vrijdag 8 juli 2016

Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden

Er is zomers weer voorspeld voor het weekend! BBQ-weer dus!


En wat is er nou lekkerder als bijgerecht bij zo’n zomerse BBQ dan een zelfgemaakte aardappelsalade?
Precies: een zelfgemaakte krieltjessalade!


Met deze versie kun je absoluut voor de dag komen. Door de krokante spekjes en de lichtpikante, kruidige dressing is hij super van smaak. En wat vind je van die prachtige kleuren?


Dit is de zomer op je bord!


Recept Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden


Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram geschrapte verse krieltjes
  • zout
  • 1 ons krokant gebakken gerookte spekjes (kant-en-klaar of zelfgebakken)
  • ±3 eetlepels mayonaise (naar smaak)
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±2 eetlepels witte balsamicoazijn (afhankelijk van de zuurgraad van de mayonaise)
  • de blaadjes van een bosje platte peterselie, grof gehakt
  • 3 eetlepels bieslook, in ringetjes gesneden
  • 1 kleine Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten, gesnipperd
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Halveer indien nodig de wat grotere krieltjes.
  2. Leg de aardappeltjes in een pan. Voeg zoveel water toe, dat ze helemaal onder staan. Zout de aardappelen en breng het water aan de kook.
  3. Kook de krieltjes in 8 à 10 minuten bijna gaar. Draai dan het vuur uit, maar giet de aardappelen niet af en laat het deksel op de pan. Laat de krieltjes zo nog een paar minuten staan totdat ze nét beetgaar zijn. Giet ze dan pas af en doe ze over in een wijde schaal, waarin ze een beetje kunnen afkoelen.
  4. Roer ondertussen een sausje van de mayonaise, de olijfolie, de balsamicoazijn en de zwarte peper.
  5. Schep het sausje door de aardappeltjes. Laat de smaken bij voorkeur eerst een uur lekker intrekken.
  6. Voeg vlak voor het serveren de spekjes, de verse kruiden en de Spaanse peper toe. Zo blijven deze ingrediënten lekker vers en knapperig. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper en/of azijn toe.
  7. Serveer de salade niet te koud.

Tips:

  1. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
  2. Gebruik liever geen krulpeterselie. Die heeft lang niet zo veel smaak als de geurige platte variant.
  3. Liever een vegetarische salade? Laat de spekjes dan gewoon weg. De salade is dan nog steeds erg lekker! Toch behoefte aan een extra smaakaccent? Denk dan eens aan (in stukjes gesneden) zongedroogde tomaatjes!
  4. Wil je meer lekkere recepten met krieltjes? Klik dan hieronder op het label 'krieltjes'!

Geen opmerkingen: