dinsdag 28 juni 2016

Peperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomaatstoofpot

Denk je aan Italiaans eten, dan denk je aan pasta. En aan pizza.
Een veel onbekender Italiaans gerecht, maar minstens even lekker en zeker zo gezond, begint ook met een ‘p’: peperonata!
Het gaat hier om een sappig groentegerecht van prachtig gekleurde paprika’s en rijpe, zondoorstoofde tomaten. Dat alles op smaak gemaakt met zoete gefruite uien, knoflook en zachte olijfolie.


Peperonata, Italiaanse stoofpot van paprika's en tomaten


Zoals vaak bij pure gerechten, staat of valt de kwaliteit van peperonata bij de kwaliteit van zijn ingrediënten. Koop stevige paprika’s met dik vruchtvlees. En vooral: bezuinig niet op de tomaten! Die moeten absoluut smaakvol en heerlijk rijp zijn.

Als het stoofpotje klaar is, kom je geen losse tomatenstukjes meer tegen. De tomaten zijn dan helemaal uit elkaar gevallen en hebben een saus gevormd voor de paprika’s. Daarom is het van vitaal belang dat je de tomaten eerst ontvelt en ontpit. Je wilt geen saus met velletjes en pitjes, niet waar?!

Ook de paprika’s zou je vooraf kunnen ontvellen. Dat doe je door ze eerst bijna zwart te blakeren onder een gloeiend hete grill. Daarna gaan ze in een licht opgebolde en afgesloten diepvrieszak totdat ze wat afgekoeld zijn. Als het goed is laten dan de velletjes vrij makkelijk los.

Zelf ontvel ik de paprika’s nooit voor een peperonata. Ik kies ervoor de paprika’s iets minder lang te stoven dan gebruikelijk is. Dan blijven ze nog een beetje een bite houden en zijn fris van smaak. Bovendien gaan de velletjes niet los krullen.

Ook kinderen vinden het gerecht op deze manier erg lekker!

Ik serveer een verse peperonata graag in de zomer als de groenten op hun best zijn. Hij smaakt prima bij gegrild vlees (van de BBQ!), een mediterraan gehaktbrood of een rozemarijn-kippetje uit de oven.

Met peperonata haal je een beetje van de Italiaanse zomer in huis! Geniet ervan!


Recept Peperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomaatstoofpotPeperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomaatstoofpot


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

 • 2 uien
 • pure olijfolie
 • 1 teentje knoflook uit de pers
 • 2 kleine, gave laurierblaadjes
 • 1 groene paprika
 • 2 rode paprika’s
 • 1 gele paprika
 • 8 rijpe, smaakvolle tomaten
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • extra vergine olijfolie

Bereiding:

 1. Snipper de uien en fruit ze samen met de laurierblaadjes gedurende minimaal 10 minuten in een beetje olijfolie. Ze moeten niet bruin worden, maar lichtgeel en lekker zacht. Fruit de laatste 2 minuten de knoflook mee.
 2. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en vervolgens 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Daarna laten de velletjes makkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
 3. Snijd de paprika’s in niet te kleine blokjes.
 4. Voeg de paprikastukjes toe aan de gefruite uien en bak ze enkele minuten mee. Strooi wat zout over het gerecht.
 5. Nu mogen de tomatenstukjes erbij. Verwarm het geheel goed; draai daarna het vuur laag. Laat het deksel van de pan. Na ±10 minuten zijn de tomaten ingekookt tot een smaakvolle, fruitige saus.
 6. Maak het gerecht stevig op smaak met eventueel nog wat zout, versgemalen zwarte peper en een lekkere scheut extra vergine olijfolie.

Geen opmerkingen: