dinsdag 20 april 2021

Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, maïs en paprika

Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes, malse reepjes kalkoenfilet, vrolijke groenten als maïs en rode puntpaprika, een gefruit uitje, knoflook, geurige komijn en paprikapoeder, pikante chilivlokken: dat zijn de ingrediënten voor mijn Mexicaanse aardappelpannetje! 


Met de nadruk op míjn. Sinds jaar en dag plakken wij hier in huis op dit aardappelmaaltje een Mexicaans etiket. Toch vrees ik dat niet veel Mexicanen hun nationale keuken zullen herkennen in het recept. Alleen het specerijenmengsel is authentiek: een Mexicaanse vriendin leerde het me maken. Vandaar dus de naam!

Hoe dan ook: Mexicaans of niet, leg dit aardappeltjes-met-kalkoen-en-groente-recept niet zomaar naast je neer. Het is verrukkelijk!  


Buen provecho: eet smakelijk! 



Recept: zo maak je zelf een Mexicaans aardappelpannetje met kruidige kalkoen, maïs en paprika


Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, maïs en paprika 


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:


Voor de specerijenmix:

  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • 1,5 theelepel mild paprikapoeder
  • 3/4 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • ±1/2 theelepel chilivlokken (naar smaak; gebruik hiervan minder als er kinderen mee-eten)

Voor de aardappeldobbelsteentjes:

Voor het vlees en de groenten:

  • 500 gram kalkoenfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 flinke ui
  • 2 rode puntpaprika's (of 2 paprika's in andere kleuren)
  • 1 klein blikje maïs (uitlekgewicht 140 gram)
  • 1 bosje platte peterselie
  • zout

Bereiding:

  1. Vermeng alle specerijen voor de specerijenmix.
  2. Bereid de krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes
  3. Snijd de kalkoenfilet in smalle reepjes. 
  4. Verhit in een flinke koekenpan/hapjespan met anti-aanbaklaag de olijfolie en de margarine. Roerbak hierin de kalkoenfiletreepjes totdat ze goudbruin en gaar zijn; dat duurt ongeveer 7 à 8 minuten. Bestrooi het vlees een minuut voor het einde met een beetje zout en 1/3 van de specerijenmix. Schep de kalkoenreepjes uit de pan. 
  5. Snipper de ui grof en fruit de uitjes een dikke 5 minuten in het resterende vet van de kalkoen. 
  6. Snijd de paprika's in blokjes en bak deze 2 minuten mee met de uien.
  7. Laat de maïs uitlekken en voeg de korrels toe aan het ui-paprikamengsel. Warm ze 1 minuut mee.
  8. Voeg de krokante aardappeldobbelsteentjes en de kalkoenreepjes toe aan het groentemengsel. Schep het geheel om met het restje van de specerijenmix. 
  9. Proef je Mexicaanse aardappeltjes en voeg eventueel nog een beetje zout en/of chilivlokken toe. 
  10. Hak de peterselie grof en garneer het gerecht met de peterselie. Serveer meteen. 

Tip:

Ben je in voor nog meer Mexicaans getinte recepten? Bekijk dan snel mijn blogs over een Mexicaanse kippensoep, versgeroosterde Mexicaanse pinda's, taco tapas met een kruidige kikkererwtensalade, quesadillas met Mexicaans gehakt en een knapperige tacotaart


Recept: zo maak je zelf Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten

Recept: zo maak je zelf versgeroosterde Mexicaanse pinda's

Recept: zo maak je zelf taco tapas gevuld met een Mexicaanse kikkererwtensalade

Recept: zo maak je zelf quesadillas met Mexicaans gehakt

Recept: zo maak je zelf een knapperige tacotaart met gehakt, kaas, tomaat en ijsbergsla

Geen opmerkingen: