dinsdag 21 november 2017

Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!

Deze frambozenmousse is zo licht en luchtig, dat hij tintelt op je tong: een ideaal dessert voor na een uitgebreid etentje, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen!


Het is niet moeilijk om de mousse te maken; je moet gewoon even weten hoe. Volg de stap-voor-stap instructies hieronder en verwen je gezin of je gasten!


Recept De allerluchtigste frambozenmousse zelf maken


Voorgerecht of dessert


Misschien herken je jezelf hierin: voordat wij in een restaurant overgaan tot bestellen, bekijken we vaak ook eerst de dessertkaart (als we die dan al krijgen, tenminste; restaurants, doe dat alsjeblieft!). Een driegangenmaaltijd is niet zelden te veel van het goede. We maken dan graag meteen al de keuze: gaan we voor een voorgerecht of reserveren we liever nog een plekje voor een dessert... 

Wat voor ons de doorslag geeft? Meestal is dat de originaliteit van de gerechten.

Soms prijken er echter ook een aantal desserts op de menukaart, die zo licht zijn, dat we ze ook wel willen proeven nadat we al een voorgerecht gegeten hebben. Dat zijn dus de slimste restaurateurs! 😉


Voorgerecht/amuse en dessert/friandises


Thuis ondervind ik het dilemma - voorgerecht of dessert - ook wel eens als ik een menu samenstel voor een gezellig etentje met vrienden. Is één van beide wat zwaarder van karakter, dan laat ik het andere achterwege.

Of, ook een aanrader, ik vervang het voorgerecht door alleen een lichte amuse of een koffiekopje soep; of ik serveer zelfgebakken zoete hapjes, friandises, bij de koffie in plaats van een dessert.


Een koffiekopje met een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika'sHeerlijke friandises: financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Frambozenmousse: een vederlicht dessert


Maar in de meeste gevallen probeer ik een goede balans te vinden bij de keuze van de gerechten. Wil ik per se een zwaar dessert maken (omdat het dessert dat ik op het oog heb zo lekker is), dan serveer ik een lichte bouillon vooraf. 

Bij een zwaarder voorgerecht of hoofdgerecht ga ik op zoek naar een vederlicht dessert. Heel vaak kom ik dan uit bij deze verrukkelijk luchtige frambozenmousse.


Frambozenmousse met slechts 4 ingrediënten


De kracht van de mousse is dat er geen room in gaat, zoals dat bij veel mousses wel het geval is. Ik combineer fris fruit met opgeklopte eieren en wat suiker. Gelatine zorgt voor de stevigheid van de mousse. Meer dan deze vier ingrediënten heb je niet nodig voor dit toetje. En iedereen loopt er warm voor, zelfs na een uitgebreid etentje of kerstdiner! 

Ook makkelijk: je kunt, nee je moet, dit nagerecht al uren van tevoren maken. Het geeft zo'n relaxed gevoel dat je toetje al kant-en-klaar in de koelkast staat; daar heb je, als de gasten er zijn, geen omkijken meer naar!


Een schaaltje verse frambozen


Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!


Ingrediënten voor een dessert voor 4 personen:
 • 300 gram frambozen (diepvriesframbozen zijn voor dit recept net zo goed als verse; veel goedkoper!)
 • 4 goed gewassen en gedroogde eieren (maat L), gesplitst in eiwitten en eierdooiers
 • 120 gram witte basterdsuiker
 • 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram)
Bereiding:
 1. Laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water.
 2. Verwarm ondertussen de frambozen samen met twee eetlepels water totdat de vruchten zacht zijn. Druk ze door een zeef. Meet 75 ml frambozenpuree af; meer heb je niet nodig voor dit recept.
 3. Klop de dooiers luchtig samen met de suiker. Voeg beetje bij beetje de frambozenpuree toe aan het mengsel. Klop ondertussen door. 
 4. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze samen met 3 eetlepels water in een pan. Zet de pan op een laag vuur en los de gelatine al roerend op. Draai het vuur meteen uit als de gelatine is opgelost.
 5. Roer de gelatine door het frambozenmengsel. Plaats de kom in de koelkast totdat het geheel lobbig begint te worden.
 6. Klop de eiwitten stijf.
 7. Voeg een beetje van het stijfgeklopte eiwit toe aan de lichtlobbige frambozenmassa. Zo wordt hij wat losser. Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit door de massa heen. Er mag niet te veel lucht ontsnappen. Stop met spatelen zo gauw de mousse homogeen is.
 8. Verdeel de frambozenmousse over vier decoratieve glazen. Laat de mousse minimaal een uur opstijven in de koelkast alvorens hem te serveren. 
Tips
 1. Veeg de kom waar je het eiwit in klopt vetvrij met een beetje citroensap. Dan wordt het eiwit mooi stijf.
 2. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. In een eerder blog vind je gedetailleerde instructies hoe je hiermee moet omgaan. 
 3. Je kunt de ingrediënten voor dit recept makkelijk vermenigvuldigen, mocht je meer gasten krijgen.
 4. Extraatje: garneer je dessert met een paar verse frambozen!
 5. Ik verdeel deze frambozenmousse ook wel eens over heel kleine glaasjes (±12 voor dit recept). Die serveer ik dan als klein gerechtje bij een grand dessert of op een dessertbuffet. Ook leuk: geef de kleine mousses als zoet gerechtje bij een high tea!

Ik wens je heel gezellige feestdagen!


Geen opmerkingen: