donderdag 25 oktober 2018

Herfstmenu met pompoensoep, bierstoofpot en apple crumble

We kunnen er niet meer omheen: het is nu toch echt herfst! Jammer? Wat mij betreft niet!

Nu de dagen korter worden, worden de avonden des te langer. Tijd om gezellig en lang met zijn allen te tafelen.

Wat er bij ons de komende maanden op tafel komt? Malse stoofpotjes met veel saus, stevige goed gevulde soepen, in de oven geroosterde groenten in warme kleuren, hartige salades van gerookte vleessoorten gecombineerd met zoete zuidvruchten, warme desserts met appels en peren. Kortom gerechten waar de warmte vanaf straalt, zowel letterlijk als figuurlijk!

Ik zal je een voorbeeld geven van één van onze favoriete herfstmenu's. Wil je het meteen namaken? Volg de rode linkjes voor de recepten! En geniet!


Tip: dit menu is ook heel geschikt als informeel kerstdiner. Gezellig!



Herfstmenu met pompoensoep, bierstoofpot en apple crumble


Klein warm voorgerechtje


Een minikopje goudgele pompoensoep met Spaanse chorizo


Voor extra smaak rooster ik mijn pompoen voor deze soep altijd eerst in de oven. Samen met wat knoflook, tijm, kerriepoeder en gerookt paprikapoeder. Je kunt deze soep als een gewoon voorgerecht (of zelfs als maaltijdsoep) serveren, maar voor dit menu is het leuk om hem in kleine koffiekopjes, minikommetjes of amuseglaasjes te scheppen. Daar heb ik helaas (nog) geen foto van, maar de onderstaande foto geeft je in elk geval een goede indruk van de soep.


Pompoensoep met Spaanse chorizo


Koud voorgerecht


Salade van gerookte kalkoen met dadels, gerookte amandelen en een vijgendressing


De warme, zoete mediterrane smaken van de dadels, de vijgen en de amandelen sluiten perfect aan bij de rokerigheid van de kalkoenborstfilet. Kun je geen gerookte kalkoen vinden? Deze salade is ook heerlijk met gerookte kip. Serveer je salades met een paar sneetjes desemstokbrood met zaadjes. Houd de porties vrij klein, iets kleiner dan in het recept vermeld. Je hebt immers ook al pompoensoep gegeten.


Salade van gerookte kalkoen met dadels


Hoofdgerecht


Botermals runderstoofpotje met oud bruin bier, uien en verse kruiden

Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes 

Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


In de herfst en de winter maak ik graag stoofpotjes. Deze stoofpot van Black Angus sukadelappen is heel speciaal doordat ik het vlees gaar stoof in oud bruin bier met een lichtzoete, diepe smaak. De kruidige honingworteltjes vullen deze zoetige smaken prima aan. Verder raad ik je aan: probeer echt ganzenvet te kopen (bij de poelier) om de krieltjes in te bakken. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!


Runderstoofpotje met oud bruin bier



Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes



Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


Dessert


Apple crumble met kaneel


Dat dit dessert verrukkelijk is in de herfst spreekt voor zich, lijkt me! Wie is hier niet dol op?! Bij dit uitgebreide menu is de hoeveelheid in het recept voldoende voor acht personen. Heb je daarna nog wat over? Geen probleem: bewaar het restje in de koelkast. Zo heb je een dag later nog een kleine verwennerij!


Verrukkelijke apple crumble


Geen opmerkingen: