woensdag 6 juli 2016

Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden

Tomaten zijn op hun best nu het zomer is. Sappig, zoet, kruidig en knapperig. Hoog tijd dus om juist nu een tomatensalade op het menu te zetten.

Deze salade van verschillende soorten cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse tuinkruiden is een topper. Maak hem vandaag nog!


Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


Culi-shoppen in Den Haag


Vorige week zaterdag was het ideaal weer om te shoppen. En dat heb ik dus ook gedaan.

Als ik shop, dan neus ik over het algemeen niet in modezaken. Nee, dan kun je me vinden in allerlei soorten winkels die iets met eten te maken hebben. 

Dat zijn niet alleen charcuteriespecialisten, groentejuweliers, kruideniertjes met specerijen, chocolaterieën en hun soortgenoten. Je moet het veel breder zien. Wat dacht je van kookboekenhandels, pannenshops en serviezenspeciaalzaken? Of zelfs van brocantewinkeltjes?


Food props voor de mooiste kookfoto’s


Zaterdag was het de beurt aan de laatste categorie. Wat ik daar zoek? Kort gezegd: props! 

Bordjes, kopjes, kannetjes, kommetjes, bestek, gardes, schaaltjes, glaasjes, snijplanken, dienbladen, servetten, ijscoupes, broodmandjes, soepterrines, koffiepotten, blikjes, doosjes... Oud, verweerd, met een barstje her en der; hoe meer karakter, hoe mooier! Allemaal rekwisieten die ik gebruik om mijn gerechten zo fotogeniek mogelijk te maken.

Prachtig gekleurd fruit, knapperig verse groenten, feestelijk gebak: dat soort voedsel spet meestal van de foto af, ook zonder speciaal bordje of kommetje. Maar een saai ogende aardappelsoep, een eenvoudige tulband, een beigige portie hummus, een stoofpotje en zelfs een pepernoot hebben mooie props nodig om jou als lezer lekker te maken!


Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

Walnotentulband

Hummus

Stoofpot van hertensukade

Kruidnootjes


Regelmatig ga ik dus op propjacht. Op mijn gemak snuffelen in knusse bric-à-brac-winkeltjes vind ik echt het summum. En als ik dan ook nog slaag, is het helemaal feest! Wat vind je van mijn oogst van zaterdag?


Brocante


Ik moet toegeven: in het gezellige Zeeheldenkwartier in Den Haag is het eigenlijk altijd wel raak. Ik kan er nooit met gesloten portemonnee doorheen lopen. Ook de echte eetwinkeltjes zijn er zo uitdagend dat het onmogelijk is om er niet naar binnen te gaan.


Snoeptomaatjes met de vormen en kleuren van kersen, pruimen, peren, kruisbessen en druiven


Bij de groenteboer op de hoek van de Piet Heinstraat lagen zaterdag de mooiste tomaten naar me te lonken; allemaal verschillende soorten. Van dikke coeurs de boeuf tot piepkleine groengele cherrytomaatjes. 

En ook al liep ik al te sjouwen met de spulletjes van de foto hierboven, toch trokken de tomaten me naar binnen.

Voordat ik het wist stond ik met een zakje in mijn handen mini-tomaatjes op te scheppen. Ik voelde me als een klein kind in een snoepwinkel! 

Er waren tomaatjes bij die ik nog nooit had gezien en geproefd. Sommige soorten kon je eigenlijk niet eens meer cherrytomaatjes noemen. Ze zagen er meer uit als heel andere soorten fruit. Zo waren er knalgele peertomaatjes, donkerpaarse blauwedruiftomaatjes, piepkleine limoengroene kruisbestomaatjes en vuurrode mini-pruimtomaatjes.


Verschillende soorten mini-tomaatjes


Eenmaal thuis heb ik eerst alle soorten puur geproefd. 

Ze bleken allemaal weer een beetje anders te smaken. De ene tomaat was wat zoeter, de ander wat kruidiger en frisser. 

Ook de structuren verschilden enorm. De gele peertomaatjes waren zacht, terwijl de kruisbestomaatjes met hun knapperige velletjes ontploften in je mond als je je tanden erin zette en dan heel sappig bleken. Over smaakexplosies gesproken…


Salade met cherrytomaatjes, souvlaki en in de oven geroosterde krieltjes


Na het proeven dook ik mijn voorraadkast in om te zoeken naar ingrediënten om met de fruitige tomaatjes een salade samen te stellen. Uiteindelijk koos ik voor een combi met gemarineerde artisjokkenharten, zwarte olijven en een ruime hoeveelheid verse kruiden (zie het recept hieronder).

Ik legde wat souvlaki’s op de grill en in de oven stond een kilootje krielaardappeltjes krokant te bakken. Alles bij elkaar werd het een maaltijd om een blog over te schrijven. Bij dezen dus!


Recept Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen, een tapa of een mediterraan share-gerecht:

  • 5 ons rijpe cherrytomaatjes (liefst verschillende soorten)
  • 2 ons in olie gemarineerde artisjokkenharten (kant-en-klaar)
  • 150 gram milde zwarte olijven zonder pit
  • ±6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • de blaadjes van een bosje basilicum
  • een bosje bieslook
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes of halveer ze (afhankelijk van de soort tomaatjes).
  2. Snijd de artisjokkenharten grof in stukken.
  3. Knip de bieslook in ringetjes.
  4. Leg alle groenten in een mooie schaal.
  5. Maak de salade op smaak met de olijfolie, de balsamicoazijn, zout en versgemalen zwarte peper. Proef en voeg eventueel nog wat meer van (één van) de smaakmakers toe.
  6. Garneer de salade met de basilicumblaadjes en de bieslookringetjes. Serveer meteen.

Tip:

Maak je deze salade in de winter, dan kan het wel eens voorkomen dat de tomaatjes niet zo zoet en smaakvol zijn als je dat zou willen. Je kunt de salade dan heel makkelijk oppiepen door er een theelepeltje poedersuiker doorheen te scheppen.

Geen opmerkingen: