maandag 7 november 2016

Luxe toastjes met bresaola en truffelmayonaise

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Dit is een verrukkelijk en luxe hapje voor de komende feestdagen (en natuurlijk ook voor de rest van het jaar!): krokante Italiaanse toastjes belegd met verse bresaola, zelfgemaakte truffelmayonaise en rucola!


Luxe toastjes met verse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


Voor degenen die niet weten wat bresaola is: dat is Italiaans gedroogd rundvlees, dat in dunne plakjes als vleeswaar wordt gegeten. Bresaola is verkrijgbaar in verschillende soorten; van relatief kort gedroogd vlees tot varianten die wat langer gerijpt zijn. Als ik hem zou moeten omschrijven zou ik hem vergelijken met lichtgezouten rookvlees zonder rooksmaak. Misschien ken je het Zwitserse bündnerfleisch; dat heeft er ook iets van weg.

Voor dit recept gebruik ik het liefst de wat jongere versie. Mijn traiteur noemt hem “verse bresaola”. Hij is botermals en heerlijk zacht van smaak.

Ik combineer bresaola graag met truffelmayonaise. Het aardse van de truffel en het lichte zuurtje van de mayonaise passen er uitstekend bij!


Zelfgemaakte truffelmayonaise


De rucola zorgt voor een peperig accent. Je zou van de bresaola en de rucola ook rolletjes kunnen maken. Bestrijk elk plakje vlees dan met een beetje truffelmayonaise. Leg er een paar blaadjes rucola op en rol het geheel op. Erg lekker, maar wat mij betreft mis je dan nog het krokantje!

En daar komen de toastjes in zicht! Ik kies altijd bewust voor zogenaamde ‘fornelli’. Dat zijn Italiaanse olijfolietoastjes. Ze zijn lekker dun, hebben een mooi formaat voor een hapje en, misschien wel het belangrijkste, ze zijn niet te zout. Ik koop ze bij het filiaal van ‘Oil & Vinegar’ bij mij op de hoek! En als ik daar dan toch ben, neem ik meteen een potje truffelsalsa mee om mijn mayonaise op smaak te maken. Twee vliegen in één klap!

Maak deze Italiaanse bresaolatoastjes als amuse voor je kerstdiner of als hapje tijdens oudejaarsavond. Ze zijn snel klaar en bijzonder lekker! Zeker weten dat je gasten meteen naar het recept vragen!

Tip: morgen geef ik je een recept voor een heerlijke rustieke sandwich met vrijwel dezelfde ingrediënten. Hou dit blog dus in de gaten!


Recept Italiaanse toastjes met verse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


Luxe toastjes met verse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


Ingrediënten voor ±20 toastjes:


Voor de toastjes:

 • 20 dunne Italiaanse toastjes gebakken met olijfolie (ik gebruikte de ‘fornelli’ van Oil & Vinegar)
 • 1 ons verse bresaola; minimaal 10 dunne plakjes
 • versgemalen zwarte peper
 • enkele theelepels truffelsalsa (potje)
 • 20 kleine blaadjes rucola

Voor de truffelmayonaise:

 • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 theelepels witte balsamicoazijn
 • 1 theelepel mosterd
 • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 1 à 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
 • 2 dl zonnebloemolie
 • 1 dl zeer milde olijfolie
 • truffelsalsa naar smaak (potje)

Bereiding:

 1. Begin met het maken van de truffelmayonaise. Doe daartoe alle mayonaise-ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de poedersuiker in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
 2. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
 3. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
 4. Schep de mayonaise uit de foodprocessor. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, suiker, mosterd of citroensap toe. Maak de mayonaise niet te zoet: dat is niet lekker in combinatie met de truffel.
 5. Roer een paar theelepels truffelsalsa door de mayonaise. Proef en voeg eventueel nog wat meer truffelsalsa toe.
 6. Besmeer de toastjes met een beetje truffelmayonaise.
 7. Halveer de plakjes bresaola en drapeer op elk toastje een half plakje vleeswaar.
 8. Garneer met een klein toefje truffelsalsa en een blaadje rucola. Maal er nog een beetje zwarte peper overheen.
 9. Serveer de toastjes als amuse, als voorgerecht (5 per persoon) of als hapje bij een luxe borrel of een high tea.

Tips:

 1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. In een eerder blog vind je gedetailleerde instructies hoe je hiermee moet omgaan.
 2. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in warm (niet heet) water te leggen.
 3. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
 4. Je zou 100% olijfolie kunnen gebruiken. Dan heb je wel een heel zachte olijfolie nodig van een uitstekende kwaliteit. Mijn favoriet is de picudo-olijfolie van Valderrama. Win informatie in bij je eigen delicatessenwinkel.
 5. Heb je geen foodprocessor, ga dan op dezelfde manier te werk, maar gebruik een garde voor het kloppen van de mayonaise. Het werk is wat zwaarder. Voordeel is wel dat de mayonaise iets luchtiger wordt.
 6. Een restje truffelmayonaise kun je nog minimaal een week in de koelkast bewaren. Gebruik de truffelmayonaise ook eens voor het besmeren van de bresaolasandwiches, waar ik je morgen het recept voor geef, of serveer hem bij een gegrilde ribeye met zelfgemaakte frietjes. Verrukkelijk!

Speltboterhammetjes met verse bresaola, zelfgemaakte truffelmayonaise en rucola

  Geen opmerkingen: