vrijdag 25 november 2016

Kerstdessert: zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Heb je een ijsmachine? Dan weet je hoe makkelijk het is om zelf ijs te maken!


En dan weet je ook hoe veel lekkerder zelfgemaakt ijs is in vergelijking met het gemiddelde supermarkt-ijs. Bovendien kun je zelf alle smaken uitproberen die je maar wilt.


In deze blog wil ik je een smaak voorstellen die ik zelf nog nooit in een ijssalon of in de supermarkt ben tegengekomen. Wel heb ik dit maanzaadijs, want daar gaat het hier over, al eens in een restaurant gegeten. Ik was er meteen weg van!


Voor de Utrechters onder mijn lezers: dat restaurant was D’Coninck van Poortugael aan de Voorstraat! Ik schreef er al eens over in een andere blog, waarin maanzaad een belangrijke rol speelde; die over de maanzaadtulband met citroen en sinaasappel.

Hoe dan ook: dat maanzaadijs is een echte aanrader! Het is vanille-ijs gemaakt met een vers vanillestokje en in verhouding veel room. Als het roomijs nét hard begint te worden in je ijsmachine, voeg je door de vulopening een fikse portie maanzaad toe. Daardoor krijgt het ijs een heerlijke crunch!

Natuurlijk kun je dit ijs gewoon zo serveren in een schaaltje of in een hoorntje, maar ik vind het het allerlekkerste om er geflambeerde kersen overheen te scheppen!

Die combinatie van het romige, crunchy ijs met de warme fruitige kersen is zo lekker, dat hij zelfs niet misstaat op je kersttafel!

Maar laat dat je er alsjeblieft niet van weerhouden dit dessert ook op een ander moment in het jaar te maken... Dat doe ik zelf immers ook! Wanneer denk je dat ik onderstaande foto gemaakt heb? 😉

In elk geval wens ik je veel plezier met dit recept!


Recept Zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen


Maanzaadijs met geflambeerde kersen


Ingrediënten voor een dessert voor ±6 personen:


Voor het maanzaadijs:

 • 2 grote goed gewassen en gedroogde eieren
 • 165 gram witte basterdsuiker
 • 1 vanillestokje
 • 400 ml ongeklopte slagroom
 • 2 dl volle melk
 • 50 gram maanzaadjes

Voor de geflambeerde kersen:

 • ±300 gram kersen (uit pot; uitlekgewicht)
 • 40 gram roomboter
 • een flinke scheut Kirsch

Bereiding:

 1. Maak een paar uur voor de maaltijd het ijs.
 2. Breek daartoe de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de suiker toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger.
 3. Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost. Snijd dan het vanillestokje in de lengterichting open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan het eiermengsel. Klop het mengsel nog even goed.
 4. Daarna kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
 5. Op het laatst roer je de melk door je compositie.
 6. Schenk het ijsmengsel in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel.
 7. Na ±15 minuten begint het ijs steviger te worden en kun je het maanzaad door de vulopening van de ijsmachine toevoegen. Zet de machine daartoe niet uit; de mogelijkheid bestaat dat je hem dan niet meer aan de praat krijgt. Draai het ijs nog ongeveer 5 minuten. Daarna is het stevig genoeg en is het maanzaad goed verdeeld door het ijs.
 8. Doe het maanzaadijs over in een diepvriesdoos en vries het verder in. Roer het ijs eventueel na het eerste uur nog een keer door met een lepel.
 9. Smelt vlak voor het serveren de roomboter in een koekenpan. Verwarm de kersen in de boter.
 10. Zet de afzuigkap uit! Dit om brand te voorkomen.
 11. Schenk een forse scheut Kirsch bij de kersen. Hou de pan een beetje schuin in de vlam, zodat de vlam letterlijk in de pan kan slaan (kook je niet op gas, steek de Kirsch dan in de pan aan met een lucifer). Het vuur dooft vanzelf zo gauw de alcohol in de drank opgebrand is.
 12. Schep in 6 mooie ijscoupes 2 of 3 bolletjes maanzaadijs. Verdeel de kersen over de ijscoupes en serveer de desserts meteen.

Tips:

 1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Lees even mijn blog over de zelfgemaakte mayonaise als je wilt weten hoe je het beste met rauwe eieren kunt omgaan.
 2. Eten er kinderen mee? Hou dan voor hun wat warme kersen apart voordat je ze gaat flamberen.
 3. Je kunt het maanzaadijs al een dag (of langer) van tevoren maken als je dat beter uitkomt. Een restje ijs kun je nog minimaal een week bewaren. Dek het ijs (in de afgesloten diepvriesdoos) af met huishoudfolie om te voorkomen, dat er zich kristallen afzetten op het ijs.
 4. Te hard ingevroren ijs kun je zachter laten worden door het een halfuur voor het serveren in de koelkast te zetten. Ben je dit vergeten, plaats de doos met ijs dan een paar minuten in een magnetron, die je heel laag inschakelt (niet hoger dan 100 Watt).
 5. Nog meer kerstrecepten? Klik dan hieronder op het label 'kertrecept'!

Geen opmerkingen: