vrijdag 2 september 2016

Watermeloensalade met witte port: een zomers hapje of meer een drankje?

Het is september. Volgens Gerrit Hiemstra is de meteorologische herfst aangebroken.
Niet dat het weer zich daar iets van aantrekt; dat zomert gewoon nog even lekker door!


Allicht maak ik er geen probleem van hier vrolijk in mee te gaan. Daarom vandaag nog een echt zomerrecept! Op de valreep? Misschien niet; misschien krijgen we nog een heel lang stuk zomer. Alla vooruit: názomer!


Watermeloensalade met witte port en geroosterde amandelenKen jij een soort fruit die meer verfrist dan watermeloen? Ik niet.


Watermeloenen op de markt in MaleisiëAls je watermeloen eet, heb je geen zomerdrankje meer nodig! Of mis je dan de alcohol? Geen probleem toch: die stoppen we er gewoon in!

Voor dit dessert – of tussendoortje, buffetgerecht, verkwikkend late-avond-hapje – steek je mooie bolletjes uit een grote, sappige watermeloen. Je legt ze allemaal in een schaal en schenkt er minimaal een halve fles (een hele mag ook, hoor) witte port overheen. Zet de schaal in de koelkast.

Daar voltrekt zich vervolgens een waar bacchanaal. De meloenbolletjes zetten het op een zuipen en zuigen zich vol met de port. Een plezier dat ze hebben! Dus gun ze daar maar een paar uurtjes voor!

Je bewijst jezelf er ook een dienst mee. Des te lekkerder zijn ze als jij je later in het feestje mengt!

Hoe je de party compleet maakt? Met een lekkere dot lobbig geklopte en licht gezoete slagroom en krokant geroosterde amandeltjes zijn de dronken meloenbolletjes op hun best!

Proost!


Gevulde watermeloenWatermeloensalade met witte port en geroosterde amandelen


Ingrediënten voor een dessert voor ±6 personen of een buffetgerecht:

 • 1 niet te grote watermeloen
 • minimaal 3,5 dl witte port
 • 4 dl slagroom
 • poedersuiker naar smaak
 • 75 gram geschaafde amandelen
 • enkele blaadjes munt

Bereiding:

 1. Snijd de meloen doormidden. Schep er met een meloenbolletjesuitsteker mooie bolletjes uit. Zorg er daarbij voor dat er zo weinig mogelijk pitjes in de bolletjes zitten. Leg alle meloenbolletjes in een schaal.
 2. Schenk de port over het fruit. Schep het geheel even om zonder de meloenbolletjes te beschadigen. Ik doe dat meestal gewoon met mijn handen.
 3. Laat de meloenbolletjes zo minimaal 4 uur marineren. Plaats de kom daartoe afgedekt in de koelkast.
 4. Rooster het amandelschaafsel zachtjes in een droge koekenpan totdat het goudbruin is. Schep het af en toe om. Neem het schaafsel uit de pan en laat het afkoelen.
 5. Klop vlak voor het serveren de slagroom lobbig met een beetje poedersuiker. De slagroom hoeft niet zo stijf en zoet te worden als gebaksslagroom.
 6. Verdeel de meloenbolletjes over 6 glazen of schaaltjes. Schenk over elk dessert wat van de marinade. Schep er een paar lepels slagroom overheen. Garneer met de geroosterde amandelen en de munt.

Tips:

 1. Je kunt de meloenbolletjes ook serveren in de uitgeholde meloen. Dat ziet er prachtig uit op een buffet! Zet er schaaltjes met slagroom en amandelen naast.
 2. Gooi een eventueel restje marinade niet weg; goed gekoeld levert dat een heerlijk drankje op!
 3. Je zou de meloenbolletjes ook al een dag van tevoren kunnen marineren als dat handiger is.
 4. Leuk voor een high tea: gebruik een kleinere maat meloenbolletjesuitsteker. Serveer het gerecht vervolgens in kleine glaasjes voor een spectaculaire verrine!

Geen opmerkingen: