donderdag 21 juli 2016

Sappige maanzaadtulband met citroen en sinaasappel

Vandaag het tweede recept in de reeks gezondere citroentulbanden: de maanzaadtulband met citroen en sinaasappel. Net zoals de geglazuurde citroentulband van gisteren maak je deze tulband ook met zonnebloemolie. Daardoor wordt hij supersappig! Je geeft er een crunch aan door maanzaadjes door het beslag te roeren.


Bak hem meteen en probeer er dan maar eens van af te blijven!


Sappige maanzaadtulband met citroen en sinaasappel


Cake met maanzaad


Tulband bakken met maanzaadjes. Hoe kom je erop? Eigenlijk gebeurde het gewoon toevallig, zoals dat vaker het geval is met nieuwe recepten. De oorsprong van het verhaal gaat al een hele tijd terug.

Utrechters kennen het restaurant wel, D’Coninck van Poortugael aan de Voorstraat. In de tijd dat ik in Utrecht woonde, kon je er uitstekend eten! Vandaar dat we het uitkozen om er onze bruiloft te vieren.

Bruiloftsmaal


Het werd niet alleen een culinaire avond; de sfeer zat er ook goed in. Mijn moeder, zeer bedreven in het dichten van cabareteske liederen, had voor de gelegenheid een fantastische meezinger geschreven. Op de melodie van “Dat is uit het leven gegrepen” van Farce Majeur zong de hele familie ons toe: “Maar hij was beslist niet de ware, hij was zogezegd surrogaat!”. In elk couplet werd een andere ‘hij’ ten tonele gevoerd, allemaal vroegere vriendjes van mij. Een enorme rij: er leek geen einde te komen aan het lied… Dat het ook om jongetjes van de kleuterschool en buurjongens ging, wist mijn kersverse schoonfamilie helaas niet. Ja, ik stond er gekleurd op, die avond!! Tijdens het laatste couplet kwam uiteindelijk alles goed: die jongeman bleek wel de ware en is dat nu nog steeds!


Roomijs met maanzaad


Maar goed, het eten; daar gaat het hier nu om. Op het menu van die speciale avond stond onder andere een dessert met maanzaadijs. Verrukkelijk: romig, maar tegelijkertijd met een bite! Een aantal jaren later schafte ik een ijsmachine aan en sindsdien is dit ijs binnen ons gezin een klassieker; en niet alleen op onze trouwdag! Wij serveren het het liefst met geflambeerde kersen.


Maanzaadijs met geflambeerde kersen
Experimenteren met tulbandrecepten


Een paar jaar geleden was ik, zoals ik gisteren al vertelde, aan het experimenteren met citroentulbanden. De dag van tevoren had ik net maanzaadijs gemaakt en ik had nog een restje maanzaadjes over. Je begrijpt het al. Ik had net mijn citroen en sinaasappel geraspt, toen mijn oog viel op het schaaltje maanzaad. Ik wist dat in Duitsland maanzaad vaak gebruikt wordt in zoet gebak. Dus waarom zou ik niet een poging wagen?


Tulband met maanzaad: een blijvertje!


De tulband met maanzaad was na die eerste keer net zo’n blijvertje als het ijs met maanzaad. We serveren hem op verschillende manieren: gewoon met een lekker laagje poedersuiker of overgoten met een glazuur van 150 gram poedersuiker en enkele eetlepels citroen- en sinaasappelsap of (als dessert)met een lekkere klodder sinaasappelroom.


Tulband als dessert


Helaas is de dessertversie niet zo gezond als oorspronkelijk gepland… Maar hij is zo lekker!
Hoe je die sinaasappelroom maakt? Het recept is het heel gemakkelijk. Klop 4 dl slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak en voeg vervolgens 3 eetlepels Grand Marnier toe. Snijd van 5 sinaasappels de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de partjes in kleinere stukjes en schep ze voorzichtig door de Grand Marnier-room. Serveer bij elke plak tulband een schep sinaasappelroom. Smullen!


Maanzaadtulband met citroen en sinaasappel


Maanzaadtulband met citroen en sinaasappel


Ingrediënten:

 • 75 gram zachte roomboter + een beetje extra boter voor het invetten van de bakvorm
 • 100 gram zonnebloemolie
 • een mespuntje zout
 • 175 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • de rasp van 1 citroen
 • de rasp van 1 sinaasappel
 • 3½ ei, losgeklopt in een kopje
 • 175 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra meel voor het bestuiven van de bakvorm
 • 35 gram maanzaad
 • poedersuiker

Bereiding:

 1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C.
 2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat boter. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
 3. Klop de roomboter in een beslagkom samen met de olie, het zout, de twee soorten suiker en de twee soorten rasp smeuïg.
 4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen.
 5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het door het beslag.
 6. Schep op het laatst het maanzaad door het beslag.
 7. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Draai op het laatst eventueel de oven 10° lager als de tulband te donker dreigt te worden. Een goede tulband heeft een heel dunne, lichtbruine korst. 
 8. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
 9. Stort de tulband op een rooster en laat hem afkoelen.
 10. Zet de tulband op een serveerschaal. Doe enkele theelepels poedersuiker in een zeefje en strooi zo wat poedersneeuw over het gebak.

Tips:

 1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
 2. De olie in het beslag stijft niet (zoals de roomboter) op na het afkoelen van de tulband. Daardoor wordt de structuur van de cake lekker zacht. Bovendien blijft de cake ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg. Vervang de roomboter liever niet helemaal door olie; de echte roombotersmaak wil je ook niet missen!
 3. Lees in de blog hierboven hoe je een heerlijke sinaasappelroom maakt om bij de tulband te serveren.

Geen opmerkingen: