vrijdag 10 juni 2016

Scones voor een high tea: met veel baktips!

Hou je van high tea? Dan ben je vast ook dol op scones!


Probeer dit heerlijke recept voor scones meteen uit en verwen jezelf en je vrienden!



Scones met jam en room


High tea op je verjaardag!


In ons gezin is het vaste prik dat het feestvarken op zijn verjaardag het menu bepaalt. Heel herkenbaar, toch? Waar wordt bij jou thuis het vaakst voor gekozen?

Zelf vind ik het altijd moeilijk om te kiezen. Misschien dat ik daarom zo vaak uitkom bij een high tea. Zo kan ik tenminste een hele hoop gerechtjes in één maaltijd proeven! En het is supergezellig!


Waaruit bestaat een high tea?

 
We beginnen meestal met een klein hartig (voor)gerechtje

Daarna zet ik een etagère op tafel met op het onderste niveau verschillende sandwiches of belegde dinerbroodjes

De volgende gang bestaat uit scones

En helemaal bovenaan op mijn schaal staan allerlei zoete lekkernijen. Ik zorg er in elk geval altijd voor dat er genoeg is voor urenlang smikkelplezier! 

En daarbij horen natuurlijk diverse soorten thee. Om het extra feestelijk te maken trekken we ook wel eens een flesje bubbels open!

Vandaag geen recepten voor sandwiches en gebak. Die vind je elders op deze site. Nee, vandaag zet ik de scones in het zonnetje.


Scones met verse aardbeien en slagroom


Hét recept voor scones


Een goed basisrecept voor scones is een must in de culinaire bagage van iedere liefhebber van high tea! Jarenlang heb ik geëxperimenteerd met verschillende recepten.

Het eerste kwam ik laatst nog, helemaal vergeeld, tegen tussen mijn kookboeken. Toen ik in Argentinië woonde verzorgde ik de receptenrubriek voor het huisblad van de Nederlandse Vereniging. Ik wijdde in een van de edities een stukje aan een theehuis in het dorpje Gaiman, in Patagonië, waar we van een echte Welshe afternoon tea genoten. Mét een recept voor scones erbij!

Sweet memories…


Mijin oude recept voor scones



Het oude recept is daarna nog vele malen aangepast. Mijn scones van nu zijn nog lekkerder dat die allereerste!
 

Tips voor het bakken van de lekkerste scones


Gebruik relatief zachte bloem; dat wil zeggen bloem met weinig gluten.


Begin bij het begin: de beste ingrediënten. Mijn scones worden het smeuïgst als ik speciale bloem voor patisserie gebruik. Die bevat weinig gluten. Veel gluten zou de scones taaier maken. Patentbloem is makkelijker verkrijgbaar en is ook vrij zacht. Koop die als je geen patisseriebloem kunt vinden.
 

Zorg ervoor dat je vetten goed koud zijn.


Het is altijd handig om al je ingrediënten voor de start van het bakken afgewogen klaar te zetten. Maar zorg er daarbij wel voor dat je vetten niet warm en zacht worden. Bewaar ze dus in de koelkast totdat je ze daadwerkelijk gebruikt. Als je roomboter of je margarine niet hard en koud zijn bij het verwerken, wordt je sconesdeeg gegarandeerd plakkerig! Uitrollen en uitsteken wordt dan een nachtmerrie…
 

En dan misschien wel de belangrijkste tip: maak niet te veel werk van het kneden van het deeg!


De allerlekkerste scones zijn vederlicht, niet compact en niet droog. Dat resultaat krijg je door de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden te gebruiken. Maar misschien nog crucialer is het kneden. Dat moet je tot een minimum beperken! Kneed je te lang, dan gaat het gluten in het meel, hoe weinig ook,  zich toch te veel ontwikkelen.
 

Gebruik de foodprocessor voor het kneden.


Je foodprocessor kneedt het deeg veel sneller en effectiever dan je handen. Bovendien blijft de boter in de foodprocessor lekker koel. Gebruik het normale sikkelmes; niet het zogenaamde kneedmes. Heb je geen foodprocessor, werk dan snel en met koele handen. En kneed voorzichtig en zachtjes. Gebruik vooral je vingers en niet de hele hand.


Kneed een eventuele vulling snel en met kleine kneepjes van je vingertoppen door het deeg.


Soms wil je je scones op smaak maken met een extra vulling. Denk aan rozijnen of ander gedroogd fruit. Of aan hartige ingrediënten, zoals spekjes, olijven, zongedroogde tomaatjes, e.d. (Ja echt, hartige scones zijn superlekker! In latere posts meer hierover.)


Scones met zongedroogde tomaatjes en basilicum



Die ingrediënten voeg je pas toe als de foodprocessor zijn werk heeft gedaan. Neem het deeg uit de foodprocessor zo gauw het samenhang vertoont en vorm er nog geen bal van. Verdeel het in stukken over je werkvlak en strooi de vulling eroverheen. Meng de vulling met kleine kneepjes van je vingers door het deeg. Gebruik hiervoor niet veel kracht. Weer geldt: het deeg wil zo weinig mogelijk gekneed worden.


Rol het deeg uit zonder er hard op te drukken.


Maak een platte bal van het deeg, zodra alle ingrediënten vermengd zijn. Strooi een klein beetje bloem op het werkvlak en leg de deegbal erop. Rol het deeg met een deegrol uit totdat de deegplak ongeveer 3 centimeter dik is. Druk tijdens het rollen niet te hard; dan worden de scones te compact.


Maak je uitsteekvormpje nat alvorens de scones uit te steken.


Steek de scones uit met een vrij hoog (meer dan 3 cm) en scherp deeguitstekertje. Spoel echter eerst het uitstekertje af onder de koude kraan. Droog het niet. De binnenkant van het vormpje wordt hierdoor  lekker koel en glad. Daardoor kun je de scones er makkelijker uitdrukken. Bovendien worden de zijkanten van de scones zelf hierdoor ook mooi glad. En dat heeft weer tot gevolg dat de scones beter rijzen en niet zo snel scheef zakken tijdens het bakken. Spoel het uitsteekvormpje weer opnieuw af nadat je 3 à 4 scones hebt uitgestoken.


Rol restjes deeg opnieuw uit; weer met lichte hand.


Na een rondje uitsteken hou je nog veel deeg over. Zonde om weg te gooien! Vorm (weer voorzichtig en zonder hard te drukken) een nieuwe platte bal van de restjes. Neem hierbij zo weinig mogelijk extra bloem mee. Nu kun je weer nieuwe scones uitsteken.


Bestrijk de scones met losgeklopt ei.


Na het uitsteken leg je je scones ruim uit elkaar neer op een ingevette bakplaat. Wil je dat ze na het bakken mooi gaan glimmen aan de bovenkant? Bestrijk ze dan met een klein beetje losgeklopt ei. Bestrijken met melk geeft een matter resultaat. Hou je ervan om je scones na het bakken te bestuiven met poedersuiker, bestrijk ze dan niet. Dan blijft de poedersuiker beter plakken.


Bak de scones in een goed voorverwarmde oven.


Voor het bakken van scones gebruik ik het liefst de conventionele ovenstand; d.w.z. de stand met boven- en onderwarmte. Door de luchtcirculatie kunnen scones wat sneller scheef zakken in een heteluchtoven.

Heb je een relatief kleine oven of wil je veel scones maken? Bak meerdere porties na elkaar. Twee of meer bakplaten boven elkaar is geen goed idee. Dat kan de warmteverdeling in de oven nadelig beïnvloeden.

Worden je scones te snel bruin? Draai dan de laatste paar minuten de oven 20 à 25° lager.


Het serveren van scones


Traditioneel worden scones geserveerd met jam en clotted cream.

Clotted cream komt van oorsprong uit Cornwall en wordt daarom ook wel cornish clotted cream genoemd. Het is een vaste roomsoort, een beetje boterig van substantie. De kleur is wat geler dan die van de slagroom zoals wij die kennen. Meestal zit er meer dan 55% vet in. Clotted cream wordt ongeklopt geserveerd.

In Nederland is clotted cream niet overal verkrijgbaar. Als ik hem niet kan krijgen, vervang ik hem meestal door gewone licht gezoete en lobbig geklopte slagroom. Dat is ook een goed (lichter en luchtiger) alternatief als je clotted cream te machtig en te vet vindt.

Scones worden aan tafel opengesneden en daarna wordt elke helft belegd met jam en room. Je eet ze ook per helft op. In Groot-Brittannië worden hele discussies gevoerd over de vraag wat er het eerst op een scone gesmeerd zou moeten worden: de jam of de room. Iedereen heeft er een andere mening over. Dus ik zou zeggen: doe het zoals jij het het lekkerste vindt! Als je geklopte slagroom gebruikt, besmeer de scone dan eerst met jam en garneer hem vervolgens met slagroom.


Tips voor het bewaren van scones


Scones zijn het allerlekkerste als ze nog een beetje warm zijn. Dan smaken ze zo heerlijk vers! Maar je kunt ze een of twee dagen bewaren als dat handiger is. Wil je ze in dat geval toch graag warm eten? Leg ze dan een paar minuten in de magnetron (op half vermogen) totdat ze warm genoeg zijn. Na het oppiepen in de magnetron moeten scones wel meteen geserveerd worden om uitdrogen te voorkomen.

Overgebleven scones (als zich dat tenminste ooit voordoet…) kun je eventueel invriezen. Ontdooien gaat weer het makkelijkste in de magnetron.


Hartige scones


De laatste paar jaren worden hartige scones ook steeds populairder. Zeker als je een aantal gasten verwacht, die niet houden van een al te zoete maaltijd, een aanrader! Denk aan scones met kaas en bieslook, scones met spekjes en kummelzaadjes of scones met zongedroogde tomaten en basilicum. Ik heb ook nog een lekker recept voor scones met chorizo en rode puntpaprika. Daarover binnenkort meer!


Scones met chorizo en rode puntpaprika



Tijdens een high tea gaan eventuele hartige scones vooraf aan de zoete scones. Ze zijn het allerlekkerst als je ze halfwarm serveert. Gewoon met een klontje roomboter.

Tip: serveer ook eens hartige scones als bijgerecht bij een soep. Of eet een hartige scone bij het ontbijt, de lunch of een picknick! Super!


De ingrediënten voor de lekkerste scones


Ondertussen zit je natuurlijk  met smart te wachten op hét recept. Hieronder vind je het! Het gaat om een basisrecept: geen extra vullingen dus. Je kunt echter naar hartelust variëren als je dat wilt. Zo bak je citroenscones door samen met de zure room en het ei de rasp van een citroen en 2 theelepels citroensap toe te voegen. Heb je meer trek in rozijnenscones? Voor 12 scones heb je 50 gram rozijnen nodig.
 

Enjoy!



Recept Scones


Zó bak je zelf de allerlekkerste scones met jam en room!


Ingrediënten voor ±12 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • 1/3 theelepel zout
  • 50 gram suiker
  • 40 gram koude roomboter
  • 35 gram koude plantaardige margarine
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • 100 ml zure room
  • een handje bloem
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
  • jam naar keuze
  • een potje clotted cream of ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

Bereiding:

  1. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot  175°C.
  2. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
  3. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
  4. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
  5. Voeg vervolgens in één keer de zure room en de helft van het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
  6. Leg het deeg op het aanrecht en vorm er een platte bol van.
  7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
  8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
  9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje (van de rest van het) ei.
  10. Plaats de bakplaat in de oven. Na 17 à 18 minuten zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
  11. Neem ze van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
  12. Snijd aan tafel de broodjes door en besmeer ze met jam.  Garneer ze met clotted cream of slagroom.

Tip:

Lees de tips over bakken, serveren en bewaren in de blog hierboven voordat je begint.


Geen opmerkingen: