donderdag 8 september 2016

Uienmarmelade zelf maken + uienringen snijden zonder tranen!

Uienmarmelade maakt van veel vleesgerechten een ware traktatie! 

Denk aan hamburgers (bijvoorbeeld de kruidige kalfshamburgers van gisteren), een gegrilde ribeye, gebraden karbonades, verse worst van de barbecue, een rosé gebakken eendenborst, een krokant kippetje uit de oven. 

Ook vleeswaren, zoals patés, gehaktbrood of beenham, krijgen er een kick van.  


Tot nu toe kocht je je uienmarmelade misschien alleen maar kant-en-klaar bij de traiteur. Maar wist je dat het heel makkelijk is om hem zelf te maken?


Recept Zelfgemaakte uienmarmelade


Zelf uienmarmelade maken


Het bereiden van een uienmarmelade vergt niet veel handelingen, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig. 

Het smeuïge, lichtzoete bijgerechtje wordt het allerlekkerst als je de uien heel langzaam en heel lang op een zacht pitje laat karamelliseren.


Uien snijden zonder tranen


Maar laat ik bij het begin beginnen: het snijden van een grote hoeveelheid uien. Voor het schaaltje uienmarmelade van de foto moet je een hele kilo uien pellen en snijden…

Ik hoor je al denken: “Mij niet gezien! Dat wordt tranen met tuiten huilen!”.
Maar stop! Dat hoeft helemaal niet. Ik heb daar een heel handig trucje tegen!

Vul voordat je gaat beginnen je gootsteen tot ongeveer halverwege met koud water. Leg de uien met schil en al in het water. Dan neem je een mesje en ga je met je handen onder water aan de slag! Eerst snij je de boven- en onderkant van de uien eraf. Dan halveer je de uien in de lengterichting. Nog steeds onder water pel je ze vervolgens. De schillen en de schoongemaakte uien drijven nu samen in het water.

Smelt wat margarine in een stoofpan met een dikke bodem. Laat het vet niet te heet worden en draai het vuur laag. Je zou de pan zelfs op een vlamverdeler kunnen zetten.

Nu pas neem je de gehalveerde uien een voor een uit de gootsteen en snijd je ze snel in halve ringen. Gebruik hiervoor een scherp glad mes, dus eentje zonder karteltjes. Leg de halve uienringen meteen in de pan na het snijden. Als je zo te werk gaat, garandeer ik je dat je geen traantje laat!


Uien karamelliseren


De uien in de pan schep je om met wat poedersuiker en een paar eetlepels appelciderazijn. Beide ingrediënten versterken de natuurlijke zoete smaak van gekaramelliseerde uien. Voeg in dit stadium ook een snufje zout toe.

Dan leg je het deksel op de pan en het lange wachten kan beginnen. Je hebt ongeveer twee uur nodig! 

Door het lange stoven worden de uien langzaam maar zeker boterzacht, heerlijk zoet en prachtig geel van kleur. 

Houd wel goed in de gaten dat ze niet bruin worden. Om dat te bereiken moet je ze af en toe even omscheppen en twee of drie keer een beetje water toevoegen. Het water zorgt ook voor de jam-achtige, licht gebonden structuur. Kijk maar naar de foto en je begrijpt wat ik bedoel.

Proeven is de beste manier om te controleren of je marmelade klaar is. En dat is beslist geen straf! De uien moeten bijna smelten op je tong!


Kun je uienmarmelade lang bewaren?


Doe de uienmarmelade over in een schoon (jam)potje en laat hem afkoelen voor gebruik. Je kunt hem in de koelkast minstens enkele dagen bewaren. Met een langere periode heb ik geen ervaring; zo lang staat zo’n potje bij mij nooit…


Ingrediënten voor zelfgemaakte uienmarmelade


Nog even alle ingrediënten op een rijtje:

  • 1 kg uien
  • 2 eetlepels olie of vloeibare margarine
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • zout
  • water

Tip: hou mijn blog van morgen in de gaten! Dan geef ik je een recept voor overheerlijke ciabatta crostini met verse vleeswaren en natuurlijk je zelfgemaakte uienmarmelade!


Ciabatta crostini met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade


Geen opmerkingen: