donderdag 9 november 2017

Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner

Vaak is het moeilijker om een geschikt bijgerecht te vinden voor een feestelijk etentje - zoals het kerstdiner dat weer in het verschiet ligt - dan om een hoofdgerecht te kiezen. Ik merk dat zelf ook bij de menu's die ik samenstel: als ik niet bij les blijf, ligt er al snel een saai bijgerecht op de loer.

Vandaag een recept voor een groentemelange, waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht zou hebben, maar die desalniettemin bijzonder lekker is. En, ook niet onbelangrijk, het gerechtje is in een mum van tijd klaar.

Je hoeft alleen maar wat haricots verts en erwtjes beetgaar te koken en ze daarna om te scheppen met kant-en-klare in olie ingelegde artisjokkenharten. Het frisse van de artisjokken smaakt perfect bij de malse boontjes en de knapperige erwtjes! Een scheutje goede olijfolie maakt het geheel af. Op die manier krijg je een soort warme salade. Eigenlijk heel simpel, maar tegelijkertijd ook weer zo speciaal!


Recept Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±8 personen:

 • 400 gram haricots verts
 • 400 gram erwtjes (vers of uit de diepvries)
 • zout
 • 2 potjes artisjokkenharten op olie
 • extra vergine olijfolie

Bereiding:

 1. Maak de haricots verts schoon en kook ze beetgaar in een beetje gezouten water. Spoel de boontjes onder koud water af, zodat het kookproces wordt gestopt en de boontjes hun mooie groene kleur behouden.
 2. Kook ook de erwtjes beetgaar. Spoel ze af onder koud water.
 3. Laat de artisjokkenharten uitlekken en snijd ze in wat kleinere stukken.
 4. Vermeng de groenten, schenk er wat olijfolie overheen en verwarm ze in een paar minuten onder af en toe omscheppen. Serveer meteen.

Tips:

 1. Je kunt dit gerecht de dag van tevoren al voorbereiden tot en met stap 2. Bewaar de groenten afgedekt in de koelkast totdat je ze gaat vermengen en verwarmen. Ideaal, je hebt het immers al druk genoeg vlak voor je kerstdiner!
 2. Wil je nog meer lekkere ideeën voor feestelijke bijgerechten? Hier nog wat inspiratie: bereid een salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren, prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm of gloedvolle rode kool met port!

Salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren

Prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


Gloedvolle rode kool met port


Geen opmerkingen: