Van deze ovenschotel met smaakvolle gegrilde casselerrib, zachte aardappels en romige mosterdsaus wordt je weer helemaal warm als het buiten guur is. Verras je gezin of vrienden er vandaag nog mee!
Culinaire smeltkroes Argentinië
In de jaren negentig woonde ik een tijd in een buitenwijk van Buenos Aires. Argentinië is door zijn ontstaansgeschiedenis (waar ik je hier nu niet mee zal lastigvallen) een smeltkroes van verschillende culturen. Culinair maakt dat het land wel interessant. Je vindt er vooral invloeden van Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland.
Tante Trude
In mijn tijd ging ik voor de Duitse producten graag naar ‘Tante Trude’, een klein winkeltje in de wijk La Lucila, een paar kilometer van mijn huis. Daar verkochten ze het lekkerste Duitse brood (o.a. van zuurdeeg), kersen in pot voor de vlaai en de kersenflappen, jams, zuurkool, zoetzure augurken voor de huzarensalade, superverse dille en allerlei heerlijke vleeswaren. Allemaal Noord-Europese lekkernijen die in de normale supermarkt niet te krijgen waren.
Casselerrib
Het allerlekkerste vonden wij altijd de casselerrib. Die liet ik afsnijden in dikke plakken, die ik thuis kort grilde op de barbecue of op de plancha (de grillpan). Heerlijk bij de zuurkool of in reepjes door de aardappelsalade. Ons favoriete gerecht was een ovenschotel van blokjes gegrilde casselerrib en dobbelsteentjes gare aardappels, overgoten met een romige mosterdsaus.
Rauwe casselerrib zelf grillen
Nu in Nederland koop ik bij mijn eigen slager casselerrib, die wel gepekeld en gerookt is, maar nog niet gegaard. Als ik die gril blijft hij supersappig! Nog steeds gebruik ik hem voor de hieronder beschreven ovenschotel. Maar ik serveer de casseler karbonades ook wel eens gewoon gegrild met de mosterdsaus er los bij. Een ideale combi met gebakken aardappeltjes!
Je begrijpt het inmiddels: je kunt met gegrilde casselerrib eindeloos variëren. Zelfs in de zomer is hij verrukkelijk. Op een krokant kaiserbroodje bijvoorbeeld met wat zuurkool en mosterd, als een soort hotdog. Of op Turks brood met een blaadje sla en honing-mosterdmayonaise. Ik zal er nog wel eens vaker over bloggen!
Ovenschotel van gegrilde casselerrib, aardappels en mosterdsaus
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
- ±600 gram rauwe casselerrib in dikke plakken ( 4 à 6 plakken)
- 1200 gram vastkokende aardappels
- zout
Voor de mosterdsaus:
- 2 kleine uien, fijngesnipperd
- 40 gram plantaardige margarine
- 40 gram bloem
- 300 ml melk
- 300 ml water
- ±3 eetlepels grove mosterd
- ±3 theelepels bouillonpoeder
- 2 theelepels gedroogde marjolein of 2 eetlepels versgehakte marjoleinblaadjes
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Neem de casselerrib uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Schil de aardappels en snijd ze hapklare blokjes. Doe de aardappelblokjes in een pan en vul de pan met water totdat de aardappels onder staan. Voeg zout toe. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze net gaar. Dat duurt maar een paar minuten. Giet de aardappelen af.
- Verhit de grillpan (of als het mooi weer is de barbecue). Gril de plakken casselerrib aan beide kanten totdat ze mooie grillstrepen vertonen. Je hebt hierbij geen extra vetstof nodig. Afhankelijk van de dikte van de plakken duurt het 5 à 10 minuten voordat de casselerrib gaar is.
- Laat het vlees buiten de pan even rusten en snijd het daarna ook in blokjes, iets kleiner dan de aardappelen.
- Ondertussen kun je de mosterdsaus al maken. Verhit daartoe de margarine in een steelpannetje. Fruit hierin de uien zachtjes totdat ze glazig zien.
- Roer de bloem door de uien. Laat het mengsel kort garen onder af en toe roeren.
- Schenk beetje bij beetje de melk en het water bij het bloemmengsel en roer elke keer goed, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg halverwege de mosterd toe. Die lost beter op als de saus nog relatief dik is.
- Maak de saus op smaak met het bouillonpoeder, de marjolein en de peper. Proef en voeg eventueel nog wat extra bouillonpoeder of mosterd toe.
- Schep de aardappelen samen met de casselerribblokjes in een niet te lage ovenschaal. Verdeel het vlees goed. Schenk de saus over het aardappelmengsel.
- Plaats de ovenschaal een halfuur in een voorverwarmde oven van 175°C. Serveer meteen.
Tips:
- Tot en met stap 8 kun je dit gerecht ruime tijd voor de maaltijd al voorbereiden. Leg dan tijdens het bewaren een stukje huishoudfolie rechtstreeks op het oppervlak van de saus. Zo voorkom je dat er een vel ontstaat.
- Soms, in een gulle bui, maak ik weleens anderhalve portie mosterdsaus: extra feestelijk!
- Als je dat mooi vindt, kun je het gerecht garneren met wat blaadjes marjolein of oregano. Lekker is het in elk geval!
- Als je de saus los serveert bij de gegrilde casseler koteletten, overweeg dan om een deel van de melk te vervangen door room. Dat maakt de saus wat luxer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten