donderdag 1 november 2018

Herfst-high tea: alle recepten voor een supergezellige middag samen!

Heb je dit najaar iets te vieren? Stap dan eens af van de traditionele borrel en nodig je vrienden uit voor een uitgebreide herfst-high tea!


Een hele middag gezellig samen genieten van luxe boterhammetjes, geraffineerd belegde dinerbroodjes, minitosti's, Britse scones, piepkleine appeltaartjes en - omdat het per slot van rekening bijna Sinterklaas is - kruidnootjes en speculaasmuffins!


Tip: deze high tea is ook een aanrader voor Sinterklaasavond. Tussen de gangen door kunnen jullie dan je surprises uitpakken!

Nog een tip (of eigenlijk nog 27 tips): als je het ingewikkeld vindt om een high tea te organiseren, lees dan eerst mijn eerdere blog met een heleboel adviezen om je high tea gladjes te laten verlopen!

En dan nu het complete menu voor je herfst-high tea. Volg de rode linkjes voor de recepten. Veel plezier!


Recepten Herfst-high tea: alle recepten voor een supergezellige middag samen!


Gang 1: hartige gerechtjes 


Flinterdunne mini-tosti's zonder korstjes maar met ham, kaas en gerookte paprikapoeder


Snijd de 'gewone' tosti's uit het recept nog een keer door. Zo krijg je schattige, kleine mini-tosti's. Begin je high tea met dit gerechtje, zodat je tosti's nog warm zijn als je ze op tafel zet.


Flinterdunne mini-tosti's zonder korstjes maar met ham, kaas en gerookte paprikapoeder


Dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek


Deze elegante kleine broodjes stelen de show. Ze zien er prachtig uit en lekker dat ze zijn! Als je dat wilt, kun je de broodjes zelf bakken. Het uitgebreide stap-voor-stap recept hiervoor vind je in een van mijn eerdere blogs.


Dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek


Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain 


Het recept voor filet américain is een van de meest bekeken recepten op mijn blog. En dat begrijp ik wel: zelfgemaakte filet américain is zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Het is bijna een delicatesse. Ideaal dus voor een luxe high tea! 

De broodjes op de foto zijn zelfgebakken. Mét roomboter! Verrukkelijk en heel leuk om te doen! 

Serveer je liever geen twee gerechtjes met dinerbroodjes? Koop dat een goede kwaliteit toastjes en beleg die met je filet américain. 


Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain


Speltboterhammetjes met pastrami en tonijnsalade


Voor de liefhebbers van rustieke sandwiches: heerlijk speltbrood met zonnebloempitten, belegd met pastrami en frisse tonijnsalade.


Speltboterhammetjes met pastrami en tonijnsalade


Gang 2: scones met jam en room


Voor mij is een high tea niet compleet zonder scones. Moeilijk om te maken zijn ze niet. Bij het recept vind je heel veel tips, zodat je scones zeker lukken. Ook als je ze nog nooit eerder gebakken hebt.

De scones op de foto zijn besmeerd met frambozenjam, maar een andere jam is ook erg lekker. Tip: serveer ook eens lemon curd of orange curd bij je scones.


Scones met jam en room


Gang 3: kleine zoete gerechtjes


Dunne sandwiches met zelfgemaakte chocoladepasta 


Je begint je high tea altijd met hartige sandwiches. Maar ook zoete sandwiches zijn erg lekker. Daarom stel ik voor tijdens je derde gang een schaal met zoete boterhammetjes op tafel te zetten.

Uiteraard moeten dat dan wel heel speciale boterhammetjes zijn. Een high tea is immers een feestje!

Kies voor licht, flinterdun gesneden wittebrood zonder korstjes (hetzelfde brood dat je ook gebruikt voor je mini-tosti's) en besmeer dat rijkelijk met chocoladepasta. Een pasta uit een potje is wat mij betreft niet exclusief (en luchtig) genoeg: maak je chocoladepasta zelf! Met mijn recept is dat heel makkelijk. En je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Beslis zelf of je nog geroosterde hazelnoten door je chocoladepasta schept of niet. Of beleg de helft van je sandwiches met en de andere helft zonder hazelnoten. Genieten wordt het in elk geval!


Zelfgemaakte chocoladepasta met geroosterde hazelnoten


Mini-appeltaartjes 


Tijdens een herfst-high tea moet er wat mij betreft appelgebak op tafel verschijnen. Maar zo'n grote Hollandse appeltaart is wel erg on-high-tea-achtig...

Daarom kies ik altijd voor elegante mini-appeltaartjes. Ik maak de mijne door brosse kaneelbodempjes te beleggen met verrukkelijke karamelappeltjes en - ik zou bijna zeggen: natuurlijk - een toefje slagroom. 

Zet maar een grote schaal vol op tafel, want iedereen vindt ze om hun vingers bij op te eten, deze mini-appeltaartjes!


Mini-appeltaartjes


Roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel


Nog een maand en dan is het alweer Sinterklaas. Daarom mogen kruidnootjes niet ontbreken bij je high tea. Bak ze zelf met 100% roomboter. En gebruik niet zo'n zakje uit de supermarkt om ze te kruiden. Maak je eigen - veel lekkerdere - specerijenmengsel! Genieten!

Tip: kinderen vinden het altijd erg leuk om mee te helpen kruidnootjes bakken!


Roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel


Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen


En nu we toch in de Sinterklaas-mood zijn: waarom niet ook een speculaasachtig recept? Deze speculaasmuffins zijn een beetje anders-dan-anders en lijken dus niet te veel op je kruidnootjes. Maar ze smaken echt super met hun kruidige glazuur met kaneel en krokant geroosterde amandelen. En zie je hoe luchtig ze zijn?


Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelenSpeculaasmuffins


Geen opmerkingen: