woensdag 14 maart 2018

Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten

Doe jij dat ook weleens, lekkere gerechten uit een restaurant thuis namaken en er dan gelijk een eigen draai aan geven? Geweldig hè, om creaties van inventieve restaurantkoks als inspiratiebron te gebruiken!

Neem nou deze lenteachtige salade. Al weer jaren geleden lunchte te ik op een zonnig terras in het centrum van Parijs. Ik bestelde een lichte salade met daarbij wat brood.

De ober bracht mij een prachtige diepe schaal vol met crunchy bladsla; allemaal verschillende soorten blaadjes variërend van frisgroen tot paarsbruin. Het vrolijke uiterlijk van de sla werd versterkt door een gulle hoeveelheid rode tomaatblokjes, gele maïskorrels en vlezige reepjes dik gesneden roze gerookte zalm, die als een soort confetti over de sla was gestrooid. Daarbij serveerde hij een glazen kannetje met een klassieke Franse vinaigrette.

Ik genoot van de perfecte combinatie van de zoete, zoute en friszure smaken! En van het markante samenspel van de krokante groenten en de zachte op de tong smeltende zalm.

Nog regelmatig lunch ik thuis met deze salade. Maar af en toe serveer ik hem ook wel als voorgerecht. Met wat minder bladsla en een iets meer verfijnde vinaigrette, waar ik een flinke slok nootachtige medium sherry aan toevoeg.

Een echte aanrader voor de komende paasdagen! Maar laat je er niet van weerhouden deze gerooktezalmsalade het hele jaar door te maken! Tip: soms vervang ik een deel van de gerookte zalm door kleine rivierkreeftjes voor een aantrekkelijke variant!


Recept Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten


Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:

 • een stukje gerookte zalm van ±300 gram (liever geen dunne plakjes)
 • 3 rijpe trostomaten
 • ±60 gram gemengde krulsla
 • een blik krokante maïs
 • 3 eetlepels medium sherry
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 9 eetlepels extra vergine olijfolie
 • ±1½ theelepel mosterd
 • 1 á 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
 • versgemalen zwarte peper, zout

Bereiding: 

 1. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
 2. Scheur de sla in stukjes.
 3. Laat de maïs uitlekken.
 4. Snijd de gerookte zalm in plakjes of reepjes.
 5. Verdeel de vis over vier grote borden. Strooi de tomatenblokjes en de maïs eroverheen. Leg op het midden van elk bord wat sla.
 6. Doe de rest van de ingrediënten over in een mengbeker of een lege jampot. Schud het geheel goed zodat er een gebonden vinaigrette ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper of poedersuiker toe.
 7. Schenk vlak vóór het serveren de vinaigrette over de salades. 

Geen opmerkingen: