Pannenkoekjes met verse kersen: dat is de zomer op je bord!
Deze luchtige pannenkoekjes zijn heel makkelijk om te maken en superlekker! Waar wacht je nog op? Zet ze vanavond al op tafel!
Je eet deze kersenpannenkoekjes halfwarm of op kamertemperatuur. Daardoor kun je ze al ruim voor de maaltijd bakken als je dat zou willen. Handig!
Zelf serveer ik ze niet alleen als dessert, maar ook vaak als zoet hapje bij een high tea of een brunch.
Een grote schaal met kersenpannenkoekjes staat ook prachtig op een feestelijk dessertbuffet. Heel verrassend en speciaal! Ik heb er al vaak hoge ogen mee gegooid!
Luchtige pannenkoekjes met verse kersen en slagroom
Ingrediënten voor ±35 stuks (dessert voor 6 à 7 personen):
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram witte basterdsuiker
- een mespuntje zout
- 2 eiwitten
- 2 eierdooiers
- 2 dl volle melk
- 40 gram gesmolten roomboter, licht afgekoeld
- plantaardige margarine of roomboter voor het bakken van de pannenkoekjes
- 1 kg verse kersen
- ½ liter slagroom
- poedersuiker naar smaak
- kersenjam
- eventueel wat blaadjes munt voor de garnering
Bereiding:
- Bak eerst de pannenkoekjes. Vermeng daartoe in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout.
- Klop de eiwitten stijf.
- Klop in een andere kom de eierdooiers licht schuimig.
- Voeg al roerend de melk en de roomboter toe aan de eierdooiers.
- Schenk het mengsel langzaam bij het meelmengsel. Roer ook nu weer goed, totdat er een glad beslag ontstaat.
- Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen. Laat zo weinig mogelijk lucht ontsnappen.
- Verhit een beetje boter of margarine in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep hierin 5 à 6 kleine hoopjes beslag. Bak de pannenkoekjes totdat ze goudbruin zijn aan de onderkant. Draai dan het vuur wat lager. Als het beslag bijna droog is aan de bovenkant, kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak ze aan de andere kant nog een minuutje op middelgroot vuur. Bak van het resterende beslag nog meer pannenkoekjes.
- Laat de pannenkoekjes een beetje afkoelen.
- Ontpit ondertussen het overgrote deel van de kersen en halveer ze.
- Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak. Doe de slagroom over in een spuitzak.
- Besmeer elk pannenkoekje met een laagje kersenjam. Beleg ze met wat verse kersen en garneer ze met een toefje slagroom.
- Leg voor een dessert 5 kersenpannenkoekjes op een groot bord. Maak het bord verder op met de achtergehouden kersen en eventueel een paar mooie blaadjes munt.
Tips:
- Je kunt deze pannenkoekjes ook een dag van tevoren al maken als dat handiger is. Bewaar ze dan na afkoeling afgedekt in de koelkast. Serveer ze niet te koud. Je zou ze heel kort – afgedekt met aluminiumfolie – tot halfwarm kunnen verwarmen in een oven van 140°C. Opwarmen in de magnetron is ook een optie. Zorg er in elk geval voor dat de pannenkoekjes niet uitdrogen en serveer ze meteen na het verwarmen. Garneer de pannenkoekjes niet al een dag voor het serveren.
- Nog een recept voor pannenkoeken met kersen? Wat dacht je van chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten