Ben jij zo iemand wiens bak-zelfvertrouwen altijd een knauw krijgt als vrienden weer eens een spectaculair chocoladedessert op tafel toveren? En durf je ze daarna vervolgens niet meer terug uit te nodigen?
Vanaf vandaag is dat gevoel verleden tijd!
Met deze chocolade-desserttaart met rood fruit kan ook jij de show stelen: hij smaakt goddelijk en ziet er ook nog eens fantastisch uit.
En er is nog meer goed nieuws. Hij is veel makkelijker te maken dan je zou denken!
Dus waar wacht je nog op? Meteen uitproberen dit recept!
Ik zal je hieronder eerst wat algemene aanwijzingen en tips geven om het bereiden nog makkelijker te maken. Daarna volgt het complete recept met een lijstje van alle benodigde ingrediënten.
Veel plezier en geniet van je taart!
Stap 1: de voorbereidingen voor het bakken van de cake
Tips:
- Zet je ingrediënten van tevoren afgewogen klaar. Zo voorkom je stress tijdens het werken.
- Zorg ervoor dat je boter en je margarine zacht zijn. Komen ze keihard uit de koelkast? Geen nood: snijd de vetten in kleinere stukjes, doe ze in een kommetje en zet dit een paar minuten in de magnetron op 90 W. Houd wel in de gaten dat de boter niet gaat smelten.
- Ik gebruik bij het bakken het liefst chocoladecallets, een soort chocoladedruppels. Die zijn bijna op de gram nauwkeurig te doseren. Maar chocola van repen is ook prima. Ga wel voor een goed merk.
- Het cacaogehalte van je chocolade is eigenlijk veel belangrijker. Tegenwoordig is het erg trendy om zo puur mogelijke chocolade te verwerken. Dat kan lekker zijn, maar chocolade met een cacaogehalte van 70% of nog meer is niet geschikt voor deze taart. Daarvan wordt hij te bitter en te weinig zoet. Ik spreek uit ervaring, helaas. Gewone pure chocolade van ±54% is top!
- Zeef je zelfrijzend bakmeel voor gebruik. Je cake wordt er echt luchtiger van!
- Vet je bakvorm altijd eerst in met boter. Dat moet je echt heel zorgvuldig doen. Overal waar geen boter zit, kan straks de cake blijven plakken. Gebruik een kwastje, een stukje keukenpapier of gewoon je vingers. Dat maakt allemaal niet uit.
- Daarna moet je de vorm bestuiven met meel. Al kloppend tegen de rand verdeel je die over het laagje boter. Ook nu geldt weer: overal moet een beetje bloem zitten. Het teveel klop je eruit.
- Zorg er altijd voor dat je oven helemaal voorverwarmd is voordat de cake de oven in gaat.
Stap 2: het maken van het beslag
Tips:
- Chocolade smelten kan op twee manieren. De makkelijkste is de magnetronmethode. Breek je chocolade in kleinere stukjes en leg deze in een schaaltje. Schakel de magnetron in op ±600 W en smelt de chocolade in enkele minuten. Ondertussen af en toe roeren is aan te raden. Zo houd je de temperatuur van je chocolade optimaal in de gaten. Voor het bakken van een cake is de exacte temperatuur niet van belang, maar het is wel belangrijk dat je je chocolade niet laat verbranden. Je chocolade is klaar als bijna alle stukjes vloeibaar zijn geworden. De laatste kleine, halfzachte stukjes roer je als je bijna klaar bent nog even door het al vloeibare deel, zodat ze erin wegsmelten.
- Heb je geen magnetron? Smelt dan je chocolade au bain-marie. Leg je chocoladestukjes in een kom en plaats die boven een op pan met heet water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Door de warmte van de stoom gaat je chocolade smelten. Dit duurt wat langer dan de magnetronmethode.
- Als je een klassieke cake bakt, ga je eigenlijk altijd op dezelfde manier te werk. Eerst klop je de vetten met de suikers romig, daarna gaan de eieren er één voor één bij en uiteindelijk mag het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
- Het is belangrijk dat het beslag mooi luchtig is na de fase met de eieren. Om die lucht in het beslag te houden, moet je niet meer te lang kloppen bij het toevoegen van het meel. Stop met mengen zo gauw het beslag er homogeen uitziet. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen het meel niet door het beslag te kloppen, maar het er voorzichtig doorheen te spatelen. Voor een biscuit is dat laatste noodzakelijk, bij een cake hoeft dat echter niet per se. Ik heb nog nooit enig verschil gezien in het uiteindelijke resultaat.
- Vul een cakevorm nooit voor meer dan twee derde.
Stap 3: het bakken van de chocoladecake
Tips:
- Open nooit de ovendeur voordat de aanbevolen baktijd om is. Dan kan je cake helemaal inzakken...
- Prik met een satépen in je cake om de gaarheid te checken. Er zijn speciale caketesters in de handel, die je hiervoor kunt gebruiken. Maar met een satépen of zelfs een breinaald bereik je hetzelfde resultaat. Prik met de pen op verschillende plaatsen in je cake. Als de pen er schoon uitkomt of als er alleen wat kruimeltjes aan hangen, is je cake klaar. Kleeft er nog wat vochtig beslag aan, bak je cake dan nog een paar minuten langer en test opnieuw.
- Het is niet aan te raden om een cake "voor alle zekerheid" langer te bakken dan voorgeschreven, alhoewel dat verleidelijk klinkt. Het deeg wordt er droog van en de korstjes worden te bruin en te dik.
Stap 4: het lossen van de cake
Tips:
- Laat je cake vijf minuten in de bakvorm alvorens hem te lossen. Een cake krimpt altijd een beetje tijdens het afkoelen. Makkelijk! Zo kun je hem veel makkelijker uit de vorm halen.
- Open dan voorzichtig de rand. Als je de bakvorm goed had ingevet, laat die makkelijk los.
- Leg een rooster of bord boven op de cake zonder er op te drukken. Draai het geheel om. De cake ligt nu met de bovenkant op het rooster. Nu kun je de bodemplaat van je bakvorm eenvoudig ervan af halen.
- Draai de cake op dezelfde manier nog een keer. De oorspronkelijke bovenkant moet weer boven komen. Die ziet er mooi rustiek uit; precies wat je wilt voor deze chocoladetaart!
- De bovenkant van deze cake is krokanter dan de rest van het deeg. Lekker, maar daardoor ontstaan er wel altijd een paar barstjes. Dat begint tijdens het bakken al, maar tijdens het draaien kunnen er meer barstjes ontstaan. Zit daar niet over in: dat hoort zo. Het draagt zelfs bij aan het ambachtelijke uiterlijk van het dessert!
- Leg de cake op een rooster.
- Laat de bodem goed afkoelen alvorens verder hem te garneren. Als je meteen aan de slag zou gaan met de garnering van je taart, zou de slagroom meteen gaan smelten. Nog even geduld dus! Het afkoelen van een cake kan wel een uur duren.
Stap 5: slagroom kloppen
Tips:
- Gebruik slagroom met een hoog vetgehalte (±35% vet). Light slagroom kun je niet stijfkloppen.
- Laat je slagroom goed koud worden. Slagroom moet minimaal enige uren in de koelkast staan voordat je hem goed kunt kloppen.
- Zorg ervoor dat het kloppen niet te lang duurt, zodat de slagroom niet alsnog weer opwarmt. Gebruik dus een hoge, niet te wijde kom. Idealiter gebruik ik een hoog diepvriesdoosje (gewoon van Blokker).
- Klop je slagroom in het begin op een lage stand van de mixer. Als hij iets dikker begint te worden, kan de suiker erbij. Poedersuiker lost het makkelijkste op.
- Voer daarna de mixsnelheid op. Als de slagroom bijna klaar is, schakel je weer terug naar stand 1. Zo kun je goed in de gaten houden dat je niet te lang doorgaat.
- Onthoud goed: stop meteen met kloppen als je slagroom stijf is. Te lang geklopte slagroom wordt boter. En dat proces is onomkeerbaar.
- Per deciliter slagroom heb je 1 à 2 eetlepels suiker nodig. Tenminste als je houdt van zoete slagroom. Proeven is altijd de beste test. Proef wel altijd voordat je slagroom helemaal stijf is; anders kun je de extra suiker er niet meer doorheen kloppen zonder dat de slagroom boter wordt.
- Doe je slagroom na het kloppen over in een aardewerken of glazen schaal (die houdt de slagroom beter koud en dus stevig). Dek de schaal af met huishoudfolie en bewaar je slagroom tot gebruik in de koelkast.
Stap 6: het garneren van de chocoladetaart
Tips:
- Deze chocoladetaart bestaat niet uit de laagjes. Je holt hem aan de bovenkant uit en die holte vul je met slagroom. Supermakkelijk!
- Leg de taart alvast op je serveerschaal voordat je met het uithollen begint. Dan kan hij later niet meer breken.
- Liggen er wat kruimeltjes rondom je taart? 'Bezem' ze met een schone bakkwast van de schaal!
- Hol je taart voor je etentje al uit en dek hem daarna af. Bewaar hem buiten de koelkast, zodat de cake lekker zacht en smeuïg blijft. Ga verder met garneren na het hoofdgerecht. Zo zet je een supervers dessert op tafel!
- Gebruik alleen maar vers fruit: aardbeien, kersen (in het seizoen), blauwe bessen, frambozen, bramen. Allemaal lekker in combinatie met de chocoladecake!
- Stapel een grote berg fruit boven op de slagroom. Met alles wat over is, kun je de schaal verder opmaken.
- Een paar blaadjes munt als finishing touch zorgen voor een mooi kleurcontrast!
Stap 7: smullen!
Hoe bak je makkelijk zelf een chocolade-desserttaart met rood fruit?
Ingrediënten voor een dessert voor 8 à 10 personen:
Voor de chocoladecake (doorsnede 24 cm):
- 200 gram pure chocolade
- 75 gram zachte roomboter
- 75 gram zachte margarine
- 225 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- een beetje extra boter en zelfrijzend bakmeel
Voor de vulling en de garnering:
- 1,5 kilogram vers rood fruit (ik gebruikte 500 gram kleine aardbeien, 500 gram kersen, 200 gram bramen, 200 gram frambozen en 100 gram blauwe bessen)
- 4 dl slagroom
- poedersuiker naar smaak
- een paar mooie blaadjes munt
Bereiding:
- Verwarm de (bij voorkeur conventionele) oven voor tot 160°C.
- Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bakmeel.
- Smelt de chocolade (zie de tip in het blog hierboven). Laat hem een beetje afkoelen.
- Klop in een beslagkom de vetten samen met de suiker en de vanillesuiker. Het geheel moet lekker zacht en smeuïg worden.
- Roer de nog zachte chocolade door het botermengsel.
- Voeg dan één voor één de eieren toe en klop elke keer goed, totdat alles superluchtig is.
- Schep of klop vervolgens het gezeefde meel door het beslag.
- Doe het beslag over in de springvorm. Strijk de bovenkant glad zonder het bloemlaagje op de zijkanten te beschadigen.
- Bak de cake in 50 à 55 minuten nét gaar en nauwelijks bruin. Test de gaarheid door met een satépen in de cake te prikken. Er mag geen zacht ongaar beslag meer aan plakken.
- Laat de cake 5 minuten staan en verwijder vervolgens de springvorm.
- Leg de cake op een rooster en laat hem goed afkoelen.
- Maak het fruit zo nodig schoon en droog het voorzichtig tussen twee theedoeken. Je kunt de kersen ontpitten, maar het is mooier om dat niet te doen. Verwijder wel de kroontjes van de aardbeien.
- Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
- Leg de cake op een mooie taartschaal. Snijd uit het midden van de cake een ring van ±18 cm doorsnede en ±1,5 cm dik. Verwijder het deeg uit de taart.
- Vul de zo ontstane holte met de slagroom.
- Garneer de taart met een grote berg fruit. Leg er her en der een muntblaadje tussen.
- Verdeel het resterende fruit rondom de taart. Serveer meteen.
Tips:
- Hierboven vind je heel veel tips. Lezen dus, dat blog!
- Deze desserttaart is het allerlekkerste als hij gegeten wordt vlak na het samenstellen. Daarom stel ik voor dat je alle handelingen tot en met stap 14 voor de maaltijd uitvoert (bewaar de slagroom afgedekt in de koelkast; dek de cake af en bewaar hem buiten de koelkast; bewaar het fruit onafgedekt in de koelkast) en de taart pas vult na het hoofdgerecht. Een eventueel restje kun je in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Serveer de taart niet te koud.
- Serveer bij het dessert een lekker glas bubbels, een dessertwijn of koffie en thee.
- De cakering, die je uit het midden van de bodem haalt, kun je de volgende dag eventueel gebruiken voor (mini-)trifles. Snijd de cake daartoe in blokjes en serveer deze in dessertglazen (of in mini-glaasjes) in laagjes afgewisseld met slagroom en fruit. Heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten