woensdag 27 juni 2018

Zomerse high tea in het park: 9 overheerlijke recepten en 27 planningtips!

Iets te vieren deze zomer? Doe eens anders-dan-anders! Organiseer een high tea in de buitenlucht: in je tuin, in het park, in het bos of misschien wel op het dek van je eigen boot!


En natuurlijk maak je dan alle hapjes zelf. Anders was je ook niet op deze webpagina terecht gekomen, toch?!


Hieronder vind je links naar 9 verrukkelijke recepten, die samen één spectaculaire high tea vormen. En ik zal je wat tips - wel 27! - aan de hand doen voor je planning. Lees dus snel door en geniet vast van de lekkere foto's!


Zomerse high tea in het park: 9 overheerlijke recepten!


Eerst de menukaart voor je zomerse high tea


Hapje vooraf: 


Olijfolietoastjes met gedroogde ham en een frisse artisjokkencrème


    Sandwiches en broodjes:


    Krabsandwiches


    Dinerbroodjes met kipgehaktbrood


    Sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise


      Scones:

      • zomerse scones met verse aardbeien en room

      Scones met verse aardbeien en room


        Zoete gerechtjes:


        Dronken watermeloensalade


        Pannenkoekjes met verse kersen


        Snelle citroentaart


        Chocolate chip cookies met pecannoten



          Tips voor een geslaagde high tea


          Nu kun je met de recepten aan de slag!
          Maar misschien wil je ook nog wat tips voor het organiséren van een geslaagde high tea? Lees dan even verder, want ik heb maar liefst 27 tips voor je in petto!

          1. Een geslaagde high tea staat of valt met een gedegen planning. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Al voordat de uitnodigingen de deur uit gaan naar je gasten, moet je als goede gastvrouw of -heer in actie komen!
          2. Eerst bepaal je hoeveel vrienden je wilt uitnodigen voor je tea party. Ga daarbij uit van minimaal 6 personen. Bij een kleinere groep hou je te veel restjes over. Leuk als je een dag later alles nog eens dunnetjes wilt overdoen, maar anders...
          3. Verstuur je uitnodigingen op tijd, zodat iedereen de geplande datum vrij kan houden. Check welke gasten er ook daadwerkelijk komen. Dat kan veel paniek op het laatste moment voorkomen.
          4. Wil je gasten uitnodigen met specifieke dieetwensen, houd daar dan rekening mee.
          5. Stel vervolgens je menu samen. Een high tea is een echte uitspatting: er moet meer dan voldoende (keus) zijn voor iedereen. Moet ik wat concreter zijn? Ik heb wel wat richtlijnen voor de hoeveelheden. Reken per persoon minimaal op 1 niet te groot hartig hapje om mee te beginnen, 3 (liefst verschillende) kleine sandwiches/broodjes, 1 hartige scone (een recept voor hartige scones vind je niet in dit menu, maar wel elders op mijn blog) gevolgd door 1 zoete scone of 1 à 2 zoete scones (als je geen hartige scones serveert dus) en ±3 kleine porties gebak (of mini-desserts of friandises). 
          6. Serveer je maar één soort scones, dan behoort die per definitie zoet te zijn. Behalve natuurlijk als je een compleet hartige high tea serveert (hier schreef ik eerder een heel blog over).
          7. De volgorde van serveren bij een high tea is vrijwel altijd hetzelfde. Dus: hapje, sandwiches/broodjes, scones en daarna een paar zoete gerechtjes. 
          8. Breng per gang voldoende variatie aan. Serveer bijvoorbeeld 1 sandwich met vis/1 met vlees/1 met gevogelte/1 vegetarische. Kies voor de laatste gang diverse gebaksoorten, bijvoorbeeld 1 soort cake, 1 koekje en 1 muffin of mini-dessert. Zorg ook voor variatie in de smaken: iets fruitigs, iets met noten, iets met chocolade, iets romigs, etc. Je zou ook voor een thema kunnen kiezen, zoals een jaargetijde, een kleur of een mediterrane inslag.   
          9. Sommige recepten kun je in kleinere hoeveelheden maken dan andere. Of je kunt eventuele restjes makkelijker bewaren. Laat dit met name meetellen als je een high tea maakt voor een kleine groep.   
          10. Hoe groter de groep, hoe meer verschillende gerechten je op tafel kunt zetten en hoe meer variatie je kunt aanbrengen in je menu. 
          11. Probeer recepten die je nog nooit gemaakt hebt eerst een (andere) keer uit. Zo kom je vlak voor je high tea niet voor verrassingen te staan! 
          12. Hou bij de keuze van de theesoorten rekening met de gerechten die je serveert. Laat je eventueel op maat adviseren in een gespecialiseerde theewinkel. Neem dan je menu mee. 
          13. Wil je naast thee ook andere drankjes serveren? Lekker! Denk aan bubbelwijn of vruchtensappen.
          14. Controleer ruim van tevoren of je voldoende serviesgoed, bestek, servetten, tafels, stoelen etc. hebt. Ga je het park/bos in, neem dan ook plaids en/of opklapmeubilair mee. Koelboxen en warmhoudflessen kunnen ook handig zijn. In plaats van alles te kopen, zou je kunnen huren. Of vraag je gasten om iets wat ontbreekt mee te nemen. Extra theepotten en theelichtjes zijn altijd welkom; daar kun je er nooit genoeg van hebben!   
          15. Maak een duidelijke boodschappenlijst en stel de inkopen (behalve voor dagverse producten) niet uit tot de laatste dag.  
          16. Maak een werkschema voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat in de keuken. Plan het koken en bakken daarbij zo, dat je het meeste werk de dag voor de high tea al doet. Zo kun je zelf optimaal genieten van je tea party.   
          17. Hoe je een handig werkschema opstelt? Ook daarvoor heb ik wat tips. In het algemeen begin je met gerechten, die een lange voorbereidingstijd hebben, zoals bijvoorbeeld gerechten die gemarineerd moeten worden.   
          18. Daarna volgt het gebak, dat na afkoeling nog gegarneerd moet worden. 
          19. Ga verder met de rest van het gebak en maak tussendoor, als je toch moet wachten op de oventijden, kleine gerechtjes als salades en sausjes. 
          20. Daarna ga je je afgekoelde gebak garneren
          21. Kijk goed in de recepten welke gerechten pas de laatste uren voor je feestje gemaakt kunnen worden. Voor het beleggen van de sandwiches/broodjes zal dit vrijwel altijd het geval zijn.
          22. Houd (eventueel) ook rekening met de tijd dat het brood in de vriezer moet, voordat je het kunt snijden.   
          23. Reserveer, indien van toepassing, tijd voor het dekken van de tafel en voor het aantrekken van andere kleren (als je daar behoefte aan hebt).  
          24. Helpen er meerdere mensen mee met het voorbereiden van je high tea? Gezellig! Daar kun je in je tijdplanning meteen rekening mee houden. Geef eventueel met kleurenmarkers in je werkschema aan wie welke taken op zich neemt. 
          25. Tel bij het maken van het werkschema voor de dag van de high tea zelf terug in de tijd vanaf het moment dat je je eerste gasten verwacht of wanneer je vertrekt naar je high tea-locatie. Zo weet je precies hoe laat je moet beginnen met werken.   
          26. In plaats van alles zelf te maken, kun je overigens ook overwegen om een aantal taken, bijvoorbeeld het bakken van een cake of het maken van een soort sandwiches/broodjes, uit te besteden aan de kook- of bakliefhebbers onder je gasten.   
          27. Een aanrader om in het achterhoofd te houden: scones, vooral hartige, zijn het allerlekkerste als je ze vlak voor het daadwerkelijke serveren even verwarmt. Dat gaat supersnel in de magnetron. Plan het opwarmen na het eten van de sandwiches/broodjes.  

          Heb je zelf nog tips die ik over het hoofd gezien heb? Laat hieronder een berichtje achter! Zo kan iedereen ook van jouw adviezen leren! Namens al mijn volgers: bedankt!


          Nog één allerlaatste tip (eigenlijk de 28e dus): volg de link 'high tea' in de menubalk om al mijn high tea-recepten te bekijken!

          Geen opmerkingen: