woensdag 7 september 2016

Kruidige kalfshamburgers met marsalasaus

Kalfsgehakt is misschien wel mijn favoriete gehaktsoort. Omdat de smaak zo subtiel is, kun je er alle kanten mee uit. In dit recept meng ik het gehakt met gefruite sjalotjes en verse tuinkruiden. Daarna maak ik er hamburgers mee. Erbij serveer ik een verrukkelijk smaakvolle marsalasaus!Kruidige kalfshamburgers met marsalasaus


Krijg jij ook weleens te weinig saus in een restaurant?


Ik weet niet hoe anderen dat ervaren, maar ik vind het in een restaurant altijd jammer wanneer er te weinig saus geserveerd wordt bij een gerecht. En dat gebeurt helaas niet zelden! Tijdens de eerste drie happen kun je proeven hoe de chef zijn best heeft gedaan op een prachtige, culinaire saus. Net op het moment dat je de belangrijkste ingrediënten begint te doorgronden (ja, zo zit ik nu eenmaal in elkaar), is het echter uit met de pret. De rest van je bord mag je sausloos en droog leegeten…

Ik ga er altijd van uit dat de reden hiervoor van esthetische (en dus niet van financiële) aard is. Een grote plas saus op een bord ziet er veel minder verfijnd uit dan een her en der bestudeerd neergelegd druppeltje of een artistieke veeg.

Maar dames en heren chefs van deze wereld, besef goed: de smaak van een gerecht gaat altijd boven het uiterlijk! Als ik als klant alleen uit ben op een aantrekkelijk plaatje, dan kan ik beter thuis blijven en een mooi kookboek openslaan of een fotostock-pagina bekijken op internet.


Restaurantkoks, serveer altijd wat extra saus los bij een gerecht!


Bovendien, het moet toch niet al te moeilijk zijn om de kool en de geit te sparen. Je kunt je klanten prachtige borden voorzetten met weinig saus. Maar serveer er dan een kommetje of kannetje met extra saus bij. Dat is een win-win, toch?


Thuis zelf verrukkelijke marsalasaus maken


Hoe dan ook, thuis heb ik wel de controle over de hoeveelheid saus die ik serveer. En ik ben daar dan ook niet zuinig in. Meestal maak ik voldoende saus om niet alleen het vlees- of visgerecht aan te kleden, maar wij vinden het ook heerlijk om onze aardappeltjes, frietjes of groenten in de saus te dippen. Zodat we heerlijk bourgondisch kunnen genieten!

In het recept hieronder vind je dus voldoende ingrediënten voor een behoorlijk hoeveelheid saus. En dat mag ook wel, want de saus op basis van de Italiaanse versterkte wijn marsala is verrukkelijk!

Je maakt de marsalasaus heel makkelijk door een fikse hoeveelheid wijn in te koken met wat rundvleesfond. Als je de saus daarna even bindt met een beetje aardappelmeel blijft hij mooi aan je vlees, groenten en aardappeltjes ‘hangen’, waardoor je hem nog beter proeft.


Marsalasaus met kalfsoesters: een klassiek recept


Klassieke marsalasaus wordt meestal geserveerd bij dunne kalfsoesters die, licht bestoven met bloem, kort worden gebraden in de koekenpan. Een heerlijk gerecht voor een feestelijke gelegenheid!

Wil je wat goedkoper uit zijn, vervang de kalfsoesters dan door dunne varkensfiletlapjes. Ook erg lekker!


Misschien nog lekkerder: marsalasaus met kruidige kalfshamburgers!


Of braad er, zoals wij dat vorige week deden, een paar sappige kalfshamburgers bij. Niet duur en misschien nog wel lekkerder dan de luxe kalfsoesters. Ik maakte het kalfsgehakt voor de hamburgers aan met gefruite sjalotjes, verse bieslook en peterselie, een ei en fijngemalen wittebrood. Even bakken in olijfolie en smullen!

Een portie krokant gebakken krieltjes en beetgaar gekookte haricots verts maakten het gerecht helemaal af!

Staat de combinatie kalfshamburgers met marsalasaus binnenkort bij jou op tafel?


Morgen op dit blog: het recept voor uienmarmeladeUienmarmelade


Tip: ik maakte meteen hamburgers voor twee dagen. De tweede dag aten we ze met uienmarmelade. Die zorgde voor een gerecht met een heel ander karakter. En lekker!!

Morgen post ik het recept voor de marmelade. Dan weer even kijken dus!


Recept Kruidige kalfshamburgers met marsalasaus


Kruidige kalfshamburgers met marsalasaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de hamburgers:

 • 6 ons kalfsgehakt
 • 4 à 5 sjalotjes, afhankelijk van de grootte
 • olijfolie
 • 4 sneetjes oud wittebrood zonder korst
 • een bosje bieslook
 • een bosje platte peterselie
 • 2 theelepels worcestersaus
 • 1 ei
 • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de marsalasaus:

 • 3,5 dl marsala (Italiaanse versterkte wijn)
 • 2,5 dl rundvleesfond
 • een beetje aardappelmeel
 • water
 • een beetje bouillonpoeder
 • versgemalen zwarte peper
 • een bosje bieslook

Bereiding:

 1. Begin met de marsalasaus. Schenk daartoe de marsala en de fond samen in een pan. Breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel gedurende 5 minuten enigszins inkoken.
 2. Roer in een kommetje een papje van een paar theelepels aardappelmeel en wat water. Schenk een beetje van het aardappelmeelpapje bij de saus. Laat de saus weer koken; pas dan gaat het aardappelmeel de saus binden. Voeg zoveel van het aardappelmeelpapje toe als je nodig vindt.
 3. Proef de saus en maak hem stevig op smaak met het bouillonpoeder en de peper.
 4. Snijd de bieslook in ringetjes en voeg deze pas toe aan de saus vlak voordat je hem gaat opdienen.
 5. Ondertussen kun je al beginnen met de hamburgers. Snipper de sjalotjes zeer fijn. Fruit ze zachtjes in een beetje olijfolie totdat ze glazig zien. Ze mogen niet bruin worden. Schep de sjalotjes uit de pan en laat ze even afkoelen.
 6. Verkruimel het brood in de foodprocessor.
 7. Snijd ook de bieslook voor de hamburgers in ringetjes.
 8. Snipper de blaadjes van een klein bosje peterselie.
 9. Vermeng in een kom: het gehakt, de gefruite sjalotjes, de broodkruimels, de kruiden, de worcestersaus, het ei en wat zout en peper.
 10. Vorm een piepklein proefhamburgertje van het gehakt. Braad dit even in een beetje olijfolie en proef. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
 11. Verdeel het gehakt in 8 porties. Druk een portie uit in een bakring. Maak de bovenkant mooi plat. Verwijder de ring. Vorm zo nog 7 hamburgers.
 12. Braad de hamburgers in een beetje olijfolie totdat ze goudbruin en gaar zijn. Dat duurt een dikke tien minuten.
 13. Serveer de kalfshamburgers met een beetje marsalasaus. Zet de rest van de saus los op tafel, zodat iedereen zelf naar smaak meer kan nemen.

Tips:

 1. Je kunt de marsalasaus al ruim voor de maaltijd maken (zonder de bieslook). Ook de hamburgers kun je dan al vormen. Bewaar alles tot gebruik afgedekt in de koelkast. Maak het gerecht pas af vlak voor het serveren.
 2. Ook leuk: vorm mini-hamburgertjes van het gehakt. Serveer ze samen met de marsalasaus als een Italiaanse tapa.

Geen opmerkingen: