dinsdag 12 juli 2016

Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter

Omdat ze zo lekker zijn: na de ovenkrieltjes en de krieltjessalade nog een recept voor krieltjes!

Gisteren stoomde ik ze eerst gaar en vervolgens serveerde ik ze met een mediterrane kruidenboter met zongedroogde tomaatjes. Heerlijk zomers!


Wat een woord: ‘zongedroogdetomatenboter’! Ideaal voor galgje of is het daarvoor zelfs te lang? Je zult het wel niet aantreffen in het woordenboek. Alhoewel het in een culinair woordenboek niet zou misstaan.

Want deze fruitige kruidenboter zou absoluut vaker geserveerd moeten worden. Zelf maak ik maak hem regelmatig. Afhankelijk van het gerecht waar ik hem mee combineer, varieer ik met de hoeveelheden boter, zongedroogdetomatentapenade (nog zo’n galgjeswoord…) en kruiden. Soms roer ik er ook nog wat fijngesnipperde zwarte olijven doorheen. Of een paar eetlepels extra vergine olijfolie.

De speciale kruidenboter smaakt voortreffelijk bij gegrild vlees (ribeye, een goede hamburger, schouderkarbonade, braadworstje, lamskarbonaadje, etc.), bij kip, op Turks brood of ciabatta, op een gepofte aardappel… En dus bij verse krieltjes!

Misschien weet jij nog wel meer variatiemogelijkheden. Laat het me horen!


Recept Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter


Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

 • 1 kg geschrapte verse krieltjes
 • 40 gram zachte roomboter
 • 4 theelepels zongedroogdetomatentapenade (kant-en-klaar)
 • 2 takjes tijm
 • een takje basilicum
 • een takje platte peterselie (+ eventueel nog een beetje voor de garnering)
 • een paar sprietjes bieslook (+ eventueel nog een beetje voor de garnering)
 • 1 klein teentje knoflook
 • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

 1. Was de krieltjes en leg ze in een stoommandje of de stoominhang van de stoompan. Bestrooi ze met zout.
 2. Breng een bodempje water aan de kook in de onderste pan van de stoompan en stoom de aardappeltjes gaar. Schud ze af en toe even om.
 3. Maak ondertussen de zongedroogdetomatenboter. Ris daartoe de blaadjes van de takjes tijm. Pluk ook de blaadjes van het takje basilicum.
 4. Snipper de tijm, de basilicum en de peterselie fijn. Snijd de bieslooksprietjes in kleine ringetjes.
 5. Hak de knoflook zeer fijn.
 6. Vermeng de boter met de zongedroogdetomatentapenade, de kruiden, de knoflook, een klein beetje zout (er zit ook al zout in de tapenade, dus voeg niet te veel in één keer toe) en wat versgemalen zwarte peper. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
 7. Serveer de krieltjes met de zongedroogdetomatenboter. Je hebt hierbij twee opties: je kunt de boter al voor het serveren door de krieltjes scheppen of je kunt de boter los op tafel zetten zodat iedereen zichzelf kan bedienen.
 8. Garneer de krieltjes eventueel met nog wat extra peterselie en bieslook.

Tips:

 1. Je kunt de krieltjes natuurlijk ook stomen in de stoomoven als je die hebt. Heb je geen stoomoven, stoompan of stoommandje, dan kun je de aardappelen ook gewoon koken.
 2. Komt je roomboter vers uit de koelkast? Dan is hij veel te hard om er kruidenboter van te maken. Laat hem snel zacht worden in de magnetron, die je instelt op de allerlaagste stand.
 3. Serveer deze krieltjes ook eens als een bijzondere tapa!

Geen opmerkingen: