dinsdag 12 juni 2018

Tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum

Snel, makkelijk en iedereen vindt ze lekker: tonijntoastjes! Zeker als je je tonijnsalade op smaak maakt met een handje olijven, een gesnipperd Spaans pepertje en versgeknipte basilicum. 


Wanneer verras jij je vrienden hiermee?


Tip: serveer je tonijnsalade ook eens als tapa of amuse in een klein glaasje of schaaltje! Of op een bagel bij de lunch!Recept Tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum


Avondje Netflixen


Herken je dit? Je hebt een avondje alleen thuis gepland. De afwas staat net in de vaatwasser en je ruimt de bank leeg voor een relaxte Netflix-serie.

Ding-dong… Onverwachte, maar zeer welkome, goede vrienden staan voor deur!

Je schenkt ze een lekker glas in en binnen twee minuten voelt het alsof jullie al uren in gesprek zijn. Zo gezellig!

Daar hoort een lekker hapje bij of...


Niets in huis


Een snelle blik in wat bij ons thuis de 'snoepla' heet (jullie hebben vast ook zo'n la of kastje) stemt je niet vrolijk: een gapend leeg gat. Geen zoutjes, geen nootjes, niks lekker hapje. Tja, goede voornemens - die je dus ook echt uitvoert - hebben zo hun keerzijde...

Bij mij zorgt de 'gezonde' voorraadkast dan (bijna) altijd voor een oplossing. Die puilt namelijk voortdurend zo uit, dat hij haast uit zijn voegen barst! Zo ook die ene keer.

Naast een stapeltje tonijnblikjes stonden een glas olijven en een verse pot mayonaise naar mij te knipogen. In de groentela van de koelkast lag nog een Spaanse peper en het basilicumplantje in de vensterbank blaakte van gezondheid met zijn vele verse, jonge blaadjes.


Tonijntoastjes en bijkletsen


Ik installeerde mijn vrienden op de krukken aan de keukenbar: "Kom er gezellig bij zitten, dan maak ik wat lekkers!". En terwijl we de laatste escapades van mijn vriendins (misschien iets té) extraverte nichtje evalueerden, flanste ik een tonijnsalade in elkaar. Toastjes erbij en de avond kon niet meer stuk!


Tonijntoastjes smeren voor vrienden


Een officieel recept voor tonijnsalade


De tonijntoastjes vielen zo in de smaak, dat ik maar besloot om er een 'officieel' recept van te maken. Doe er je voordeel mee. Natuurlijk hoef je daarmee niet te wachten op onverwacht bezoek en een lege 'snoepla'! 😉😋


Tonijnsalade als amuse


Tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum


Ingrediënten:

 • 1 blikje tonijn in zonnebloemolie
 • 50 gram zwarte olijven
 • ½ rode ui 
 • 1 kleine Spaanse peper, ontdaan van pitten en zaadlijsten
 • een bosje basilicum
 • ±100 ml mayonaise of halvanaise
 • 1 à 2 eetlepels extra vergine olijfolie 
 • ±1 eetlepel citroensap
 • versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje zout

Bereiding:

 1. Giet de olie van het blikje tonijn af en prak de tonijn in een kom fijn.
 2. Snipper de olijven.
 3. Doe hetzelfde met de ui, de Spaanse peper en de basilicum.
 4. Vermeng alle ingrediënten, even proeven, eventueel corrigeren (misschien een beetje zout, afhankelijk van het merk mayonaise) en klaar!

Tips:

 1. Eet deze tonijnsalade op krokante (olijfolie)toastjes, op een bagel of als amuse in kleine glaasjes (zie de foto's hierboven).
 2. Meestal maak ik meteen een dubbele portie. Die gaat altijd op!!
 3. Helemaal in de tonijn-mood? Dan heb ik nog wel meer recepten voor je! Denk aan Spaanse ensalada rusa met tonijn, een zomerse maaltijdsalade met tonijn en veel verse groenten, een verrassende vitello tonnato-burger of een makkelijke sandwich met pastrami en tonijn! Volg de links voor de recepten. Foto's? Kijk dan snel hieronder.

Ensalada rusa met tonijn


Zomerse tonijnsalade met veel knapperig verse groenten


Kalfshamburger met een frisse tonijnsaus en kappertjes


Sandwich met tonijnsalade en pastrami

Geen opmerkingen: