woensdag 2 augustus 2017

Krieltjessalade met warmgerookte zalm, dille-honingdressing en waterkers

Wie is er niet dol op maaltijdsalades? Vooral in de zomer gooi je er hoge ogen mee in je gezin! 


Dit recept voor een frisse krieltjessalade met warmgerookte zalm, een kruidige dille-honingdressing en pittige waterkers is een blijvertje. Gegarandeerd!


Maaltijdsalade met warmgerookte zalm, krieltjes, dille-honingdressing en waterkers


Koudgerookte en wamgerookte zalm


Negen van de tien keer dat je naar de vishandel of de supermarkt gaat voor gerookte zalm zal dat zijn omdat je koudgerookte zalm wilt kopen. Dat is de gerookte zalm die iedereen kent. Qua uiterlijk lijkt hij op rauwe zalm. Je eet hem meestal, in dunne plakjes gesneden, op een toastje of verwerkt in een verfijnd hapje.

Warmgerookte zalm is veel minder bekend. Die ziet er meer uit als gebakken zalm.


Hoe wordt gerookte zalm gemaakt?


Het verschil tussen de twee soorten gerookte zalm is groot. Dat komt met name door de bereidingsprocessen. Voor beide soorten wordt de vis eerst gepekeld in zout of zoutwater met specerijen. Daarna mag hij een paar uurtjes drogen alvorens hij in een rookoven of -kast wordt gelegd.


Zalm koud roken


Voor koudgerookte zalm wordt de temperatuur in de rookkast heel laag gehouden; 25°C is zo ongeveer de maximumtemperatuur. Het roken duurt vele uren tot soms wel enkele dagen. Langzaam maar zeker trekt de smaak van de rook die vanuit een externe haard de rookkast in wordt geleid in het visvlees. De rook heeft een conserverende werking, maar zorgt niet voor een traditionele garing; het vlees blijft er min of meer rauw uitzien. Hoe meer tijd het rookproces in beslag neemt, hoe intenser de rooksmaak.


Zalm warm roken


Warm roken is een heel ander procédé. De warmtebron bevindt zich in of rechtstreeks onder de rookoven. Boven die warmtebron, altijd in de oven zelf, liggen houtsnippers. Door de verhitting gaan die smeulen en roken. Daarbij kan de temperatuur in de oven oplopen tot wel 95°C. Door de veel directere hitte gaart de zalm snel. Binnen drie kwartier kun je hem al eten! De lekkerste warmgerookte zalm heeft een rokerig, wat droger laagje aan de buitenkant, maar is vanbinnen nog heerlijk sappig. Hij valt makkelijk in zachte flakes uit elkaar. Mmmm!


Zelf zalm roken


Koud roken is een heel specialistisch gebeuren, maar warm roken zou je zelf ook kunnen doen. Speur het internet maar eens af; dan vind je overal instructies en filmpjes. Leuk!

In de tijd dat ik in Argentinië woonde had ik zelf een kleine rookoven die ik regelmatig gebruikte. Die zette ik dan boven op een eenvoudige barbecue, mijn warmtebron dus. Ik rookte er vis in - ook heerlijke forelletjes uit de heldere riviertjes van de zuidelijke Andes-provincie Bariloche - evenals malse kipfilets en kruidige varkenskarbonades. Dat was altijd smullen; verser kon je het niet krijgen!

Nu ben ik wat gemakzuchtiger geworden (en bovendien heb ik niet meer zo'n grote tuin; roken ruikt nogal...) en neem ik mijn toevlucht tot kant-en-klare rookproducten.


Snelle maaltijdsalade van warmgerookte zalm, krieltjes, een pittige dille-honingdressing en waterkers


Vorige week nog aten we een verrukkelijke salade met warmgerookte zalm en krieltjes. Ik maakte hem stevig op smaak met een kruidige dressing van mayonaise met honing, grove mosterd en veel versgehakte dille. Heel Argentijns ging er ook een flinke portie peperige en mosterdachtige waterkers doorheen. In het Zuid-Amerikaanse land heet deze slasoort 'berro' en hij is er bijzonder populair! Een paar blaadjes little gem (ook wel baby-romainesla genoemd) zorgden voor nog meer crunch.

Zelf deze salade maken? Het recept vind je hieronder. Veel plezier ermee!


Recept Krieltjessalade met warmgerookte zalm, dille-honingdressing en waterkersKrieltjessalade met warmgerookte zalm, dille-honingdressing en waterkers


Ingrediënten voor een maaltijdsalade voor 4 personen:

Voor de salade:
 • 600 gram warmgerookte zalm
 • 1200 gram geschrapte krieltjes
 • 100 gram waterkers
 • 3 little gems (baby-romainesla)
 • een paar takjes dille voor de garnering

Voor de dille-honingdressing:

 • 8 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt is het lekkerste!)
 • 3 theelepels grove mosterd (ik gebruikte vrij milde Limburgse mosterd)
 • 1,5 eetlepel vloeibare honing
 • een flinke bos verse dille
 • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

 1. Neem de zalm uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
 2. Kook de krieltjes net gaar in wat gezouten water. Als je dat wilt, kun je ze ook gaar stomen.
 3. Laat de aardappeltjes een beetje afkoelen.
 4. Maak ondertussen de dressing. Hak daartoe de dille. Vermeng alle dressingingrediënten. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de ingrediënten extra toe.
 5. Schep de dressing door de lauwwarme aardappeltjes.
 6. Verdeel de zalm in flakes.
 7. Was de waterkers en de little gems en slinger de slasoorten droog in een slacentrifuge. Scheur de blaadjes eventueel in wat kleinere stukjes.
 8. Leg op 4 borden (ik gebruikte soepborden) een bodempje sla.
 9. Verdeel de krieltjes over de sla. Maak de salade af met de zalmflakes. Garneer de gerechten met een paar takjes dille.

Tips:

 1. Deze zalmsalade is ook heel lekker als share-gerecht op je hapjestafel!
 2. Was je eigenlijk op zoek naar een lekker hapje met koudgerookte zalm? Mijn amuses van aardappelpannenkoekjes met koudgerookte zalm zijn verrukkelijk!

Amuse van een aardappelpannenkoekje met koudgerookte zalmGeen opmerkingen: