dinsdag 14 november 2017

Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam

Een beetje exclusief is hij wel, deze eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam. 

Zeker niet alledaags. Al mag je hem mij eigenlijk wel elke dag voorzetten... 😋 

Want hij is zo verschrikkelijk lekker! Laten we het erop houden: deze salade is een ideaal voorgerecht voor de kerstdagen! 


Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht


Ik schreef er al eens eerder over: ik vind het heerlijk om door mijn geboortestad Maastricht te struinen op zoek naar winkels met lekkere hapjes!

Tijdens een van die plundertochten stuitte ik op het charmante kleine zaakje van Adriaan de Smaakmaker. Adriaan, waar de winkel naar vernoemd is (en die dus echt bestaat!), startte zijn bedrijf in 1985. De smaken die hij maakte verpakte hij in potjes - denk aan mayonaises, mosterds en jammetjes - die hij aan de man bracht in zijn sfeervolle pandje aan de St. Pieterstraat.

Inmiddels staat Adriaan niet meer in de zaak, maar is die overgenomen door twee andere smaakfanaten, James en Angeliek. Zij zetten de traditie van Adriaan voort. En ze bedenken zelfs regelmatig nieuwe smaken!


Kruisbessen uit Limburg


Omdat ik in Maastricht graag producten koop met Limburgse roots, kocht ik er (onder andere) een potje kruisbessenjam.

Kruisbessen kom ik in mijn woonplaats Den Haag niet vaak tegen, maar in Limburg worden ze nog veel gegeten, vooral in gebak. Terecht: wat mij betreft bestaat er geen fruitigere vlaai dan kruisbessenvlaai! En daar hoort een krokante laag eiwitschuim op!

Proeven? Breng dan een bezoekje aan Bakkerij Hermans in Maastricht. Daar bakken ze misschien wel de lekkerste vlaai van Limburg. Bestellen is aan te raden, want de vlaaien vliegen er als het ware de deur uit!


Authentieke Maastrichtse kroonselejam, kruisbessenjam


Maar goed, die kruisbessenjam dus. Die bleek heerlijk te smaken bij een croissantje of op een krokant stokbrood. Maar je begrijpt het: ik moest er natuurlijk ook weer wat culinairs mee uitdenken. 😉

Moeilijk was dat niet. Ik dacht meteen aan een vinaigrette! Die is altijd opgebouwd uit niet alleen een zuur element, maar ook een zoete component. Honing is er erg lekker in, maar jam ook. Ik had al eens eerder gewerkt met frambozenjam en vijgenjam. En nu was dus de kruisbessenjam aan de beurt.


Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker


Vinaigrette met kruisbessenjam


Ik voegde al de ingrediënten voor de vinaigrette, die ik in eerste instantie in mijn hoofd ontworpen had, bij elkaar in een mengbeker. Even schudden en toen proeven. Spannend...

Mmmm! Nog een klein beetje finetunen en zo ontstond uiteindelijk de versie, waarvan je het recept hieronder aantreft. Verrukkelijk!


Eendenborstsalade met een Maastrichtse kruisbessendressing


De vinaigrette was zo lekker, dat hij een speciale, feestelijke salade verdiende. Als basis koos ik voor gerookte eendenborst. Mijn poelier sneed er flinterdunne plakjes van; die waren heerlijk mals en hadden een subtiele rooksmaak. En ze straalden een beetje exclusiviteit uit, perfect om de dressing eer aan te doen.

Verder moest er wat mij betreft nóg meer fruit terugkomen in de salade. Dat werden piepkleine blokjes gebakken appel; niet van zoete appels, maar van de friszure grannysmithappels. Krokante walnoten en een paar crispy blaadjes sla maakten het geheel af.

Mijn man en ik aten de eendenborstsalade met zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes. En we waren dik tevreden, zo niet razend enthousiast! Het was een fantastische, verfijnde salade geworden met een bourgondisch Limburgse touch!

Zet jij hem de komende feestdagen op de kaart? Laat me maar horen of hij gesmaakt heeft!


Recept Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam


Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


Voor de eendenborstsalade:

 • 400 gram gerookte eendenborst in dunne plakjes
 • 2 grannysmithappels
 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 eetlepel citroensap
 • 80 gram walnoten
 • ±100 gram gemengde sla

Voor de dressing met kruisbessenjam:

 • 6 eetlepels Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 2 eetlepels walnotenolie
 • 2 theelepels grove Limburgse mosterd
 • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

 1. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
 2. Bak de appelblokjes goudbruin in een beetje hete roomboter. Laat ze hierbij niet helemaal gaar worden. Schep het citroensap door de gebruinde appel. Neem de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen.
 3. Hak de walnoten grof.
 4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een homogene vinaigrette van. Proef en voeg eventueel nog een beetje extra van een van de ingrediënten toe.
 5. Verdeel de plakjes gerookte eendenborst over 6 borden.
 6. Meng een paar eetlepels kruisbessendressing door de sla.
 7. Leg in het midden van elk bord een hoopje sla.
 8. Dresseer de vinaigrette over de eendenborstplakjes.
 9. Garneer de borden met de appelblokjes en de walnoten.
 10. Maal nog een beetje zwarte peper over de gerookte eendenborst.

Tips:

 1. Serveer bij dit feestelijke voorgerecht eventueel sneetjes boerenbrood met een likje zoute boter óf mijn roomboter-dinerbroodjes dus.
 2. Krijg je heel veel gasten tijdens de kerstdagen? Serveer dan kleine porties van deze salade als amuse. Leuk!
 3. Een hapje bij de borrel is ook een optie: rol dan in elk plakje eendenborst een paar blaadjes aangemaakte sla, enkele appelblokjes en wat walnootstukjes. Prikkertje erdoor en klaar! Wel meteen serveren; anders wordt de sla slap.
 4. Woon je niet in Limburg? Je kunt de heerlijke kruisbessenjam via internet bestellen bij Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht!
  Versgebakken roomboter-dinerbroodjes

  Geen opmerkingen: