donderdag 15 september 2016

Apple crumble met kaneel

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Sappige zoete appelstukjes onder een dekentje van krokante roomboterkruimels: apple crumble is verrukkelijk! En zeker in deze tijd van het jaar nu de appels op hun best zijn. Meteen maken dus!


Apple crumble met kaneel


Een tuin in de stad!


Groot is hij niet, mijn tuin. Hij telt nauwelijks meer dan 50 m². Maar het is zo’n luxe om überhaupt een tuin te hebben in de stad!

Toen we voor het eerst in dit huis kwamen wonen was hij nogal onpraktisch ingedeeld: een stukje gazon, door een heg gescheiden van een mini-terras, een vervallen tuinhuisje met een paadje ernaartoe, wat rommelige beplanting. Wat je niet allemaal op 50 m² bij elkaar kunt proppen… Er was eigenlijk nergens ruimte genoeg om een tafel neer te zetten of lekker te zitten.


Mijn eigen eettuin


Het was dus meteen duidelijk: alles moest eruit! Nu hebben we een ruim terras met aan twee kanten een border. Er staat een lekker zitje, waar we heerlijk kunnen relaxen en af en toe een hapje kunnen eten. Langs de randen heb ik grote potten neergezet met tuinkruiden, struikjes met frambozen, blauwe bessen en kruisbessen en een paar mooie terrasboompjes. In de border staat onze echte trots: twee perenboompjes, een pruimenboom, een elstar en een jonagold!


Pruimentijd


De pruimentijd is inmiddels voorbij. Kilo’s pruimen hebben we dit jaar geoogst. Het kleine boompje kon ze ternauwernood dragen.


Pruimen


Nu is het tijd voor de appels. In het voorjaar stonden beide boompjes prachtig in bloei.


Appelbloesem


En daar kunnen we nu letterlijk de vruchten van plukken!


Appels


Appeltijd


Elke dag zijn er weer nieuwe appels rijp. Het liefst eten we ze gewoon uit de hand. Maar ze zijn ook heerlijk in gebak of als dessert.

Een van mijn favoriete appeldesserts is een apple crumble met kaneel. Een recept van Petra, mijn dochter. Ze trakteert er ons regelmatig op en zeker in deze tijd van het jaar, nu ze onze eigen appels kan gebruiken! Boffen!!

Natuurlijk kun je het gerechtje ook maken met appels van de groenteman. Dus wat let je?


Het lekkerste recept voor apple crumble!


Je hoeft alleen maar een portie appelstukjes te mengen met suiker en kaneel en die in een ovenschaal te leggen. Wat deegkruimels eroverheen en het geheel kan de oven in. En dan gaat het lekker ruiken in huis!

Je kunt de crumble zowel warm als koud eten. Warm is hij heerlijk met een bolletje ijs of een toefje slagroom. Afgekoeld smaakt hij als een luxe en krokante roomboterappeltaart. Jammie!!


Recept Apple crumble met kaneel


Apple crumble met kaneel


Ingrediënten voor een dessert voor ±6 personen:


Voor de appelvulling:

 • 3 grote jonagold appels
 • 75 gram kristalsuiker
 • 1 theelepel kaneel (bij voorkeur echte Ceylonkaneel; zie mijn blog hierover)

Voor de crumble:

 • 200 gram bloem
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram koude roomboter
 • een snufje zout

Extra:

 • een beetje boter voor het invetten van de ovenschaal
 • misschien wat ijs (vanille, kaneel, walnoten)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
 2. Vet een niet te grote lasagneschaal in met boter.
 3. Maak eerst de crumble. Snijd daartoe de roomboter in kleine stukjes. Stort de bloem, de suiker, het zout en de boter op het aanrechtblad. Vermeng het geheel een beetje en wrijf vervolgens met je vingers door het mengsel totdat er een kruimelstructuur ontstaat. Kneed niet te lang door, want dan worden de kruimels straks te compact.
 4. Schil voor de vulling de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in niet te kleine blokjes. Vermeng de appels met de kaneel en de suiker.
 5. Schep het appelmengsel in de ovenschaal. Verdeel de kruimels eroverheen. Druk de kruimels een beetje aan.
 6. Zet de ovenschaal in de oven en bak het gerecht in een half uur krokant en gaar.
 7. Serveer het gerecht warm of koud (zie de blog hierboven).

Tips:

 1. Heb je nog een restje over? Geen nood: het gerecht is een dag later ook nog erg lekker! Bewaar het bij voorkeur afgedekt in de koelkast.
 2. Je kunt dit dessert (warm) ook serveren met een bolletje ijs of een lepel lobbig geklopte lichtgezoete slagroom.

Geen opmerkingen: