Op een warme dag als vandaag eet ik graag een frisse maaltijdsalade.
Deze mediterrane salade van rulle couscous, kipblokjes gemarineerd in een lichtpikant mengsel van specerijen, groene paprika en veel verse tuinkruiden is ideaal!
Couscous is een heerlijk product om salades van te maken.
Het absorbeert met gemak alle smaken die je eraan toevoegt. Daar moet je dankbaar gebruik van maken. Dus stop er maar lekker veel van die smaken in!
Deze salade geef je zijn karakteristieke smaak mee niet door de couscous zelf te kruiden, maar door de belangrijkste vulling, de kipblokjes, te kruiden.
Je marineert ze minimaal 8, maar liefst 24 uur in een geurig mediterraan specerijenmengsel.
Daarbij gebruik je veel meer specerijen dan de kip in zijn eentje nodig zou hebben.
Waarom? Omdat de kip dan, na het zachtjes aanbraden, de overbodige specerijen die er nog aan hangen afgeeft aan de couscous. En die wordt daardoor onweerstaanbaar lekker!
Het enige wat de salade daarnaast nog nodig heeft is wat frisheid; lekker veel verse tuinkruiden, knapperige groene paprika en een paar kneepjes citroensap zorgen daarvoor!
Laat je couscoussalade goed afkoelen voordat je hem op tafel zet. Dan is hij op zijn allerlekkerst!
Je zou hem zelfs een hele dag kunnen laten afkoelen. Makkelijk als je een dag later niet veel tijd hebt om te koken! Of als je hem op tijd klaar wilt hebben voor bijvoorbeeld een picknick of een (tuin)party.
Tip: serveer deze couscoussalade ook eens in kleine kommetjes of glaasjes tijdens een borrel, een tapabuffet of een mediterraan feest!
Maaltijdsalade van kruidige couscous met gemarineerde kipblokjes en groene paprika
Ingrediënten voor een maaltijdsalade voor 5 à 6 personen:
- 6 ons kipfilet
- 3 eetlepels olijfolie
- 6 theelepels gemalen komijn
- 4 theelepels gemalen koriander
- 3 theelepels zoet paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels geelwortelpoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- ½ theelepel zout
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 4 eetlepels citroensap
- 350 gram grove couscous
- 5 à 6 dl kokend water
- zout naar smaak
- 2 groene paprika’s
- een flinke bos platte peterselie
- een ruime hoeveelheid bieslook
- 1 Spaanse peper
- vers citroensap (±1 citroen)
- een forse scheut extra vergine olijfolie
Bereiding:
- Verwarm in een pannetje de pure olijfolie en voeg alle specerijen, het zout en de oregano toe. Verwarm de specerijen op een zacht pitje totdat ze heerlijk gaan geuren. Draai het vuur uit en roer de knoflook en 2 eetlepels citroensap door het mengsel. Laat het even afkoelen.
- Snijd ondertussen de kipfilets in heel kleine dobbelsteentjes.
- Schep de kipblokjes door de marinade. Laat de kip minstens 8, maar liefst 24 uur afgedekt in de koelkast marineren.
- Doe (de volgende dag) de couscous in een wijde schaal en schenk er het overgrote deel van het water overheen. Schep de couscous om en laat hem even wellen. Voeg eventueel nog wat meer heet water toe. De couscous moet gaar worden en tevens mooie losse korrels vertonen. Maak hem op smaak met een beetje zout. Laat de couscous afkoelen.
- Bak de kipblokjes met al hun marinade al roerbakkend gaar in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe dat op matig vuur, zodat de specerijen niet verbranden. Laat ook de kipblokjes afkoelen.
- Snijd de paprika’s in piepkleine blokjes. Snipper de peterselie vrij grof. Knip de bieslooksprietjes in ringetjes. Ontdoe de Spaanse peper van zijn zaadjes en zaadlijsten. Snipper hem zeer fijn.
- Maak de salade af door de couscous, de kipblokjes, de verse kruiden, de paprikastukjes, de Spaanse peper, het citroensap en de olijfolie losjes door elkaar te husselen. Proef en voeg eventueel nog wat zout, citroensap en/of olijfolie toe.
- Dek de salade af en zet hem minimaal 1 uur in de koelkast, zodat hij lekker koud kan worden en de smaken kunnen doortrekken.
Tip:
Kinderen vinden deze salade over het algemeen erg lekker! Laat voor hun de Spaanse peper weg uit het recept en gebruik eventueel wat minder cayennepeper in de marinade voor de kip.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten