vrijdag 9 april 2021

Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes: een makkelijk en snel recept!

Eet jij nog vaak aardappels bij de warme maaltijd? Wij eigenlijk best wel. Zeker een paar keer per week. In allerlei varianten: als aardappelpuree, frietjes, ovenaardappeltjes, in een salade of stamppot, geraspt in aardappelpannenkoekjes, etc. 

Erg lekker vinden wij ook krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes. Versgemaakt natuurlijk! Niet uit zo'n zakje met (in verhouding dure) voorbewerkte blokjes uit de supermarkt...

In het recept hieronder leg ik je precies uit hoe ook jij makkelijk en snel de krokantste aardappelblokjes maakt. En ik zal je meteen wat tips geven om met deze aardappeltjes te variëren!  


Recept: zo maak je zelf krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes. Makkelijk en snel!


Hoe maak je krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes?


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram vastkokende aardappels, liefst van een wat grotere maat
  • ±2 eetlepels plantaardige margarine
  • ±2 eetlepels olijfolie (geen extra vergine)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappels. Je kunt de zijkanten van je aardappels recht afsnijden als je supervierkante aardappeldobbelsteentjes wilt, maar eigenlijk vind ik het zonde om zoveel afsnijsels weg te gooien.
  2. Snijd je aardappels eerst in plakken van een dikke cm. Snijd elke plak in reepjes en elk reepje in blokjes. Houd elke keer die dikke cm aan.
  3. Verhit in een grote koekenpan met een hoge rand of in een hapjespan de margarine en de olijfolie.
  4. Als de vetten goed heet zijn, mogen de aardappelblokjes er in één keer bij. 
  5. Laat de blokjes op hoog vuur een beetje bruinen aan de onderkant en schep ze daarna om. Daarna mogen ze weer bruinen en weer schep je ze om. Enzovoort. Totdat je blokjes allemaal mooi goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Tegen die tijd zijn je aardappeldobbelsteentjes ook gaar. Proef ze maar!
  6. Maak je aardappeldobbelsteentjes op smaak met een beetje zout en bak ze nog een minuut. Maal er voor het serveren wat zwarte peper overheen; zwarte peper is echt erg lekker bij aardappels! 


Tips om eindeloos te variëren met krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes



1. Bestrooi je aardappelblokjes vlak voor het serveren met verse tuinkruiden. Denk aan bieslook, (platte) peterselie of marjolein.


De marjolein uit mijn kruidentuintje


2. Andere verse kruiden zijn lekkerder als je ze de laatste paar minuten even meebakt. Wat dacht je van tijm of rozemarijn?

3. Je aardappelblokjes zijn ook erg lekker met allerlei specerijen. In het recept hierboven gebruikte ik al versgemalen zwarte peper, maar kummelzaadjes, (al dan niet gerookt) paprikapoeder en komijnzaadjes zijn ook erg lekker. Bak deze specerijen kort mee. Ben je een fan van pimentón-flakes of chilivlokken? Die kun je beter pas na het bakken over je aardappeldobbelsteentjes strooien!


Pimentón-flakes smaken heerlijk bij je krokante aardappeldobbelsteentjes!


4. Heb je een favoriet kruiden- en specerijenmengsel? Veel mengsels smaken voortreffelijk over je aardappeltjes. Zo is het kruidenmengsel dat ik vaak gebruik voor mijn krieltjes ook voor aardappelblokjes aan te raden!


Het kruidenmengsel voor deze krieltjes kun je ook gebruiken voor je aardappeldobbelsteentjes


5. Uitgebakken spekjes of pancetta, dobbelsteentjes chorizo, gebraden blokjes ham/kip/kalkoen/varkenshaas, dunne reepjes geroerbakte biefstuk; allemaal zijn ze even lekker door je aardappeltjes heen!

6. Of kies voor blokjes/plakjes/reepjes gebakken of gekookte groenten: paprika, ui, wortel, sperzieboontjes, erwtjes, maïs, champignons, etc.

7. Een combi van aardappelblokjes met vlees, groenten én specerijen/kruiden doet het ook altijd goed. Misschien is het een leuk idee om hier een (boeren)omelet mee te vullen; ideaal voor restverwerking.

8. Wil je een sausje serveren bij je krokante aardappeldobbelsteentjes? Heerlijk! Enkele voorbeelden heb ik wel voor je: knoflookmayonaise met verse tuinkruiden, knoflookmayonaise met komijn, citroenmayonaise, harissamayonaise of Spaanse mayonaise. Of pak eens lekker luxe uit met zelfgemaakte truffelmayonaise!


Recept: zo maak je zelf knoflookmayonaise met verse tuinkruiden!


9. Gebruik je aardappelblokjes ook eens koud in een aardappelsalade. Bijvoorbeeld in combinatie met krokante spekjes en verse tuinkruiden.

10. En als uitsmijter: volgende keer heb ik een speciaal recept voor je met krokante aardappeldobbelsteentjes als basis. Een Mexicaans aardappelpannetje met kruidige kalkoen, zoete maïs en vrolijk gekleurde paprika! Hou mijn blog dus in de gaten!


Mexicaans aardappelpannetjes met kruidige kalkoen, zoete maïs en paprika

Geen opmerkingen: