Als ik deze chocoladekoeken moet omschrijven, dan kan ik alleen maar superlatieven bedenken!
De lekkerste, de meest chocolade-achtige, de feestelijkste, de makkelijkste om te maken; en zo kan ik nog wel even doorgaan...
Bij mij thuis verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. En als ik de troepen niet heel strak in het gareel houd, wordt er om de laatste zelfs gevochten!
Wat maakt mijn chocoladekoeken zo lekker?
Ten eerste natuurlijk het double-chocolate-effect.
Niet alleen het deeg smaakt naar chocolade (en niet zo'n beetje!), maar er
gaan ook nog eens grote stukken melkchocolade doorheen.
En dan leg ik de nadruk op 'grote stukken'. Het gaat niet om chocolate chips,
maar om heuse chocolate chunks! In één portie koeken gaan maar liefst 225 gram
chocolate chunks 😉
Ook met de walnoten ben ik nooit zuinig. Er gaan niet alleen stukjes door het deeg, maar ik garneer mijn koeken ook nog eens met een crunchy halve noot! Mmm!
Ook met de walnoten ben ik nooit zuinig. Er gaan niet alleen stukjes door het deeg, maar ik garneer mijn koeken ook nog eens met een crunchy halve noot! Mmm!
Mijn double chocolate walnut cookies zijn extra groot: voor echte liefhebbers!
Je kunt deze double chocolate walnut cookies eigenlijk geen cookies meer
noemen. Het zijn echt koeken!
Helaas bestaat daar in het Engels niet echt een goed woord voor. Ze meten
bijna 10 cm in doorsnee! Je kunt er dus lekker lang van genieten!
Mijn chocoladekoeken zijn krokant én chewy!
De structuur van deze chocolade-walnoot-koeken is misschien wel het meest
bijzonder.
Die is heel on-Nederlands. Hier zijn we gewend onze koekjes krokant te
bakken.
En deze chocoladekoeken zijn ook wel krokant, maar dan alleen aan de randen.
In het midden zijn ze nog een beetje zacht; chewy zouden de Amerikanen het
noemen, een beetje brownie-achtig.
En die combi van structuren is zo verrukkelijk!
Samenvattend: deze double chocolate walnut cookies moet je bakken! Anders mis je wat!
Misschien is het een leuk idee voor de komende krokusvakantie. Kinderen vinden het gegarandeerd geweldig om te doen!
Zó bak je zelf de allerlekkerste double chocolate walnut cookies!
Ingrediënten voor 20 à 24 stuks:
- 200 gram zachte roomboter
- 150 gram gele basterdsuiker
- 150 gram witte basterdsuiker
- een mespuntje zout
- 1 vanillestokje
- 1 ei
- 75 gram cacaopoeder
- 70 ml volle melk
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- 180 gram walnoten
- 225 gram melkchocolade
- een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
- bakpapier
Bereiding:
- Vet de bakplaat in met margarine. Knip een stuk bakpapier af ter grootte van de bakplaat en druk dit op de margarine. Door het vet blijft het papier mooi aan de bakplaat plakken.
- Verwarm de (conventionele) oven voor tot 190°C.
- Hou 24 (halve) walnoten apart voor de garnering en snijd de rest in niet te kleine stukken.
- Snijd de melkchocolade in lekker grote stukken.
- Klop de boter samen met de twee soorten suiker en het zout romig.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de botermassa.
- Klop het ei door het deeg.
- Zeef het cacaopoeder en roer het door het deeg. Het deeg begint nu vrij stevig te worden. Maak het wat losser door er de melk doorheen te roeren.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en schep ook dit door het koekjesdeeg.
- Voeg als laatste de walnoten en de chocoladestukjes toe. Vermeng het geheel goed. Er ontstaat een dikke, bijna kneedbare massa.
- Schep met een lepel steeds een portie koekjesdeeg op je hand en vorm er balletjes van met een doorsnede van 4 à 5 cm.
- Leg de balletjes met grote tussenruimtes op de bakplaat. Reken erop dat het deeg in de oven behoorlijk gaat uitlopen. Ga ervan uit dat je meerdere porties achter elkaar moet bakken.
- Druk in het midden van elk deegballetje een stuk (achtergehouden) walnoot. Druk daarbij ook de balletjes een beetje platter.
- Zet de bakplaat boven het midden in de oven. Bak de koeken 10 minuten. Ze zijn nog zacht als je de bakplaat uit de oven haalt. Je zou ze zelfs helemaal kunnen indrukken. Ofschoon de koeken nog niet gaar lijken, moet je ze toch nu uit de oven nemen; anders worden ze straks te hard.
- Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen alvorens ze voorzichtig op een rooster te leggen. De chocoladekoeken moeten helemaal afkoelen voordat je ze kunt serveren. Dat duurt minimaal 20 minuten. Ondertussen kun je de volgende portie(s) bakken.
- Na het afkoelen zijn de koeken een beetje krokant aan de randen, maar nog heerlijk zacht in het midden. De stukjes chocolade zijn inmiddels weer gestold.
Tips:
- Serveer de chocoladekoeken het liefst nog dezelfde dag. Dan is het contrast tussen de krokante buitenkant en de smeuïge binnenkant het grootst. Dek de schaal met koeken na afkoelen goed af als je ze langer wilt bewaren. Bewaar de chocoladekoeken niet in een koektrommel; daar zit te veel lucht in, waardoor ze kunnen uitdrogen. De tweede dag zijn de koeken nog lekker zacht, maar niet meer zo krokant. Ze zijn minimaal 4 dagen houdbaar, mits ze goed afgedekt zijn. Maar ik vrees dat ze die leeftijd nooit zullen bereiken; daar zijn ze te lekker voor 😉
- Als je deze double chocolate walnut cookies eenmaal geproefd hebt, wil je vast nog meer Amerikaanse bakrecepten uitproberen! Op mijn blog vind je de recepten voor onder andere American waffles with blueberries and maple syrup, brownies met walnoten, chocolate chip cookies met pecannoten en ontbijtkoekmuffins met honingglazuur, sukade en walnoten. Allemaal even lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten