Ben je net zoals ik dol op kersen, chocolade én slagroom?
Bak dan bij de eerste de beste feestelijke gelegenheid deze heerlijk zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom.
Of nog beter: wacht dat feestje niet af, maar maak hem meteen. Je gezin of je vrienden zullen je er dankbaar voor zijn! Ik spreek uit ervaring!
Moeilijk om te maken is de taart niet. Met name de garnering is een eitje. Zelfs als je niet handig bent met een spuitzak, kun je deze prachtige taart zelf versieren. De zijkant bekleed je met krokante pure chocolaatjes en op de bovenkant spuit je een vrolijke rand van 'spaghetti-slagroom'.
De kers op de taart bestaat niet uit één kers, maar uit meer dan een half pond kersen. Van Hollandse bodem natuurlijk, want dat zijn de allerlekkerste! Van die zoete, vlezige, dikke, glanzende, bijna zwarte kersen! Mmmmm....
Profiteer van het kersenseizoen
We zijn alweer halverwege het kersenseizoen. Nog een maand en dan zit het er weer op...
Maar voorlopig nog niet getreurd: er ligt nog een pondje in mijn keuken, dus ik ga zo meteen heerlijk zitten genieten!
Maar eerst moeten die beauty's nog even hun best doen als fotomodel...
Je begrijpt het: ik ben een echte kersenaanbidder. Voor mij bestaat er geen lekkerder fruit.
Toprecepten met kersen
Je begrijpt het: ik ben een echte kersenaanbidder. Voor mij bestaat er geen lekkerder fruit.
Als je me al volgt sinds de vorige kersentijd, heb je al heel wat verrukkelijke kersenrecepten de revue zien passeren: voor scones met verse kersen, luchtige kersenpannenkoekjes en chocoladeflensjes met kersen en straccialleroomijs om er maar een paar te noemen.
Tip: volg een keer de link 'kersen' bij de labels hiernaast. Daar staan al mijn kersenrecepten bij elkaar!
Een jaar geleden deed ik een leuke ontdekking: bij toeval kwam ik er achter dat Nederland een heus Kersenmuseum rijk is. Feest! Daar moest en zou ik heen! En... het werd een groot succes!
Voor al diegenen die er - zoals ik tot voor kort - nog nooit van hadden gehoord: je vindt het in Cothen in de Kromme Rijnstreek. Het ligt er heel idyllisch, midden in de kersenboomgaarden van de familie Vernooy.
Kersenmuseum in Cothen
Een jaar geleden deed ik een leuke ontdekking: bij toeval kwam ik er achter dat Nederland een heus Kersenmuseum rijk is. Feest! Daar moest en zou ik heen! En... het werd een groot succes!
Voor al diegenen die er - zoals ik tot voor kort - nog nooit van hadden gehoord: je vindt het in Cothen in de Kromme Rijnstreek. Het ligt er heel idyllisch, midden in de kersenboomgaarden van de familie Vernooy.
Kleinschalig, deels interactief Kersenmuseum
De tentoonstelling in het kleinschalige museum geeft je, deels op interactieve wijze, antwoord op al je brandende kersenvragen zoals: "Hoe worden kersen geoogst en bewaard?", "Welke kersenrassen kenden onze grootouders en van welke kersen smullen wij nu?", "Waarom zijn de hoogstamkersenboomgaarden aan het verdwijnen uit het Nederlandse landschap?" en natuurlijk de belangrijkste vraag voor jou als consument "Waar in Nederland moet ik zijn om kersen te kopen vers van het land?".
Zelf bieden op kersen in het 'Veilingspel'
Het hoogtepunt van het museum vormt de originele veilingzaal van de voormalige fruitveiling in Wijk bij Duurstede. In 2002 werd die fruitveiling, die dienst deed sinds 1949, volledig afgebroken.
Gelukkig bleven de veilingbankjes én de prachtige veilingklok bewaard. En nu zijn ze dus te bewonderen in het Kersenmuseum.
En dat niet alleen. Jij kunt plaats nemen in die bankjes en deelnemen aan het 'Veilingspel'. Zo kun je zelf bieden op partijen kersen die virtueel worden aangeboden.
De geschiedenis van de kersenteelt in beeld
De geschiedenis van de kersenteelt komt buiten de veilingzaal ook tot leven als je de grote hoeveelheid oude voorwerpen bekijkt, die vroeger gebruikt werden door de telers en de plukkers. Wat mij betreft had er wat meer uitleg mogen staan bij de prachtige collectie antieke voorwerpen die het museum in zijn bezit heeft. Maar desondanks blijft hij een lust voor het oog!
Wandelen door de kersenboomgaarden
Maak na je museumbezoek een wandeling door de boomgaarden en geniet ondertussen van een pondje kersen. Die koop je in het stalletje tussen de kersenbomen of in de Landwinkel De kersenhut. Verser kan niet!
En natuurlijk mag je eerst proeven welk kersenras je het allerlekkerste vindt!
Je voelt hem al aankomen. Mijn advies luidt: kies een mooie zomerdag uit en ga een middagje naar Cothen, net zoals ik dat deed!
Chocoladetaart bakken
Tijdens mijn uitstapje naar Cothen kocht ik ook meteen een kilootje kersen voor de volgende dag. Die maakten we voor een deel soldaat zo uit het vuistje. Een ander deel hielden we nog even achter de hand: dat ging op de taart!
Als basis voor die taart bakte ik een luchtige biscuit, die ik op smaak maakte met echte chocolade, dus niet alleen maar cacaopoeder. Zelf gebruik ik voor gebak en desserts altijd de makkelijk te doseren chocoladecallets van Callebaut (54,5% cacao), maar gewone pure chocolade uit de supermarkt is ook prima.
In kirsch gemarineerde kersen voor de vulling van de taart
De vulling voor mijn taart bestond uit zoete stijfgeklopte slagroom en nog meer kersen. Alleen dat waren niet de kersen uit Cothen. Nee, voor de vulling had ik wat zachter fruit nodig met een wat frissere, zuurdere smaak. Hoe lekker verse kersen ook zijn, kersen uit pot zijn geschikter om er een chocoladetaart mee te vullen. Nog een voordeel van ingemaakte kersen: die kun je makkelijker laten marineren in kirsch. En dát is wat ik wilde!
Snelle en makkelijke garnering voor je chocoladetaart
Veel tijd om mijn taart te garneren had ik die dag niet. Langs de rand plakte ik in sneltreinvaart wat krokante chocolaatjes. De 'Matinettes' van Jacques chocolade, die je gewoon in de supermarkt kunt kopen, bleken ideaal voor dit doel.
De slagroom die ik overhad van de vulling deed ik in een spuitzak met een smal glad spuitmondje. Voor één keer deed ik niet moeilijk om feilloze toefjes te spuiten; ik spoot de slagroom als een rand van spaghetti op de taart. Daarmee sloeg ik twee vliegen in één klap: het zag er prachtig uit én de versiering was een fluitje van een cent!
Als laatste gingen mijn kersen uit Cothen op de taart. Een enorme berg, zeker zo'n 300 gram!
Een kopje thee erbij en wat hebben we zitten smullen! Wanneer ga jij deze taart maken?
Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom
Ingrediënten voor een taart voor 8 à 10 personen:
Voor de chocoladebiscuit:
- 4 eieren (L)
- 140 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
- 75 gram bloem
- 25 gram maïzena
- 100 gram pure chocolade van een goede kwaliteit (ik gebruik graag callets met 54,5% cacao van Callebaut; zie het blog hierboven)
- 50 ml lauw water
- een beetje boter voor het invetten van de bakvorm
Voor de vulling en de garnering:
- ±300 gram (uitgelekte) kersen zonder pit (pot)
- 1 liter slagroom, stijfgeklopt met poedersuiker naar smaak
- een aantal eetlepels kirsch naar smaak
- 2 pakjes dunne chocoladeplakjes (Jacques Matinettes puur)
- ±300 gram verse zoete kersen
Extra:
- een springvorm met een doorsnede van 22 à 24 cm
- bakpapier
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 170°C. Het beste resultaat krijg je in een conventionele elektrische oven zonder heteluchtcirculatie.
- Plaats de bakvorm op een stuk bakpapier en trek de vorm met een potlood na. Knip het papier uit. Besmeer de bodem van de vorm met boter en plak hier het papier op. De boter fungeert dus eigenlijk alleen als een soort plaksel voor het bakpapier. Beboter de zijkanten van de vorm niet; de taart rijst zo mooier.
- Breek de eieren in een beslagkom en voeg de basterdsuiker, de vanillesuiker en het snufje zout toe. Klop het eiermengsel met een elektrische mixer (bij voorkeur een staande mixer; daar heb je geen omkijken naar) schuimig en dik vloeibaar. Het mengsel is goed als het als een breed lint van de klopper valt. Houd er rekening mee, dat dat minstens 10 minuten duurt.
- Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie of in de magnetron (zie voor aanwijzingen de tip onder dit recept). Roer het water door de chocolade, zodat er een soepel mengsel ontstaat. Laat de chocolade een beetje afkoelen.
- Zeef, als je tevreden bent over het eiermengsel, de bloem en de maïzena boven de kom. Ga zeer voorzichtig te werk. De lucht, die je zo zorgvuldig in het beslag geklopt hebt, wil je namelijk niet verliezen. Schep de bloem en de maïzena behoedzaam met een spatel door het eiermengsel, onderwijl de kom langzaam met je andere hand draaiend. Ga zolang door totdat er geen spoortje los meel meer te zien is. Houd dan onmiddellijk op.
- Schep de vloeibare chocolade voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in ongeveer 3 kwartier gaar en zeer licht bruin. De buitenkanten moeten zacht blijven en niet bruin bakken tot een dikke krokante laag. Draai daartoe eventueel de laatste 10 minuten de oven iets lager. Pas wel op: open de ovendeur niet voortijdig. Dan kan de taart inzakken. Test de gaarheid van de biscuit door er met een satépen in te prikken. Er mag geen ongaar beslag meer aan de pen blijven plakken.
- Neem de bakvorm uit de oven en laat de biscuit eerst wat afkoelen. De taart krimpt dan een beetje en laat beter los aan de zijkanten. Open de springvorm en verwijder de buitenrand. Leg een rooster bovenop de biscuit en draai het rooster samen met de cake in één vloeiende beweging om. Verwijder de bodem van de springvorm en daarna het bakpapier. Laat de biscuitbodem goed op kamertemperatuur komen en ga hem pas dan garneren.
- Laat de kersen uit pot uitlekken. Schenk er wat kirsch overheen en laat de drank er onder af en toe omscheppen een beetje intrekken.
- Ontpit de verse kersen.
- Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak. Slagroom voor een chocoladetaart mag vrij zoet zijn.
- Snijd de inmiddels afgekoelde taartbodem overdwars in twee lagen.
- Leg de onderkant op een serveerschaal en besprenkel hem met een kleine hoeveelheid kirsch. Smeer er een niet te zuinige laag slagroom op en verdeel de gemarineerde kersen erover. Daar mag weer een laag slagroom op. Plaats de bovenste plak biscuit op de vulling. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant van de taart ook met een laagje slagroom.
- Doe de resterende slagroom in een spuitzak, waarin je een klein glad spuitmondje hebt gezet. Spuit een dikke laag kronkelende ‘spaghetti’ op de taart; laat het midden vrij (zie foto). Leg in het midden de verse kersen.
- Zet de chocoladeplakjes met de ongedecoreerde onderkant naar buiten tegen de rand van de taart aan (zie foto).
- Maak de serveerschaal rondom goed schoon met vochtig keukenpapier.
- Bewaar de taart in de koelkast, liefst onder een stolp. Neem de taart minimaal een kwartier voor het serveren uit de koelkast.
Tips:
- Chocolade kun je het makkelijkste smelten in de magnetron. Breek de chocolade daartoe eerst in stukjes (of gebruik chocoladecallets, een soort chocoladedruppels, verkrijgbaar bij een chocolaterie, banketbakker of delicatessenzaak/internet). Doe het overgrote deel van de chocolade in een kommetje en plaats dit een paar minuten (afhankelijk van de hoeveelheid) in een op half vermogen ingestelde magnetron. Roer af en toe in de chocolade. De chocolade is goed als hij net gesmolten is. Pas op: chocolade verbrandt als hij te heet wordt. Roer de achtergehouden chocolade door de reeds gesmolten chocolade totdat hij helemaal opgelost is. Nu is de chocolade klaar voor verdere verwerking. Heb je geen magnetron, doe het overgrote deel van de chocolade dan in een kom en plaats deze boven een pan, waarin je een beetje water hebt verwarmd. De kom mag het water niet raken (je kunt ook een bain-mariepan gebruiken als je die hebt). Smelt de chocolade onder af en toe roeren. Roer op het laatst weer de achtergehouden chocolade door het geheel.
- Wil je superdecadent doen? Koop dan een extra kilo kersen en serveer deze (ontpit) los bij de taart. Zo profiteer je optimaal van dit heerlijke seizoensfruit!
- Binnenkort op dit blog nog meer recepten met kersen: een fruitige Franse kersenclafoutis en een chocolade-desserttaart met rood fruit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten