dinsdag 27 maart 2018

Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat

Wat denk jij: is sherry weer helemaal terug van weggeweest?


Ik hoor geluiden van die strekking de laatste tijd steeds vaker om me heen. En sherry wordt niet alleen meer gedronken, er wordt ook steeds meer mee gekookt. In elk geval door mij! 馃槈馃構

E茅n van mijn favoriete sherrygerechten is deze Spaanse sherrybouillon gevuld met kleine blokjes chorizo, stukjes tomaat en ringetjes bosui. Lichtpikant en bomvol smaak!!


Recept Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


Bodegas in Jerez de la Frontera


Ben jij al eens in Andalusi毛 geweest? Steden als Sevilla, Granada, Jerez de la Frontera en M谩laga oefenen steeds meer aantrekkingskracht uit op ons toeristen. En niet in de laatste plaats omdat het er culinair uitstekend vertoeven is! In de vele restaurants worden geweldige gerechten geserveerd. Het meest bekend zijn de tapas. Wie houdt daar nou niet van?

En bij die Zuid-Spaanse tapas drink je natuurlijk sherry, de bekende versterkte wijn uit Jerez de la Frontera!


Bodega in Jerez de la Frontera


Als je een bezoek brengt aan een (of meer!) van de vele wijnproducenten die Jerez rijk is - een echte aanrader - leer je de sherry in al zijn facetten kennen. Je ziet hoe hij gemaakt en bewaard wordt en, ook niet onbelangrijk, je mag de verschilde soorten sherry proeven. Misschien besluit je wel om een lekkere fles mee naar huis te nemen!


Vaten vol met sherry!


Al eens gehoord van 'shapas'?


Dan kun je mooi meedoen aan een hippe trend die in Nederland de laatste paar jaren in opkomst is: de 'shapas'. Tapas kennen we ondertussen allemaal wel. Shapas verschillen daar eigenlijk niet van. Het gaat om dezelfde soort Spaanse hapjes. Nieuw is dat ze gecombineerd worden met een glas sherry van precies die soort die er qua smaak het beste bij aansluit. Je ziet hem al aankomen: sherry + tapas = shapas! 

Een beetje gekunsteld misschien, die naam, maar wie maalt daarom? De combinatie sherry + tapa is immers een perfect staaltje van synergie!

Tip: op de website Sherry wines kwam ik een heleboel voorbeelden van shapas tegen m茅t sherry-advies erbij. Leuk om idee毛n op te doen!


Sherry d贸贸r je gerecht 


Ik ben al jaren - lang voor de introductie van de shapas - een fan van sherry. Voor mij is een tapasavond niet compleet zonder een of meerdere glaasjes van het Spaanse goud. Laatst nog stonden er bij ons drie verschillende flessen op tafel 茅n een hele reeks hapjes. Leuk om samen uit te vogelen welke sherry er nou het beste bij welk hapje hoorde!

Daarnaast kook ik ook graag met sherry. Dat wil zeggen: ik gooi de wijn d贸贸r mijn gerechten. Misschien heb je al eens mijn Spaanse gehaktballetjes geproefd? Daar gaat een flinke slok sherry doorheen!


Spaanse gehaktballetjes met sherry en piment贸n


Vandaag wil ik nog zo'n sherryrecept in het zonnetje zetten: een stevige zelfgetrokken rundvleesbouillon, op smaak gemaakt met een nootachtige medium sherry en Spaans gerookt paprikapoeder, piment贸n. Je vult de soep met kleine blokjes Spaanse droge worst, chorizo, tomaat en bosuitjes. Een verrukkelijk Spaans voorgerecht! En laat ik het niet vergeten: serveer de soep ook eens in kleine glaasjes als sh/tapa!

Bij mijn Spaanse bouillon serveer ik het liefst een paar sneetjes desemstokbrood besmeerd met piment贸nboter: roomboter vermengd met een scheutje Spaanse extra virgen olijfolie, wat (gerookte) zoutvlokken en krokante piment贸n-flakes.


Piment贸n-flakes


Wanneer ga jij jezelf en je gasten verwennen met deze Spaanse sherrybouillon? Ik wens je alvast veel plezier en: proost!


Sherrybouillon met chorizo en tomaat


Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


Ingredi毛nten voor een voorgerecht voor 6 personen of een tapa:


Voor de zelfgetrokken bouillon:

  • 1 pond runderpoulet of magere runderlappen
  • 1½ 脿 2 liter water
  • 3 worteltjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • een bosje bladselderij
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blaadje laurier
  • een stukje foelie
  • ½ theelepel mild kerriepoeder
  • 10 zwarte peperkorrels
  • een mespuntje nootmuskaat
  • vleesbouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak

Voor het afmaken van de soep:

  • 6 rijpe trostomaten
  • een dikke plak fijne chorizo van ongeveer 3 ons
  • 3 bosuitjes
  • een paar takjes bladselderij
  • 3/4 theelepel piment贸n
  • 7 eetlepels medium sherry
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:

  1. Maak eerst de rundvleesbouillon. Snijd daartoe de worteltjes in plakjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Snipper de ui grof. Hak de selderij grof.
  2. Doe alle ingredi毛nten tot en met de nootmuskaat en 2 vleesbouillonblokjes in een soeppan en breng het geheel net tegen de kook aan. Laat de soep enige uren trekken.
  3. Schep de groenten en het vlees uit de bouillon (bewaar het vlees voor bijvoorbeeld jachtschotel of kroketten). 
  4. Plaats een vergiet in een grote pan, leg er een kaasdoek of een (niet met wasverzachter behandelde) theedoek in en giet de bouillon door de zo ontstane fijne zeef.
  5. Voeg eventueel nog wat water toe aan de bouillon, wanneer er te veel is verdampt; je hebt 1,5 liter bouillon nodig.
  6. Maak de bouillon stevig op smaak met bouillonpoeder of bouillonblokjes; te flauwe bouillon is niet lekker.
  7. Breng in een andere pan wat water aan de kook. Kruis de tomaten in en leg ze 20 seconden in het kokende water. Daarna zijn de velletjes gemakkelijk te verwijderen.
  8. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  9. Snijd de chorizo in kleine blokjes.
  10. Breng de bouillon (indien al afgekoeld) opnieuw aan de kook.
  11. Snipper de knoflook zeer fijn. Snipper ook de selderij. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
  12. Breng de bouillon op smaak met de knoflook, de sherry en de piment贸n. Laat de alcohol even verdampen.
  13. Schep vlak voor het serveren de chorizoblokjes, de tomaat, de selderij en de bosui in de soep.
  14. Serveer de Spaanse bouillon met sneetjes stokbrood met piment贸nboter, zoals beschreven in het blog hierboven.

Geen opmerkingen: