woensdag 13 maart 2019

Geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika en een fantastische roerbaksaus

Roerbakgroenten zijn in mijn gezin altijd een succes. Tenminste, als ik er een lekkere roerbaksaus doorheen schep!

Hoe je makkelijk en snel een fantastische roerbaksaus maakt? Je leest het hieronder in het recept voor mijn roerbakschotel van sperziebonen en rode puntpaprika.

Het lichtpikante, zoet-kruidige roerbakgerecht smaakt met name heerlijk bij oosterse hoofdgerechten zonder saus, zoals de Indonesische gehaktring uit mijn vorige blog!


Recept Geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika en een fantastische roerbaksaus


Geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:


Voor de groenten:

  • 500 gram sperziebonen
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 4 bosuitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Voor de roerbaksaus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel, geschild
  • 1 Spaanse peper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1,5 eetlepel ketjap asin
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels droge sherry
  • ±2,5 theelepel aardappelmeel
  • ±2,5 dl koud water

Bereiding:

  1. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 à 4 cm.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan met dikke bodem en roerbak hierin de sperzieboontjes. 
  3. Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes.
  4. Maak ook de roerbaksaus. Snipper daartoe de knoflook, de gemberwortel en de Spaanse peper; ik verwijderde eerste de pitjes en zaadlijsten uit mijn peper voor een mildere smaak. Fruit de smaakmakers zachtjes in wat olie.
  5. Voeg na een paar minuten de twee soorten ketjap, de gembersiroop en de sherry toe.
  6. Los het aardappelmeel op in het water. Voeg het mengsel bij de roerbaksaus. Breng het geheel aan de kook, zodat de saus gaat binden.
  7. Als de boontjes beetgaar zijn, mogen de paprikablokjes erbij. Roerbak ze nog even mee. 
  8. Schep de roerbaksaus door het groentegerecht. Verwarm het geheel nog even goed. 
  9. Garneer je roerbakschotel met de bosuitjes.

Tips:

  1. Wil je een pikanter gerecht? Dan kun je de zaadlijsten in de peper laten zitten. Een andere optie: garneer je roerbakschotel met wat extra peperringetjes. 
  2. Kinderen vinden dit groentegerecht vaak ook lekker. Laat in hun portie de Spaanse peper juist achterwege. 
  3. Om je maaltijd compleet te maken, serveer je er witte rijst bij. Nog lekkerder: mijn gebakken rijst met ei, bosui en wortelreepjes

Gebakken rijst met ei, bosui en wortel


Indonesische gehaktring


    Geen opmerkingen: