

Tussen alle sportwedstrijden door zien we op tv ook nog zo af en toe wat plaatjes van Rio zelf. En dan komen alle herinneringen aan onze vakantie in deze stad weer bovendrijven. Op doorreis naar Buenos Aires, waar we in die tijd woonden, vertoefden we er vijf avontuurlijke dagen lang.


Suikerberg, sambashows, Ipanema


Overdag verkenden we de bruisende stad met zijn overbekende Suikerbroodberg (Pão de Açúcar), Christusbeeld (Cristo Redentor), Copacabana, Ipanema en talloze pittoreske plekjes en markten. In de avonduren trakteerden we onze smaakpapillen op heerlijke vis- en grillgerechten en feestten we onze ogen op de spectaculairste sambashows, die er op deze aardbol te vinden zijn. ’s Nachts droomden we nog na van de overweldigende kleurenpracht, de zwoele muziek, de karakteristieke sfeer en de verscheidenheid aan mensen, die deze tropische wereldstad rijk is.


De allerlekkerste ananassen van de wereld!


We hadden voor ons verblijf een eenvoudig hotelletje gekozen. Het lag heel strategisch, niet al te ver van het centrum. Wat me er nog het meeste van is bijgebleven is het ontbijt; dat was echt grandioos. Met name het fruit was van wereldklasse. Een betere start van de dag kon je je niet wensen. Aan de lopende band werden er grote schalen aangesleept met meloen, papaya en vooral veel ananas. De vruchten waren honingzoet, supersappig en goudgeel van kleur. Wat hebben we gesmuld!


Ananas

IJs van verse ananas


Helaas, de kans dat je die topklasse in Nederland zult aantreffen is vrijwel nihil… Wij hebben na Rio in elk geval nooit meer een ananas mogen proeven, die ook maar enigszins in de buurt kwam van zijn Braziliaanse evenknie. Zelfs niet in Afrika en Zuidoost-Azië, waar we ook enige jaren hebben gewoond.

Tegenwoordig grijpen we onze kans als we een redelijk zoete ananas op de kop kunnen tikken. Die eten we dan puur. Alle andere exemplaren eindigen in de koekenpan om in plakken gekaramelliseerd te worden (erg lekker hoor, gekaramelliseerde ananasplakken met vanilleroomijs!). Of ik draai er sorbetijs van. Door de toevoeging van suiker en rum gaat ook een suboptimale ananas dan heerlijk zoet smaken!

Overigens, hoe zou jij dit ijs noemen? Hier in huis hebben we het onlangs omgedoopt tot carioca-ijs! Wat vind je daarvan?Recept Carioca-ijs: ananassorbet met rum


Carioca-ijs: ananassorbet met rum


Ingrediënten voor iets meer dan een liter sorbetijs (voldoende voor 5 à 6 personen):

 • 1 lekker rijpe ananas
 • 1 dl water
 • 200 à 250 gram witte basterdsuiker (afhankelijk van hoe zoet de ananas is)
 • 1 ei
 • een snufje zout
 • 4 eetlepels gezeefd citroensap (van een goed gewassen citroen)
 • 2 eetlepels bruine rum

Bereiding:

 1. Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukken. Verwijder daarbij de harde kern. Proef de ananas even om te bepalen hoeveel suiker je nodig hebt voor de sorbet. Voor een superzoete ananas heb je in totaal maar 200 gram suiker nodig. Is de ananas iets minder zoet, gebruik dan 250 gram suiker.
 2. Verwarm in een pannetje het water samen met 150 à 200 gram witte basterdsuiker. De suiker moet helemaal oplossen. Doe het suikerstroopje over in een kannetje en plaats dit even in de koelkast om wat af te koelen.
 3. Pureer de blokjes ananas in de foodprocessor zeer fijn. De massa wordt uiteindelijk dik vloeibaar.
 4. Was het ei en droog het af. Splits het ei. Je hebt alleen het eiwit nodig. Klop het eiwit samen met een snufje zout in een vetvrije kom schuimig. Blijf kloppen en voeg vervolgens beetje bij beetje de resterende 50 gram basterdsuiker toe. De meringue is klaar als een messnede zichtbaar blijft in het schuim.
 5. Roer het citroensap, de rum en de suikerstroop door de ananaspuree.
 6. Schep een paar lepels ananaspuree door de meringue. Deze wordt daardoor wat soepeler.
  Voeg het meringuemengsel bij de rest van de ananaspuree. Schep het geheel goed door.
  Schenk de ananaspuree nu in een kan of litermaat.
 7. Zet de ijsmachine aan en schenk de puree erin. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je machine totdat het de consistentie heeft van softijs.
 8. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en laat het in de vriezer nog wat steviger worden.

Tips:

 1. Voor meer informatie over het werken met rauwe eieren surf je naar mijn recept voor zelfgemaakte mayonaise.
 2. Eiwit kun je alleen maar mooi stijf kloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Maak een kom, waar je eiwit in wilt kloppen, daarom altijd schoon met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin.
 3. Het lijkt heerlijk: ijs met veel alcohol. Voeg echter niet te veel rum toe: ijs met te veel alcohol bevriest niet goed…

Geen opmerkingen: