zaterdag 22 maart 2025

Zó bak je zelf makkelijk en snel knoflooknaan met komijnzaadjes: fantastisch bij je favoriete curry!


Wat het lekkerste bijgerecht is bij een Indiase curry


Die vraag hoef je mij geen twee keer te stellen! 

Want dat is knoflooknaan! Mét komijnzaadjes! Versgebakken in eigen keuken natuurlijk! 


Wil je ook leren hoe je zelf de allerlekkerste knoflooknaan maakt - echt veeeel lekkerder dan die uit de supermarkt? Lees dan snel het recept onder de foto. En ga er meteen mee aan de slag! 

Veel plezier en smakelijk eten!

Recept: zo bak je zelf verse knoflooknaan met komijnzaadjes!


Zó bak je zelf makkelijk en snel knoflooknaan met komijnzaadjes: fantastisch bij je favoriete curry!


Ingrediënten voor 6 naan:

Voor het deeg:

  • ±100 ml lauw water
  • 7 gram instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram witte broodbloem (zie het antwoord op vraag 6 onder dit recept)
  • 100 gram volle yoghurt
  • 1,5 eetlepel ghee (Indiase geklaarde boter) of zachte roomboter
  • 5 gram zout
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 1 teentje knoflook uit de pers

Voor het bestrijken van de naan:

  • 60 gram ghee of roomboter
  • 2 teentjes knoflook uit de pers 

Extra:

  • wat bloem om het deeg uit te rollen

Bereiding:

  1. Schenk driekwart van het lauwe water in de beslagkom van een staande mixer (heb je die niet, lees dan het antwoord op vraag 7 onder dit recept) en los de gist en de suiker er goed in op. Laat dit mengseltje 5 à 10 minuten staan en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe in deze volgorde: de helft van het resterende water, de bloem, de yoghurt, de ghee of de roomboter, het zout, de komijnzaadjes en de knoflook. Kneed het deeg gedurende 10 minuten. Voeg eventueel nog wat water toe, indien het deeg te droog dreigt te worden.
  2. Ik raad je aan het deeg op het laatst nog even met de hand te kneden. Dan kun je goed voelen of het elastisch genoeg is en of er voldoende water doorheen gekneed is. Dit kneden hoeft maar een minuut of twee te duren, mits je tevreden bent over het resultaat: het deeg moet precies zoveel vocht bevatten, dat het nét niet aan je handen blijft kleven. En het moet mooi elastisch zijn.
  3. Leg het deeg terug in de beslagkom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven van ±35°C) totdat het in volume verdubbeld is. Dat duurt ongeveer een uur.
  4. Kneed het gerezen deeg nog een keer door en verdeel het in 6 porties. Vorm van elke portie een klein bolletje. Leg de bolletjes een beetje uit elkaar op een warme plek op je aanrecht en leg de vochtige doek eroverheen. Zo mag het deeg een kwartier rusten; daarna is het makkelijk uit te rollen.
  5. Smelt ondertussen de ghee of de roomboter - voor het bestrijken van de naan - in een pan en fruit er zachtjes de resterende knoflook in. Schenk de knoflookboter na een paar minuten in een schaaltje.
  6. Verhit een koekenpan met dikke bodem tot flink heet; zonder boter of olie erin.
  7. Strooi een beetje bloem op je werkvlak. Rol één deegbolletje met een deegroller dun uit tot een lap van een dikke 20 cm doorsnede. Laat de andere deegbolletjes onder de theedoek liggen zodat ze niet kunnen uitdrogen. 
  8. Leg het lapje deeg in de hete pan. Het deeg begint al snel prachtig te rijzen; er vormen zich grote luchtbellen! Draai je naan om als de onderkant - mooi vlekkerig - bruin is. Bak zo ook de andere kant. Als je naan aan beide kant gebruind is zoals op de foto hierboven, is het broodje ook gaar; het is immers maar heel dun. 
  9. Bestrijk je naan - meteen na het bakken en aan twee kanten - dun met de knoflookboter. Dat gaat het makkelijkste met een kwastje. 
  10. Wrijf de pan even schoon met een stukje bakpapier, zodat meelrestjes niet kunnen verbranden bij de volgende naan. Bak alle naan op dezelfde manier. 
  11. Vers uit de pan smaakt het brood het allerlekkerst, dus zet het maar meteen op tafel! Wil je je naan al eerder bakken? Lees dan even het antwoord op vraag 8 onder dit recept. 
  12. Serveer je naan bij een lekkere Indiase curry


Veelgestelde vragen over naan


1. Wat is naan?


Naan is een platbrood, dat veel gegeten wordt in Midden- en Zuid-Azië. Denk daarbij vooral aan landen als India en Pakistan. Maar naan is ook populair in Iran, Afghanistan, Indonesië en Myanmar.

Zoals je kunt zien op de foto hierboven is naan heerlijk licht en luchtig. Het is een soepel, dun brood met heel veel - kleine en grotere - luchtbellen erin. Vanbinnen is een naan lekker zacht, vanbuiten is het brood lichtkrokant. 

Het van oorsprong Perzische woord naan betekent 'brood'. Noem deze broodjes dus liever niet 'naanbroden', want dat is eigenlijk dubbelop. 


2. Hoe wordt naan gebakken in India?


Traditioneel wordt naan gebakken in een tandoor. Dat is een grote, meestal cilindervormige, kleioven, die open is aan de bovenkant. Een forse aarden vaas met een opening aan de bovenkant zeg maar. 

Onder in de oven wordt een vuur gemaakt van hout of houtskool. Daarmee wordt de oven flink verwarmd totdat de wanden gloeiend heet zijn.

Nadat de bakker zijn broden heeft uitgerold, drukt hij ze tegen de binnenzijwanden van de oven. Boven het vuur. Daar blijven ze door de grote hitte plakken. Het brood begint vervolgens meteen te rijzen en luchtbellen te vertonen. Binnen zeer korte tijd - langer dan een paar minuten duurt het bakken niet - is het krokant gebakken en gaar. De gare naan komt makkelijk los van de wand en is daarna klaar om ingesmeerd te worden met ghee of boter. 

Ook in India hebben niet veel mensen zelf een tandoor. Als alternatief wordt naan daar vaak gebakken op gloeiend hete metalen platen boven een vuur. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in het fantastische YouTube-filmpje hieronder. De naan wordt in het filmpje geserveerd met een kikkererwtencurry. 




3. Hoe bak je de lekkerste naan in Nederland zonder tandoor?


In onze Nederlandse keukens hebben we natuurlijk geen tandoors. En ook geen vuren met metalen platen daarbovenop. 

Maar toch: naan bakken, dat wilde ik wel zelf proberen!

Daarom sloeg ik aan het experimenteren! Mijn eerste naan bakte ik, jaren geleden al, gewoon in mijn heteluchtoven. Ik moet zeggen: het resultaat was best lekker. Maar ik was nog niet helemaal tevreden; het brood was net een beetje te droog. 

Mijn volgende portie naan gaarde ik op een rooster onder mijn ovengrill. Ik schakelde de grill in op de hoogste stand. Zo gauw de broodjes bruin waren aan de bovenkant, draaide ik ze om om ook de andere kant krokant te grillen. Na het grillen smeerde ik mijn naan meteen in met gesmolten ghee met knoflook. We hebben gesmuld die dag. 

Maar toch bleef er iets knagen. Het kon nóg beter! 

Uiteindelijk ging ik aan de slag met een zware koekenpan. Die verwarmde ik voor totdat hij flink heet was; een beetje zoals die metalen platen van de Indiase bakkers en koks. Ik voegde geen boter of ander vet toe aan de pan. Mijn brood ging er na het uitrollen zo in. En dat bleek een schot in de roos! Eenmaal in de pan begon de naan vrijwel instantaan te rijzen en te bubbelen. 

Dat zag er prachtig uit! En de smaak en de structuur? Die waren perfect! Zo ontstond dus het recept dat je hierboven aantreft: een aanrader! 


4. Kun je naan ook bakken in een pizzaoven of op de barbecue?


Zeker weten! 

Ben je de gelukkige bezitter van een houtoven voor het bakken van pizza's? Daarin bak je nóg lekkerdere naan dan die uit mijn pan. Die echte houtovensmaak is onovertroffen!

Ook in een kamado barbecue bak je fantastische naan. Gebruik daarvoor de pizzasteen die je als accessoire bij je barbecue kunt kopen.   


5. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten die naan zo lekker maken?


Veel ingrediënten heb je niet nodig om heerlijke naan te bakken: 
  • bloem, water, gist, zout, een klein schepje suiker, eigenlijk dé basisingrediënten voor vrijwel elk brood, gaan er altijd in
  • volle yoghurt en ghee of roomboter geven naan zijn typische malse structuur
  • daarbij zou je het qua ingrediënten kunnen laten, maar een paar extra smaakmakers maken je platbroden nét nog iets lekkerder: een teentje knoflook en een paar lepels aromatische komijnzaadjes! Toevoegen dus!

De knoflook voor mijn naan!


6. Heb je speciale bloem nodig voor het bakken van naan? 


Naan is een brood dat rijst door toevoeging van gist. Tijdens het rijzen van het deeg produceert gist koolzuurgas. Om ervoor te zorgen dat dat gas niet ontsnapt heb je in je deeg een elastische structuur nodig - een soort ballonnetjes. Die ballonnetjes worden gevormd door het gluten in de bloem. Bloem met veel gluten vormt betere ballonnetjes en rijst dus meer. 

Bloem met veel gluten wordt broodbloem of bloem van harde tarwe genoemd. Dat is de bloem die je het beste kunt kopen voor je naan! 

Wil je nog meer weten over broodbloem en bakken met gist? Lees dan even een van mijn eerdere blogs!

In veel supermarkten kun je tegenwoordig broodbloem kopen. Of bestel je bloem bij een webshop. 

Gewone patentbloem bevat minder gluten en is dus ook minder geschikt voor naan. 


Prachtige broodbloem voor mijn naan!


7. Hoe maak je het deeg voor naan als je geen staande mixer hebt?


Heb je geen staande mixer, dan is het werk wat zwaarder dan met de mixer. Ga als volgt te werk:
  • vermeng de gist en de suiker samen met driekwart van het water in een kommetje; zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn
  • stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden
  • schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat dit zetsel, zoals dat heet, even staan, totdat er zich belletjes beginnen te vormen
  • vervolgens ga je vanaf de zijkanten steeds meer bloem toevoegen aan het zetsel
  • voeg halverwege de yoghurt, de ghee of de roomboter, het zout, de komijnzaadjes en de knoflook toe
  • is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan meer water toe
  • ga verder met het toevoegen van het meel
  • uiteindelijk krijg je een goed samenhangende bal, die je kunt gaan kneden 
  • door voldoende te kneden ontwikkel je het gluten in de bloem en rijst je naan later mooi 
  • kneden doe je door je deegbol steeds weer opnieuw uit te rekken, dan weer dubbel te vouwen, weer uit te rekken, etc. 
  • kneed zo lang door totdat je deeg mooi elastisch is
  • ga dan door met het recept hierboven


8. Hoe verwarm je eerder op de dag gebakken naan?


Ik kan me voorstellen dat je je naan voor een speciaal etentje al eerder op de dag wilt bakken. Laat die naan na het bestrijken met de knoflookboter eerst goed afkoelen en dek de schaal daarna af met huishoudfolie.

Verwarm vlak voor het serveren je koekenpan (weer zonder boter) en bak daarin elke naan apart; ongeveer een halve minuut aan beide kanten. Je zult zien dat je naan snel weer heerlijk fluffy en soepel wordt. En een beetje krokant aan de buitenkant. 

Opwarmen in de magnetron - op half vermogen - kan ook. Dat gaat sneller, maar je naan wordt dan wat zachter aan de buitenkant.   

Serveer opgewarmde naan meteen.


9. Kun je naan na het bakken ook invriezen?


Absoluut! 

Natuurlijk is naan vers uit de pan het allerlekkerst! 

Maar naan die je invriest en daarna weer in diezelfde pan opwarmt is bijna net zo lekker! 


10. Hoe vries je naan in?


Bak elke keer een naan, besmeer hem met boter en knoflook, leg hem op een schaal en leg er dan een stuk bakpapier op. Daar mag vervolgens de volgende naan weer bovenop. En weer een stuk bakpapier, etc. Laat je stapeltje naan goed afkoelen en verpak het brood in een diepvrieszak. Vries je naan in.

Zelf vries ik mijn naan meestal in in zakjes met daarin twee of vier stuks. Zo kan ik makkelijk precies zoveel naan ontdooien als ik nodig heb.


11. Hoe ontdooi en verwarm je ingevroren naan?


Laat de naan in het diepvrieszakje een beetje ontdooien. Helemaal  ontdooien is niet nodig. Zo gauw je een naan makkelijk kunt losmaken van het stapeltje, ben je klaar met ontdooien. 

Verwarm je koekenpan (zonder boter) en bak daarin elke naan apart aan beide kanten kort. Je zult zien dat je naan snel weer heerlijk fluffy en soepel wordt. 

Serveer je verwarmde naan meteen. 


12. Bij welke gerechten serveer je naan?


Naan is onmisbaar bij een (Indiase) curry! En bij een currysoep natuurlijk! 

Wil je wat voorbeelden? Bekijk eens de volgende recepten (klik op de rode linkjes): 


Recept: heerlijk romige butter chicken smaakt voortreffelijk met verse naan!

Recept: serveer je naan bij pittige chicken jalfrezi!

Recept: aloo keema matar, romige gehaktcurry! Fantastisch met naan!

Recept: serveer je verse naan bij deze heerlijke, romige currysoep!

Recept: eet je deze Indiaas gekruide linzensoep als maaltijdsoep? Geef er dan verse naan bij!

Geen opmerkingen: