dinsdag 4 juli 2017

Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek

Een broodje hamburger, maar dan anders. Deze originele hamburgersandwich is bepaald niet standaard! Maar wél erg lekker!


Ik bouw hem als volgt op:
 • een sneetje lichtgeroosterd speltbrood met zonnebloempitten
 • een laagje pittige hamburgersaus met sweet-bitesnippers
 • een blaadje little gem
 • een biologische hamburger
 • een plakje zachte, gesmolten rucolakaas
 • krokant uitgebakken ontbijtspek
 • een handje sweet-bitereepjes
 • nog zo'n sneetje geroosterd brood met alleen een beetje mayonaise
Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel door en maak dit verrukkelijke maaltje vanavond nog!


Recept Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek


Lijstjesmens


Ik ben een echt lijstjesmens. Of ik het nu wil of niet: lijstjes maken hoort gewoon bij mij.

In een grijs verleden stonden alle lijstjes die ik nodig had in mijn geheugen gegrift. Virtueel kon ik er naar believen items aan toevoegen of van afstrepen, zonder ooit wat te vergeten. Helaas, die tijden zijn vervlogen...

Om het hoofd te kunnen bieden aan mijn verstrooidheid zie ik mij tegenwoordig genoodzaakt mijn lijstjes toe te vertrouwen aan het papier of mijn immer waakse pc.


Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes


Welke geheugensteuntjes voor mij dan zo belangrijk zijn? Heb je even? Bijna slaafs begin ik elke dag met het maken van een to-dolijst. Heel handig. Dat kan ik iedereen aanraden! Er is maar één nadeel: aan het eind van de dag springt vervelende-klusjes-ontwijkend gedrag wel heel erg in het oog...

Bestaat de dagelijkse to-dolijst meestal uit een kladpapiertje van maximaal een A-4'tje, de langeretermijnlijstjes kunnen aanzienlijk omvangrijker zijn. Daar heb ik dus computerbestanden voor.

Zo heb ik een vrij fors bestand met ideeën voor nieuwe recepten, die ik nog moet uitproberen. In eenzelfde soort file staan een heleboel 'oude' recepten, waar nog een blogtekst bij verzonnen moet worden. En dan is er nog de niet onaanzienlijke lijst met recepten en blogs die vrijwel klaar staan om te posten, maar die alleen nog een om een foto vragen. Rest nog de ellenlange lijst met restaurants, culinaire evenementen, websites en lekkere winkeltjes, die ik ooit nog eens wil bezoeken. En niet te vergeten natuurlijk mijn verlanglijstje met kookboeken. Begint het je al te duizelen?


Nooit op stap zonder boodschappenlijstje


In elk geval ken je me nu weer een beetje beter. Je zult dus ook niet meer vreemd opkijken wanneer ik aan dit betoog toevoeg dat ik vrijwel nooit inkopen ga doen zonder nóg zo'n lijstje: het boodschappenlijstje! Ik zou eens een ingrediënt voor een zorgvuldig gepland recept vergeten te kopen...

Slechts heel af en toe stap ik geheel onbevangen een eetwinkel binnen en laat ik me verleiden puur door al het lekkers dat ik zie. Ja, echt heel af en toe bepaal ik pas op het allerlaatste moment wat ik op het menu ga zetten. Al moet ik ook meteen toegeven dat ik eigenlijk vind dat ik dat veel vaker zou moeten doen. Want zo ontstaan vaak erg smakelijke gerechten.


Een spontaan recept voor hamburgersandwiches


Zoals die ene keer, een paar weken geleden, toen ik met een open mind mijn biologische supermarkt Marqt betrad.

Op de groenteafdeling zag ik prachtige, verse sweet bites in geel, oranje en rood. Hup, in mijn mandje samen met een pot 'Belze majoneis' van TonS Mosterd. Ik proefde al bij voorbaat het pittige sausje dat ik daarmee zou gaan maken.


Recept Pittige hamburgersaus met sweet-bitesnippersPittige hamburgersaus met sweet-bitesnippers


Een paar biologische hamburgers erbij, een kropje sla. Een eindje verderop lag een smaakvol puntje rucolakaas naar me te lonken. Oeh, die zou ik heerlijk op mijn hamburger laten smelten. Ik zocht alleen nog een krokantje. Wat uitgebakken flinterdun gesneden ontbijtspek misschien?

Mijn last-minutehamburgermenu was bijna compleet. Alleen, ik had geen trek in 'gewone' broodjes. Waarom zou ik geen speltbrood met zonnebloempitjes kopen? Dat had veel meer smaak. Zeker als ik de sneetjes ook nog eens kort in de koekenpan zou roosteren!

Die avond hebben we heerlijke zitten smikkelen!

Mijn advies: laat ook eens je kookhart de vrije loop in de supermarkt en verras jezelf!

Wil je vandaag toch liever nog met een lijstje op stap en mijn hamburgersandwich namaken? Ook dat kan: het volledige recept staat hieronder! Eet smakelijk!


Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspekHamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek


Ingrediënten voor 6 hamburgers:

 • 6 sneetjes speltbrood met zonnebloempitten
 • 6 biologische hamburgers (of andere kwalitatief goede hamburgers, bijvoorbeeld Black Angus-hamburgers)
 • 12 flinterdun gesneden plakjes ontbijtspek
 • 12 plakjes rucolakaas (of een andere kaas die je lekker vindt)
 • 6 blaadjes little gem of baby-romainesla
 • 6 sweet bites in 3 kleuren (of alleen de meest gangbare oranje sweet bites)
 • wat extra mayonaise

Voor het hamburgersausje:

 • 6 sweet bites in 3 kleuren (of alleen oranje sweet bites)
 • 4 middelgrote zoetzure augurken
 • 3 sjalotjes
 • 2 volle eetlepels kwaliteitsmayonaise, bijvoorbeeld Belze majoneis van TonS Mosterd
 • 1/4 theelepel pikant kerriepoeder
 • een mespunt pikant paprikapoeder
 • een mespunt chilipoeder
 • een paar sprietjes bieslook, in ringetjes geknipt

Bereiding:

 1. Bak het ontbijtspek krokant in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Je hoeft hiervoor geen boter of olie toe te voegen.
 2. Bak in een andere pan de hamburgers goudbruin en bijna gaar. Leg de plakjes kaas op de hamburgers en laat de kaas zachtjes smelten.
 3. Rooster in een derde pan de sneetjes brood. Ook hiervoor heb je geen boter nodig. Het brood moet uiteindelijk krokant worden van buiten, maar de binnenkant mag nog een beetje zacht blijven.
 4. Snijd 6 sweet bites in reepjes. Die gebruik je zo meteen voor de garnering van je sandwich.
 5. Snipper de andere 6 sweet bites in blokjes. Snipper de augurken en de sjalotjes nog iets fijner dan de paprikaatjes. 
 6. Roer een saus je alle sausingrediënten. Proef en voeg eventueel nog wat meer van de specerijen toe.
 7. Bouw je hamburger als volgt op: een half sneetje brood, wat hamburgersaus, een blaadje sla, de hamburger met de gesmolten kaas, 2 plakjes ontbijtspek, wat sweet-bitereepjes, nog een half sneetje brood besmeerd met mayonaise.
 8. Leg de hamburgersandwiches op borden en garneer de gerechtjes eventueel met nog wat sweet-bitereepjes en een beetje bieslook. 

Tips:

 1. Uiteraard kun je je hamburgers ook grillen op de BBQ!
 2. Ik ben een echte hamburgerfan. Daarom vind je op dit blog nog meer hamburgerrecepten. De allerlekkerste vind ik zelf de vitello-tonnato-burgers (kalfshamburgers met een heerlijke tonijnmayonaise) en de tartaarburgers met avocadosalsa

Vitello-tonnato-burgerTartaarburger met avocadosalsa


Geen opmerkingen: