woensdag 20 juli 2016

Gezonder zelf bakken: 3x citroentulband met plantaardige olie

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Hou je van bakken? Dan heb je vast wel een klassiek cakerecept in je culinaire bagage!
Zo’n recept dat uitgaat van een viervierdenbeslag met als basisingrediënten gelijke delen roomboter, bloem, suiker en eieren.


Een klassieke citroentulband maak je op een vergelijkbare manier. Je voegt aan de vier belangrijkste ingrediënten nog wat rijsmiddel, citroenrasp en vanille toe en bakken maar!


Maar heb je er al eens over nagedacht om een meer moderne citroentulband te maken, waarin je (een deel van) de roomboter vervangt door plantaardige olie? Dat is veel gezonder en ook nog eens erg lekker!Citroentulband met zonnebloemolie


Viervierdenbeslag met veel roomboter: minder gezond


Het viervierdenbeslag is al heel lang razend populair. Niet onlogisch want de cakes die je ermee bakt zijn bijzonder lekker. Toch zie je laatste jaren steeds meer afwijkende recepten ontstaan. Niet alleen vanwege de vraag naar meer variatie; ook gezondheidsaspecten gaan meer en meer een rol spelen. Met name de grote hoeveelheid roomboter is velen een doorn in het oog. Het is inmiddels algemeen bekend dat plantaardige vetten veel gezonder zijn.


Cakes bakken met plantaardige olie: minder ongezond én lekker!


De grote vraag is echter: kun je wel lekkere cakes bakken als je de roomboter (deels) vervangt door plantaardige olie? Wat gebeurt er dan met de structuur en de smaak?

De eerste vraag kan ik volmondig met “Ja!” beantwoorden. Misschien zijn cakes met olie als ingrediënt zelfs wel lekkerder, in elk geval qua structuur!

Een groot voordeel van olie is dat hij vloeibaar is bij kamertemperatuur. Dat heeft tot gevolg dat de olie in een cake niet opstijft tijdens het afkoelen van het gebak. En dat blijft daardoor veel smeuïger! Ook een paar dagen later nog. Daarmee is de tweede vraag ook al half beantwoord.

Nu de smaak nog. Het is juist de smaak van roomboter in cakes, die veel mensen aantrekt. Maar wist je dat je al roomboter proeft, ook als er maar een beetje in het gebak zit? Als je dus de roomboter niet helemaal weglaat, zit je al goed!

Indien het je om de karakteristieke smaak van de roomboter te doen is, is het wel raadzaam te kiezen voor een oliesoort met een neutrale smaak, die de roomboter niet verdringt. Zonnebloemolie is hiervoor een goede keuze!

Gezonder zelf bakken: 3x citroentulband met plantaardige olie


De afgelopen tijd heb ik een heel aantal citroentulbanden gebakken, waarbij ik experimenteerde met alternatieve vetstoffen. Van de lekkerste drie wil ik je graag de recepten geven.

De eerste is een vrij eenvoudige citroentulband, waarbij ik een groot deel van de roomboter heb vervangen door zonnebloemolie. Ik glazuur hem meestal met een poedersuikerglazuur met vers citroensap, maar je kunt hem na afkoeling ook gewoon bestuiven met een beetje poedersuiker. Beide varianten zijn heerlijk!


Citroentulband met zonnebloemolieDe tweede tulband is eigenlijk een citroen-sinaasappeltulband. Er zit ook wat sinaasappelrasp in. Dat geeft de cake een heerlijk aroma. Voor een heel speciale bite heb ik het beslag gemengd met krokante maanzaadjes. Een aanrader!


Maanzaadtulband met citroen en sinaasappelDe laatste variant is wat experimenteler, maar daarom niet minder lekker. In de cake proef je niet alleen citroen, maar ook limoen en amandelmeel, hetgeen de tulband een mediterraan karakter geeft. Dat laatste wordt nog versterkt door de olijfolie (een zeer milde soort) die erin zit. Laat je door al deze wat minder traditionele ingrediënten alsjeblieft niet afschrikken. Persoonlijk vind ik deze de allerlekkerste citroentulband van de drie!


Citroen-amandeltulband met olijfolie


Vandaag het recept voor de citroentulband met zonnebloemolie


Ga snel met het onderstaande recept aan de slag en laat me horen van je ervan vindt! De komende week volgen de twee andere recepten.

Wil je geen recept missen? Geef je dan nu (linksboven op de website) op voor mijn gratis receptenservice en ontvang elk nieuw recept in je inbox!

Bak ze!


Recept Geglazuurde citroentulband met zonnebloemolie


Geglazuurde citroentulband met zonnebloemolie


Ingrediënten voor de tulband:

 • 75 gram zachte roomboter + een beetje extra boter voor het invetten van de bakvorm
 • 100 gram zonnebloemolie
 • een snufje zout
 • 175 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • de rasp van 1 citroen
 • 3½ ei, losgeklopt in een kopje
 • 175 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra meel voor het bestuiven van de bakvorm

Ingrediënten voor het glazuur:

 • 150 gram poedersuiker
 • enkele eetlepels gezeefd vers citroensap

Bereiding:

 1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met onder- en bovenwarmte) voor tot 160°C.
 2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat boter. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
 3. Klop de roomboter in een beslagkom samen met de olie, het zout, de twee soorten suiker en de citroenrasp smeuïg.
 4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen.
 5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het door het beslag.
 6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Draai op het laatst eventueel de oven 10° lager als de tulband te donker dreigt te worden. Een goede tulband heeft een heel dunne, lichtbruine korst. 
 7. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes deeg aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
 8. Stort de tulband op een rooster en laat hem afkoelen.
 9. Roer ondertussen een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
 10. Bestrijk de bovenkant van de tulband met het glazuur. Het glazuur zal een beetje naar beneden gaan druipen, hetgeen een mooi effect geeft. Laat het glazuur hard worden alvorens de tulband te serveren.

Tips:

 1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
 2. Als je dat lekkerder vindt, kun je het citroenglazuur ook weglaten. Bestuif de tulband dan vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.
 3. Vanwege zijn smeuïgheid kun je deze tulband prima een dag voor het serveren al bakken. Dat kan heel handig zijn!
 4. Wil je deze cake een keer serveren als dessert? Geef er dan vers fruit en eventueel slagroom bij!
 5. Toch liever een citroentulband bakken met alleen maar roomboter? Vervang de 100 gram zonnebloemolie dan door 100 gram roomboter.

Geen opmerkingen: