vrijdag 12 mei 2023

Aloo keema matar: een romige en tegelijkertijd pittige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes


Aloo keema matar. Dat is een fantastische Indiase curry. Van kleine blokjes aardappel (aloo), rul gebakken gehakt (keema) en frisgroene erwtjes (matar). 


Al dat lekkers serveer je - en dat is misschien nog wel het belangrijkste! - in een verrukkelijke, kruidige saus.  


Die bereid je van verse, gepureerde tomaten en een keur aan authentieke, Indiase specerijen. 

Een scheutje kokosmelk maakt je saus heerlijk romig. 

Met de hoeveelheid pit in je aloo keema matar kun je zelf spelen. Voeg zo veel chilipeper toe als jij en je gezin lekker vinden. Gebruik bij voorkeur Kashmiri chilipoeder. Dat is een soort chilipeper uit het noorden van India, die relatief mild van smaak is. Makkelijk te doseren dus!

Aloo keema matar is mateloos populair in Noord-India en Pakistan. Proef deze curry één keer en je begrijpt waarom! 

Klik snel door naar het recept! En ga ermee aan de slag. Dat wordt gegarandeerd genieten, want aloo keema matar is heel makkelijk om te maken. Deze curry lukt altijd! 


Of... lees eerst nog wat meer over de verschillende soorten specerijen die deze curry zo lekker maken, zoals dus dat Kashmiri chilipoeder. Onder de foto vertel ik je er alles over.


Recept: zo maak je zelf aloo keema matar, een romige en tegelijkertijd pittige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes


Welke specerijen gaan er in de allerlekkerste aloo keema matar?

Wil je een complete lijst? Hier komt ie:

  • gemberwortel
  • zwarte peper
  • komijnzaad
  • korianderzaad
  • kurkuma 
  • kardemom
  • garam masala (al is dit meer een mengsel van specerijen)
  • amchoor of mangopoeder
  • Kashmiri chilipoeder
De eerste 7 specerijen komen je waarschijnlijk wel bekend voor, zeker als je al vaker Aziatische recepten van mijn blog hebt geplukt. Dan heb je ze al standaard in huis! 😉


Maar misschien vraag je je af: wat is amchoor?


Die vraag laat zich makkelijk beantwoorden: amchoor of amchur is een poeder dat gemaakt wordt van in de zon gedroogde reepjes groene, onrijpe mango's. 

Is dat lekker? Ja, absoluut! Amchoor geeft Indiase gerechten een fris zuurtje mee. En een fruitige touch. 

Kun je amchoor makkelijk kopen? Ook dat is het geval! Veel makkelijker dan een paar jaar geleden, want Indiaas eten zit in Nederland enorm in de lift. Ik zag dat zelfs de Jumbo amchoor in zijn assortiment heeft. Je zou er ook voor naar een Indiase toko kunnen gaan. Of bestel je specerij op  internet. 

Als het echt niet anders kan, kun je de amchoor weglaten uit je aloo keema matar. Hij is dan nog steeds erg lekker. Vervang de amchoor eventueel door een gelijke hoeveelheid citroensap. Maar ik gebruik het mangopoeder natuurlijk niet voor niets in mijn recept: zonder mist de curry nét dat kleine beetje extra dat hem zijn authentieke, Indiase karakter geeft. 😉


Amchoor of mangopoeder


En wat is Kashmiri chilipoeder?


In de inleiding van dit blog gaf ik je al een klein beetje een antwoord op deze vraag. Zo meteen ga ik er nog wat dieper op in. 

Maar laat ik beginnen met je een foto voor te schotelen van Kashmiri chilipoeder. Omdat eerste indrukken zo belangrijk zijn!


Kashmiri chilipoeder


Zie je die prachtige, helderrode kleur? Om op slag verliefd op te worden, toch?! 

Toen ik dit poeder zelf voor het eerst zag, wist ik meteen: hier móet ik mee gaan koken! Dit wil ik proeven! Deze kleur wil ik meegeven aan mijn curry's!

En: hier wil ik meer over te weten komen. Dus zocht ik het een en ander uit. 


Waar wordt Kashmiri chilipoeder van gemaakt?


In de Noord-Indiase regio Kashmir groeit al sinds mensenheugenis een felrode pepersoort: Kashmiri laal mirch. Vers smaakt die voortreffelijk in allerlei soorten gerechten. 

Daarnaast worden de pepers ook geconserveerd. Dat conserveren gebeurt door de pepers te drogen. Gedroogde pepers gaan in z'n geheel door het eten of ze worden verkruimeld tot chilivlokken. 

Een groot deel van de oogst wordt niet alleen gedroogd, maar ook ontdaan van alle zaadjes. Die pepers worden daarna fijngemalen tot poeder: het Kashmiri chilipoeder van de foto.


Hoe smaakt Kashmiri chilipoeder?

Gebruik je voor het eerst Kashmiri chilipoeder in je gerechten dan zal het je ongetwijfeld meteen opvallen: de specerij smaakt vrij mild in verhouding tot andere soorten chilipoeder. 

Dat komt doordat Kashmiri pepers niet al te veel capsaïcine bevatten, het stofje dat pepers pikant maakt. En daardoor scoren ze laag op de zogenaamde schaal van Scoville. Dat is de schaal waarmee de scherpte van pepers wordt aangegeven. 

Ter vergelijking: Kashmiri pepers blijven steken bij maximaal 2000 SHU (Scoville Heat Units), terwijl de allerheetste pepers ter wereld, de Carolina Reapers, wel 2.000.000 SHU kunnen halen. De in Nederland populaire sambal oelek is ongeveer even pikant als Kashmiri pepers. 

Doordat Kashmiri chilipoeder vrij mild is, kun je er wat meer van gebruiken in je gerechten zonder dat die meteen té pikant worden. En daardoor proef je meteen ook de andere smaakeigenschappen van Kashmiri chilipoeder beter. 

Welke dat zijn? Kashmiri chilipoeder heeft een bijzondere, subtiele rooksmaak! Én het smaakt lichtzoet en een beetje fruitig! Heerlijk!


Vanwege al zijn kwaliteiten is Kashmiri chilipoeder ideaal voor het bereiden van een romige curry als aloo keema matar!


Want kort samengevat geeft de specerij je gehaktcurry genoeg pit zonder al te veel hitte, veel smaak én een prachtige, diepe kleur! 

Koop je chilipoeder in een Indiase toko of via internet. 

Heb je onverhoopt toch geen Kashmiri chilipoeder in huis? Gebruik dan cayennepeper. Maar pas wel op met de hoeveelheden: cayennepeper is aanzienlijk pikanter (40.000 SHU)! Begin met een mespunt en voeg al proevend van je curry eventueel nog wat extra toe. 


Ik wens je veel plezier met het onderstaande recept!


En laat het me horen in een reactie onder dit blog: wordt deze curry in jouw gezin net zo hot als in het mijne? 


Recept: zo maak je zelf een heerlijk romige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes


Aloo keema matar: een romige en tegelijkertijd pittige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 5 personen:

  • 600 gram vastkokende aardappels
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 flinke uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels gemberpuree/gemberpasta (potje)
  • 500 gram rundergehakt 
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 3 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels garam masala
  • 1,5 à 3 theelepels Kashmiri chilipoeder (afhankelijk van je smaak)
  • 2 theelepels amchoor/mangopoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma/geelwortelpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 6 rijpe trostomaten
  • 3 dl kokosmelk light
  • 250 gram diepvrieserwtjes
  • 10 à 15 gram ghee of roomboter
  • korianderblad naar smaak
  • water

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ±2x2x2 cm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de aardappelblokjes onder af en toe omscheppen krokant en gaar. Dat duurt ongeveer 20 minuten (wil je extra tips over het bakken van aardappeldobbelsteentjes, bekijk dan eens mijn eerdere blog). Bestrooi je aardappelblokjes met een klein beetje zout en wat versgemalen zwarte peper. Proef een aardappeltje om de gaarheid te testen.
  2. Snipper ondertussen de uien. Verwarm 3 eetlepels olie in een flinke stoofpan. Fruit hierin de uien zachtjes gedurende ±10 minuten totdat ze lichtgeel en gaar zijn. Hak de teentjes knoflook fijn. Voeg na een minuut of acht de knoflook en de gember toe aan de uien en fruit de smaakmakers mee. 
  3. Daarna mag het gehakt bij de uien; houd het vuur op bijna de laagste stand. Schep het gehakt regelmatig om zodat het mooi rul bakt. 
  4. Na 5 minuten bakken mogen alle specerijen vanaf de komijn tot en met de kardemom en de poedersuiker erbij. Draai het vuur naar middelhoog. Blijf het gehaktmengsel nu 5 minuten lang omscheppen. Daarbij worden alle specerijen een beetje verhit; ze ontwikkelen hierdoor lekker veel smaak! Let wel op: de specerijen mogen niet verbranden, dus houd de temperatuur van je gerecht in de gaten. 
  5. Draai het vuur helemaal  laag en voeg de tomatenpuree toe. Die mag 2 minuten meebakken met je gehakt. Blijf weer regelmatig roeren.
  6. Halveer ondertussen de tomaten en pureer ze in een foodprocessor of blender. Voeg de tomatenpulp toe aan de curry. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook en laat de curry 5 minuten pruttelen.
  7. Dan is het tijd voor de kokosmelk. Voeg die ook toe en breng het gerecht weer aan de kook. En weer mag je curry 5 minuten pruttelen.
  8. Haal de erwtjes uit de vriezer en voeg ze in één keer toe aan de curry. De erwtjes hebben maar 2 à 3 minuten nodig om beetgaar te koken.
  9. Maak je gehaktcurry stevig op smaak met zout. 
  10. Schep uiteindelijk de gebakken aardappeldobbelsteentjes door de curry. Verwarm het gerecht nog een keer goed. De saus wordt nu een beetje dikker. Als je dat lekker vindt, kun je de curry zo laten. Wij voegen in dit stadium echter graag enkele deciliters water toe voor een wat dunnere saus.  
  11. Hak een paar takjes verse koriander fijn. Maak je curry af met de koriander en de ghee/roomboter. Proef je curry goed. Misschien wil je nog wat zout toevoegen of wil je je curry wat pikanter maken met wat extra Kashmiri chilipoeder.
  12. Je kunt je keema aloo matar nu meteen serveren, maar je curry wordt nóg lekkerder als je alle smaken een uurtje de kans gunt om mooi samen te komen. Laat je curry dan afkoelen en warm hem later op onder toevoeging van een klein beetje water. 

Tips:

  1. Serveer je keema curry met (in een rijstkoker) gekookte basmatirijst en Indiaas plat brood; denk aan naan, chapatis en/of parathas. Verrukkelijk! 
  2. Het heeft een aantal voordelen dat je je aardappels bakt voordat je ze toevoegt aan je curry. In de eerste plaats is het zo heel makkelijk om je aardappelblokjes egaal te garen tot precies de beet die jij lekker vindt. Verder nemen de aardappelblokjes vanwege hun krokante baklaagje nog maar weinig extra vocht op nadat ze de curry in gaan; zo blijven ze mooi stevig van structuur. Ook brokkelen ze niet in kleine stukjes af in de saus. 
  3. Op mijn blog vind je nóg meer verrukkelijke recepten voor Indiase curry's:

Heerlijk romige Indiase butter chicken: misschien wel mijn favoriete curry!

Recept: pittige chicken jalfrezi met veel verse groenten

Romige Indiase currysoep: lekker als voorgerecht of als maaltijdsoep

Geen opmerkingen: