dinsdag 9 oktober 2018

Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes

Ik houd van lekker lang tafelen. Gezellig met vrienden. Of romantisch met zijn tweetjes. Ik geniet altijd enorm van etentjes met veel gangen om heerlijk van te proeven.

Maar dan willen we natuurlijk niet na afloop als tonnetjes van tafel rollen.

Daarom vind ik het belangrijk in uitgebreide menu's minstens een paar heel lichte hapjes in te plannen. Dat kunnen kleine porties zijn, bijna amuseachtig. Of heel verfijnde caloriearme gerechten.

Mijn sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes valt overduidelijk in de laatste categorie. 


Je maakt hem door een krachtige, zelfgetrokken rundvleesbouillon stevig op smaak te maken met een flinke scheut medium sherry. Je vult de bouillon met in ruitjes gesneden kruidenomelet en een paar lepels Hollandse garnalen. Verrukkelijk! En de calorieën? Die kun je bijna op één hand tellen!


Recept Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes


Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±8 personen:


Voor de bouillon:

  • 1 pond runderpoulet of magere runderlappen
  • 2 liter water
  • 3 worteltjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • een bosje bladselderij
  • 1 blaadje laurier
  • een paar stukjes foelie
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 10 zwarte peperkorrels
  • een mespuntje nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • runderbouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak
  • worcestersaus
  • medium sherry

    Voor de omeletruitjes:

    • 3 grote eieren
    • 1,5 eetlepel bloem
    • 1,5 eetlepel koud water
    • 1,5 eetlepel versgehakte platte peterselie
    • zout en peper
    • boter of margarine

      Extra vulling:

      • 150 gram Hollandse garnalen
      • 3 eetlepels versgehakte platte peterselie

      Bereiding:

      1. Snijd de worteltjes in plakjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Snipper de ui grof. Hak de selderij grof.
      2. Doe alle ingrediënten tot en met de tijm in een soeppan en breng het geheel net tegen de kook aan. Laat de soep enige uren trekken.
      3. Schep de groenten en het vlees uit de bouillon (bewaar het vlees voor bijvoorbeeld jachtschotel of kroketten).
      4. Maak de bouillon op smaak met wat bouillonpoeder of bouillonblokjes en een scheutje worcestersaus. Voeg eventueel nog wat water toe, wanneer er te veel is verdampt.
      5. Plaats een vergiet in een grote pan, leg er een kaasdoek of een schone theedoek in en giet de bouillon door de zo ontstane fijne zeef. Pas op: gebruik geen doek, die behandeld is met wasverzachter!
      6. Klop voor de omelet de eieren los in een kopje. Doe de bloem in een beslagkom en voeg al kloppend de eieren toe. Maak het eiermengsel af met het water, de peterselie en wat zout en peper.
      7. Verhit in een koekenpan met een doorsnede van ±28 cm wat boter. Bak hierin van de helft van het eiermengsel een omelet, die je aan twee kanten zachtjes bakt. Hij mag niet bruin worden. Schep de omelet uit de pan en bak nog een omelet.
      8. Snijd beide omeletten in mooie ruitjes.
      9. Verwarm de bouillon vlak voor het serveren en voeg een forse scheut sherry toe. De alcohol mag niet helemaal verdampen.
      10. Schep in elk bord wat omeletruitjes, een paar garnaaltjes en een beetje peterselie. Schenk de hete bouillon eroverheen en serveer meteen.

      Tips:

      1. Tot en met stap 8 kun je dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. Bewaar alles na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm vlak voor het serveren de bouillon op en voeg dan pas de sherry toe. Verwarm de omeletruitjes even in de oven of op een laag pitje in een koekenpan.
      2. Is deze hoeveelheid bouillon veel te veel voor je? Je kunt hem makkelijk in kleine porties invriezen! Doe dit wel voordat je de sherry toevoegt.
      3. Jachtschotel maken van het gare soepvlees? Heerlijk! En de ideale restverwerking! Om je lekker te maken hieronder vast een foto. Zoals je ziet gaat het om een ovenschotel van sappig rundvlees met uien, paprika en augurken onder een dekentje van luchtige aardappelpuree. 

      Jachtschotel van kruidige rundvlees en luchtige aardappelpuree


        Geen opmerkingen: