dinsdag 1 maart 2016

Huisgemaakte goulash van Black Angus-sukadelappen

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Vandaag wil ik graag de sukadelap in het zonnetje zetten (ja haha, ondanks het druilerige weer) en dan met name de sukadelap van het Black Angus-rund.


Ik denk dat iedere thuiskok wel graag kookt met sukadelappen: het dunne peesje dat door het midden van de lapjes loopt, wordt na het stoven zo lekker zacht, smeuïg en gelei-achtig. Heerlijk! Wist je trouwens dat de naam van het lapje van dat peesje is afgeleid? Het glimmende, half doorzichtige reepje in het gare vlees ziet er namelijk uit als sukade.

De koning onder de sukadelappen is ongetwijfeld die van het Black Angus-rund. Waarom? Omdat het vlees van deze stoere zwarte koeien net iets meer vet bevat. Niet in de vorm van drillerige randjes, maar door het vlees heen. Black Angus-vlees is mooi gemarmerd, zoals dat heet. Als je een Black Angus-sukadelap zachtjes stooft, smelten al die kleine vetadertjes. Van binnen uit wordt het vlees daardoor verrukkelijk sappig en zacht, bijna romig. Als je gerecht klaar is, smelt het vlees op je tong, terwijl het toch nog niet in draadjes uit elkaar valt!

Ik prijs me gelukkig dat ik elke dag gewoon bij mijn eigen buurtslager, Slagerij Offers & Offers, Frederik Hendriklaan 116, Den Haag, terecht kan voor dit zalige stukje vlees. Ik kook er dus vaak mee. Het onderstaande recept voor goulash is een echte aanrader. Het gerecht is verrassend kruidig door het gebruik van kummelzaadjes, marjolein, verschillende soorten paprikapoeder en citroenschil. De reepjes puntpaprika maken het geheel lekker fris. Geef er in de oven geroosterde aardappeltjes bij (bak de aardappeltjes deze keer zonder kummel; anders zou het te veel van het goede zijn).

Waarschuwing voor liefhebbers van de Limburgse specialiteit ‘zuurvlees’: als je dit stoofpotje (met rode wijn, azijn en ontbijtkoek!) eenmaal gemaakt hebt met Black Angus-sukade, wil je nooit meer anders.

Ook in de zomer misstaat een zacht sukadelapje niet. Maak maar eens Italiaanse sukadelapjes met een zomerse tomatensaus en je begrijpt wat ik bedoel!


Recept Huisgemaakte goulash van Black Angus-sukadelappen

Huisgemaakte goulash van Black Angus-sukadelappen


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 5 personen:

 • 1200 gram Black Angus-sukadelappen
 • 600 gram uien
 • plantaardige margarine
 • 2,5 eetlepel mild paprikapoeder
 • ½ theelepel pikant paprikapoeder
 • ¼ theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
 • 1 groot blikje tomatenpuree
 • 2 teentjes knoflook uit de pers
 • 3 theelepels marjolein
 • 1,5 theelepel kummel- of karwijzaadjes
 • de geraspte schil van een citroen
 • ± ½ liter heet water
 • 1 pot geroosterde rode puntpaprika’s
 • 1 pot geroosterde gele puntpaprika’s
 • zout, versgemalen zwarte peper
 • eventueel een bosje platte peterselie

Bereiding:

 1. Snipper de uien grof.
 2. Verhit de margarine in een braadpan en fruit hierin de uien op een laag pitje totdat ze glazig zien.
 3. Bak de 3 soorten paprikapoeder op het laatst met de uien mee. Het is essentieel, dat het paprikapoeder redelijk heet wordt, maar het mag niet verbranden, want dan wordt het gerecht bitter.
 4. Meng de tomatenpuree door de uien.
 5. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en voeg het samen met de knoflook, de kummel, de marjolein, wat zout en peper en de geraspte citroenschil toe aan de uien. Schep het geheel goed om. Het vlees moet goed heet worden, maar het mag niet bakken.
 6. Voeg uiteindelijk het water toe.
 7. Breng de stoofpot aan de kook en laat het vlees zo lang sudderen, totdat het supermals is, maar niet uit elkaar valt (minimaal enkele uren).
 8. Snijd de paprika’s in reepjes. Voeg deze een halfuur voordat het vlees klaar is toe aan de stoofpot.
 9. Proef de goulash en voeg eventueel nog wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

Tips:

 1. Kun je geen Black Angus-sukadelappen vinden, koop dan andere mooi dooraderde sukadelappen. Hoe beter het vlees dooraderd is met vet, hoe malser de goulash wordt!
 2. Garneer het gerecht eventueel met wat grof gehakte platte peterselie. Dat ziet er prachtig uit!
 3. Dit gerecht is heel goed in te vriezen.

  Geen opmerkingen: