Hoe je makkelijk en snel een fantastische roerbaksaus maakt? Je leest het hieronder in het recept voor mijn roerbakschotel van sperziebonen en rode puntpaprika.
Het lichtpikante, zoet-kruidige roerbakgerecht smaakt met name heerlijk bij oosterse hoofdgerechten zonder saus, zoals de Indonesische gehaktring uit mijn vorige blog!
Geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika
Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:
Voor de groenten:
- 500 gram sperziebonen
- 2 rode puntpaprika’s
- 4 bosuitjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Voor de roerbaksaus:
- 2 teentjes knoflook
- 4 cm gemberwortel, geschild
- 1 Spaanse peper
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1,5 eetlepel ketjap asin
- 3 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels droge sherry
- ±2,5 theelepel aardappelmeel
- ±2,5 dl koud water
Bereiding:
- Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 à 4 cm.
- Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan met dikke bodem en roerbak hierin de sperzieboontjes.
- Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes.
- Maak ook de roerbaksaus. Snipper daartoe de knoflook, de gemberwortel en de Spaanse peper; ik verwijderde eerste de pitjes en zaadlijsten uit mijn peper voor een mildere smaak. Fruit de smaakmakers zachtjes in wat olie.
- Voeg na een paar minuten de twee soorten ketjap, de gembersiroop en de sherry toe.
- Los het aardappelmeel op in het water. Voeg het mengsel bij de roerbaksaus. Breng het geheel aan de kook, zodat de saus gaat binden.
- Als de boontjes beetgaar zijn, mogen de paprikablokjes erbij. Roerbak ze nog even mee.
- Schep de roerbaksaus door het groentegerecht. Verwarm het geheel nog even goed.
- Garneer je roerbakschotel met de bosuitjes.
Tips:
- Wil je een pikanter gerecht? Dan kun je de zaadlijsten in de peper laten zitten. Een andere optie: garneer je roerbakschotel met wat extra peperringetjes.
- Kinderen vinden dit groentegerecht vaak ook lekker. Laat in hun portie de Spaanse peper juist achterwege.
- Om je maaltijd compleet te maken, serveer je er witte rijst bij. Nog lekkerder: mijn gebakken rijst met ei, bosui en wortelreepjes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten