donderdag 5 december 2019

10 Makkelijk voor te bereiden Voorgerechten voor je Kerstdiner!


Krijg je dit jaar een grote groep gasten over de vloer voor het kerstdiner?
En wil je zelf ook nog de tijd hebben om volop van al het lekkere eten dat je maakt te genieten?
Dan is het zaak je diner goed te plannen!

Het makkelijkste zou zijn als je al je gerechten de dag voor kerst al (bijna) helemaal zou kunnen voorbereiden, toch?!

Ik verzeker je: dat kan! En al helemaal met één van de recepten voor voorgerechten uit het lijstje hieronder. Alle gerechten zijn niet alleen feestelijk en superlekker, maar ook nog eens heel praktisch!

Welk van de onderstaande 10 makkelijk voor te bereiden voorgerechten kies jij voor je kerstmenu?


Tip: eerder deze maand postte ik ook al twee blogs met allemaal makkelijk voor te bereiden kersthoofdgerechten en -groentegerechten. Wellicht doe je daar ook nog een paar goede ideeën op!

Ik wens je smakelijke feestdagen!



Recepten 10 Makkelijk voor te bereiden Voorgerechten voor je Kerstdiner


1. Laat ik dit lijstje beginnen met een supersnel, feestelijk én verrukkelijk voorgerecht: een carpaccio, niet van de standaard ossenhaas, maar van bresaola, Italiaanse gedroogd rundvlees, met geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en rucola!



Kersttips:

  • voorbereiden: je hoeft vooraf - bijvoorbeeld een dag van tevoren - alleen maar de pijnboompitjes te roosteren en eventueel de kaas te schaven
  • bewaren: bewaar de pijnboompitten na afkoeling afgedekt in een schaaltje; de kaas moet in de koelkast
  • afmaken en serveren: zet alle borden op een rijtje en maak je salades af volgens de instructies in het recept 

Recept Feestelijke carpaccio van bresaola


2. Voor de nummer twee van deze lijst gaan we op de Franse toer. Mijn advies: bak zelf eens een heuse paté de campagne. Moeilijk is het niet en van één paté kunnen minstens vijftien personen genieten!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je paté al een of twee dagen voor kerst bakken
  • bewaren: laat je paté afkoelen - in de vorm - en bewaar hem afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: snijd je paté vlak voor het serveren in niet te dikke plakken en serveer hem op toast of op een groene salade (zie de tips in het blog boven het recept)

Recept Zelfgebakken paté


3. Nog zo'n overheerlijke Franse terrine: een pastei - zonder lever - van kalfsvlees, kip, varkensvlees en ham, op smaak gemaakt met kruidige tijm én een paar scheutjes cognac en madera. Verrukkelijk op een bedje van gemengde sla!


Kersttips:

  • voorbereiden: bak je terrine al een dag van tevoren; je kunt dan ook de dressing voor je salade al maken, en de aspic als je die wilt serveren
  • bewaren: laat je pastei - in de vorm - afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast; bewaar je dressing en aspic ook in de koelkast
  • afmaken en serveren: als je dat wilt kun je je pastei al ruim voor de maaltijd snijden; maak de salade pas vlak voor het serveren af en schud daarbij de dressing nog even goed

Recept Pastei van kalfsvlees, ham en kip


Recept Salade met een paar lekkere plakken Franse terrine


    4. Een lichte soep doet het altijd goed als begin van een uitgebreide maaltijd. Wat dacht je van een luxe sherrybouillon gevuld met Hollandse garnalen en vrolijke ruitjes van gekruide omelet?


    Kersttips:

    • voorbereiden: de bouillon en de omeletruitjes kun je een dag voor je kerstdiner al maken, zoals in het recept uitgelegd
    • bewaren: na afkoeling mag alles afgedekt de koelkast in
    • afmaken en serveren: voer stap 9 en 10 van het recept pas vlak voor het serveren uit, d.w.z. het opwarmen en op smaak maken van de bouillon en de omelet en het opmaken van de borden

    Recept Bouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes



    5. Liever een fruitige en tegelijkertijd romige soep met een mediterraan karakter? Deze vegetarische soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's valt bij iedereen in de smaak! Ik serveer hem zelf ook vaak als amuse in koffiekopjes. Leuk!


    Kersttips:

    • voorbereiden: maak je soep een dag voor je kerstdiner en laat hem afkoelen
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: alles wat je hoeft te doen is opwarmen; lees mijn blog bij het recept voor leuke tips voor bijgerechten

    Recept Romige en kruidige soep van geroosterde tomaten en paprika's


    Recept Kerstamuse van een klein kopje soep


    6. Was je op zoek naar een feestelijk recept dat niet prijzig is? Kies dan voor mijn romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes. Voor weinig geld maak je makkelijk een hele grote pan vol! 


    Kersttips:

    • voorbereiden: deze makkelijke soep maak je al een dag van tevoren; snipper dan ook al de prei voor het garnituur
    • bewaren: alles mag afgedekt de koelkast in
    • afmaken en serveren: warm je soep op vlak voor het serveren en maak de borden op 

    Recept Romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes


    7. Gerookte zalm is al decennialang een topper tijdens de feestdagen en dat zal hij nog wel even blijven ook. Ik gebruik hem graag in een frisse salade met gemengde bladsla, tomatenblokjes, krokante zoete maïs en een dressing met een klein scheutje sherry erdoorheen. Top!


    Kersttips:

    • voorbereiden: snijd je tomaten al voor je kerstdiner (een dag van tevoren is mogelijk) en maak dan ook al je dressing
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: zet alle borden op een rijtje, schud je dressing nog even goed en maak je voorgerecht af

    Recept Kerstsalade van gerookte zalm, tomaat, maïs en sherryvinaigrette


    8. Nog zo'n all time classic: boozy garnalencocktail. Van oudsher serveerde mijn moeder die altijd in kleine tomaatjes. En nu staat dat recept weer op mijn blog!


    Kersttips:

    • voorbereiden: maak je saus (zonder de garnalen erdoor te scheppen) al een dag van tevoren en hol dan ook de tomaatjes al uit; bestrooi ze nog niet met zout
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: vul je tomaatjes maximaal een uur voor het serveren

    Recept Kersttomaatjes gevuld met een boozy garnalencocktail


    9. Voor velen is kerst geen kerst zonder kalkoen. Maar dat hoeft niet per se bij het hoofdgerecht te zijn. Serveer eens als voorgerecht deze fantastische salade met gerookte kalkoen, gerookte amandelen, kleine blokjes dadel en een vijgen-balsamicodressing!


    Kersttips:

    • voorbereiden: je kunt je dressing al een dag van tevoren maken; hak dan ook de amandelen en snijd de dadels in blokjes
    • bewaren: bewaar je dressing in de mengbeker in de koelkast; je amandelen en dadelblokjes hoeven niet in de koeling
    • afmaken en serveren: schud de dressing nog even goed, zet alle borden klaar en maak je salades af om te serveren

    Recept Kerstsalade van gerookte kalkoen en nog meer lekkers


    10. Mijn laatste suggestie voor een snel kerstvoorgerecht is heel speciaal: een salade van gerookte eendenborst met stukjes gebakken appel, walnoten en een dressing gemaakt met Maastrichtse kruisbessenjam. Voor een luxe start van je kerstdiner!


    Kersttips:

    • voorbereiden: tot en met stap 4 kun je dit gerecht helemaal een dag voor kerst al voorbereiden, d.w.z. je maakt je dressing al, bakt je appeltjes en hakt je noten
    • bewaren: de dressing en de appeltjes bewaar je - los van elkaar - afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: schud je dressing nog even goed, zet de borden klaar en maak je salades af om te serveren

    Recept Eendenborstsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een fantastische dressing

    Geen opmerkingen: