woensdag 20 maart 2019

Taco tapas met een kruidige Mexicaanse salade van kikkererwten, maïs en tomaat

De lente hangt in de lucht! Je ziet en voelt het aan alles. Tijd voor mij om de keukendeur wijd open te gooien en het voorjaar van harte uit te nodigen in mijn kleine heiligdom. 'Kom binnen! Welkom, welkom, welkom!'

Misschien was het uit dankbaarheid voor mijn gastvrijheid; ik weet het niet. Maar het voorjaar nam meteen een cadeautje voor me mee: het gaf mij inspiratie! Inspiratie voor de eerste lentesalade van het jaar.

En daarom aten wij gisteren deze frisse, kruidige salade van nootachtige kikkererwten, zoete maïs en fruitige tomaten, overgoten met een zonnige dressing! Als maaltijdsalade!


Taco tubs met kruidige Mexicaanse kikkererwtensalade


Taco tubs


Maar dat was nog niet alles. Ik verpakte mijn kikkererwtensalade ook nog eens in krokante taco tubs: met een vette knipoog naar de zomer!

Taco tubs gebruik ik wel vaker. Het zijn kleine bakjes met dezelfde smaak als maïstaco's. Ze zijn ideaal om te vullen; met dus - onder andere - salades.


Taco tapas gevuld met salades


Ik serveer mijn taco tapas, zoals ik ze noem, regelmatig als voorgerecht (2 per persoon) of amuse (1 per persoon). Of als tapa, maar dat had je al begrepen.

Misschien ken je mijn taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen. Daar heb ik al menig feestje mee omgebouwd tot een Mexicaanse fiesta!


Taco tubs gevuld met gemarineerde garnalen en avocadosalsa


Taco tapas gevuld met een kruidige Mexicaanse kikkererwtensalade


Nog even een paar bijzonderheden over mijn Mexicaanse salade. Het hoofdbestanddeel vormen de kikkererwten, garbanzos, zoals ze die in Mexico noemen.

Kikkererwten zitten bomvol eiwitten, zodat je ze prima als vleesvervanger kunt inzetten. Handig voor de vegetariërs en veganisten onder jullie!

Om het zonnige Mexicaanse karakter nog beter uit de verf te laten komen gaan er in de salade ook nog vrolijk gele maïs en prachtig rode tomaten. En een gulle hand grof gehakte verse kruiden (platte peterselie, koriander, bieslook), een paar sjalotjes, knoflook, Spaanse peper, versgeperst citroensap en olijfolie. 

En vergeet de gemalen komijn niet. Komijn is misschien wel de meest gebruikte specerij uit de Mexicaanse keuken. Koop je in de supermarkt een zakje kant-en-klare tacokruiden, dan kun je er zeker van zijn dat een groot deel daarvan komijn is! Hetzelfde geldt voor de specerijenmix chilipoeder. Heerlijk!

Ik zou zeggen: geniet van het recept voor mijn taco tubs met kruidige Mexicaanse kikkererwtensalade. En geniet van het voorjaarsweer natuurlijk!



Recept Taco tapas met een kruidige Mexicaanse salade van kikkererwten, maïs en tomaat



Taco tubs met een kruidige Mexicaanse salade van kikkererwten, maïs en tomaat


Ingrediënten voor een klein hoofdgerecht/lunchgerecht voor 2 personen, een voorgerecht voor 5 personen of een tapa voor 10 personen:


  • 10 mini taco tubs (Santa Maria)
  • 250 gram gare kikkererwten (bijv. uit blik of pot)
  • 150 gram gare maïs (uit blik of pot)
  • 8 Tasty Tom-tomaten of 4 wat grotere rijpe trostomaten 
  • 2 sjalotjes
  • flinke bos platte peterselie
  • een bosje bieslooksprietjes
  • een paar takjes koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Spaanse peper 
  • 1/2 theelepel gemalen komijn 
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • een paar eetlepels versgeperst citroensap (naar smaak)
  • een forse scheut extra virgen olijfolie (ik gebruik Spaanse olijfolie in dit recept)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de mini taco tubs volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze daarna een beetje afkoelen.
  2. Doe de kikkererwten in een zeef en spoel ze af met koud water.
  3. Giet de maïs af.
  4. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  5. Snijd de sjalotjes in flinterdunne kwart-plakjes. 
  6. Hak de peterselie en de koriander grof.
  7. Snijd de bieslook in ringetjes.
  8. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper.
  9. Hak de Spaanse peper samen met de knoflook fijn.
  10. Schep alle ingrediënten door elkaar. Pas de hoeveelheid citroensap, olijfolie en zout en peper aan aan je eigen smaak. 
  11. Vul de taco tubs met de Mexicaanse kikkererwtensalade en serveer ze meteen.

Tips:

  1. Gebruik de koriander in een veel kleinere hoeveelheid dan de andere kruiden. Koriander gaat wat sneller overheersen. Hou je niet zo van koriander? Je kunt hem probleemloos achterwege laten.
  2. In plaats van taco tubs gebruik ik ook weleens kleine krokante blaadjes baby-romainesla. De gevulde slablaadjes zijn met name heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de BBQ.
  3. Ook lekker: vul uitgeholde tomaatjes met de salade. Laat de tomatenblokjes dan weg. 
  4. Snijd voor de variatie een avocado in kleine blokjes en voeg deze toe aan de salade.
  5. Geen liefhebber van kikkererwten? Kies voor kidneybonen of limabonen.
  6. Heb je de smaak van de Mexicaanse keuken te pakken? Volg dan eens de link 'Mexicaans recept'. Dan kom je recepten tegen als een Mexicaanse tacotaart, Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten, Mexicaanse quesadillas en versgeroosterde Mexicaanse pinda's

Taco taart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, kaas, tomaten en sla


Mexicaanse kippensoep met knapperig verse groenten en spekjes


Quesadillas met Mexicaans gekruid gehakt, kaas en zelfgemaakte salsa


Versgeroosterde Mexicaans gekruide pinda's


    Geen opmerkingen: